ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ | Αδιέξοδο με τα εκδοτήρια και “πράσινο φως” για παρεμβάσεις

Άκαρπη ήταν η τελευταία συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής που συνεδρίασε στις αρχές της εβδομάδας. Αιτία ήταν η απροθυμία των ακτοπλοϊκών εταιρειών που διαθέτουν εκδοτήρια εισιτηρίων στην είσοδο του λιμανιού, να συνεργαστούν για να μοιράσουν τα τετραγωνικά μέτρα που τούς αναλογούν, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να λήξει χωρίς απόφαση και να οριστεί νέα για τις 12:00 αύριο το μεσημέρι.
“Αρνήθηκαν να βάλουν νερό στο κρασί τους”, ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο προεδρος της Επιτροπής και του Λιμενικού Ταμείου, Ακης Ζήβας. Τα λίγα τετραγωνικά μέτρα διαφοράς μεταξύ των εταιρειών εξακολουθούν να αποτελούν “αγκάθι” στη μεταξύ τους συνεργασία για την επίλυση του θέματος και έτσι το πρόβλημα συνεχίζει ως έχει, δηλαδή με αναστολή της λειτουργίας των εκδοτηρίων, εις βάρος ασφαλώς του επιβατικού κοινού. Επιβάτες θα τρέχουν στη βροχή και στο κρύο να βρουν εισιτήρια, θα χάνονται πλοία ή θα αργούν να αναχωρήσουν, στην παραλιακή θα γίνει το αδιαχώρητο, όσοι μεταβούν με τα πόδια στο λιμάνι θα κουνάνε το μαντήλι στα πλοία και όλα αυτά θα συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο, μέσα σε χειμερινές συνθήκες.

Πριν το καλοκαίρι
Πάντως η αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής που διεξήχθη πριν λίγες μόλις ημέρες είχε πολύ πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, δόθηκαν οι σχετικές εγκρίσεις ώστε, εντός των επόμενων ημερών, να δημοπρατηθεί η πλακόστρωση της πλατείας στο Μώλο του Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με τον κ. Ζήβα, αμέσως μετά θα δημοπρατηθεί η αποκατάσταση του τραπεζοειδούς προβλήτα του κεντρικού λιμένα που εμφανίζει καθιζήσεις σε αρκετά σημεία του με αποτέλεσμα να λιμνάζουν νερά της βροχής. Οι διαδικασίες για τα δύο αυτά έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται άμεσα η δημοπράτησή τους. Για τη μεν πλακόστρωση του Μώλου του Αγίου Νικολάου η δημοπράτηση θα δίνει από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου ενώ την αποκατάσταση του τραπεζοειδούς προβλήτα αναλαμβάνουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. “Θεωρώ ότι, αν ξεπεράσουμε τη γνωστή γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις του δημοσίου, τα έργα αυτά θα έχουν παραδοθεί πριν από το καλοκαίρι”, λέει ο κ. Ζήβας.

Το πλακόστρωτο
Ένα ακόμη έργο που βρίσκεται στη διαδικασία αναμονής σύναψης σύμβασης με τον εργολάβο είναι η επισκευή και αποκατάσταση του πλακόστρωτου πεζοδρομίου της παραλιακής λεωφόρου, απέναντι από το ξενοδοχείο Στράντα Μαρίνα. “Η έγκριση έχει ήδη ληφθεί και εντός των ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί και η σύμβαση με τον επισκευαστή εργολάβο”, εξηγεί ο κ. Ζήβας.

Τα πίλαρς
Τέλος, εγκρίθηκε και η χρηματοδότηση για την επισκευή των πίλαρς στον προβλήτα που φιλοξενεί τα σκάφη αναψυχής που επισκέπτονται το νησί μας. Το συνολικό ποσό φθάνει τις 100.000 ευρώ και αφορά πλήρη αντικατάσταση των ηλεκτρικών καλωδιώσεων των πίλαρς και προσθήκη αρκετών νέων πίλαρς κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών, κατά τη διάρκεια των μηνών της τουριστικής περιόδου. Πρόκειται για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο για να υλοποιηθεί, αφού η μελέτη θα πρέπει να εγκριθεί και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να συνεχιστεί το έργο.