Την άμεση αντίδραση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νησιών προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας μας που αφορούσε το κλείσιμο των εκδοτηρίων εισιτηρίων πλοίων στη γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης, εντός του λιμανιού.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος απέδωσε την μη έγκριση της τροποποίησης της απόφασης της Λιμενικής Επιτροπής σε νομικά κωλύματα και ερείσματα που δεν του επέτρεπαν να γνωμοδοτήσει διαφορετικά.
Ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε πρόθεση να μπουν σε ταλαιπωρία οι ταξιδιώτες για αυτό επικοινώνησε χθες με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου προκειμένου να υπερκεραστούν οι οποίες διαφωνίες ή ενστάσεις υπάρχουν από τις εταιρίες στο τι χώρο θα καταλάβει καθεμιά και να εγκρίνει την επαναλειτουργία τους.
Το πρόβλημα
Όλα ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν το Λιμενικό Ταμείο προκήρυξε τυπικά τις θέσεις στα κιόσκια του λιμανιού, οι οποίες είναι εδώ και πολλά χρόνια μισθωμένες στις ναυτιλιακές εταιρίες που πραγματοποιούν πορθμειακά δρομολόγια. Ωστόσο, διαφωνίες μεταξύ των εταιρειών για τις αλλαγές στα ποσοστά χώρου που διαθέτει η καθεμία, προκάλεσε αναφορές και προσφυγές στην Αποκεντρωμένη.
“Η συγκεκριμένη ιστορία ξεκινά από τον Ιούλιο του 2016, όταν παίρνει την πρώτη απόφαση το Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου να παραχωρήσει κάποιους χώρους για αυτά τα εκδοτήρια. Από τότε μέχρι και το Νοέμβριο του ίδιου έτους, σημειώνεται έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των εταιρειών που χρησιμοποιούσαν αυτά τα εκδοτήρια, αναθέτοντας το ζήτησα σε νομικούς τους”, δηλώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Η θέση του
Από την ημέρα που έληξε η μίσθωση, μέχρι να εγκρίνει η Αποκεντρωμένη την ανανέωση, οι εταιρείες παρέμειναν στα κιόσκια έκδοσης των εισιτηρίων. Στο μεταξύ θεωρήθηκε ότι είναι παράνομη η παρουσία τους μέσα στα εκδοτήρια του λιμανιού, με ληγμένη μίσθωση, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να μην εξυπηρετούνται.
Αναφερόμενος στις δικές του ενέργειες προσθέτει πως “το Δεκέμβριο του 2016 λάβαμε μία απόφαση και δεν εγκρίνουμε εκείνη του Λιμενικού Ταμείου για την παραχώρηση. Κι αυτό για τυπικούς λόγους, αφοί οι νομικοί πατούσαν σε νομικά προβλήματα που ανακάλυπταν και που θα μπορούσαν να είχαν λυθεί με καλή θέληση και κάποια συμφωνία. Επικοινώνησα με τον κ. Ζήβα, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα και να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, ώστε να καλέσει τις εταιρείες, να γίνει μια συμφωνία για το τι χώρο θα λάβει η καθεμία και στη συνέχεια να λάβει μία απόφαση την οποία θα μας φέρει για να την εγκρίνουμε. Εμείς εξετάζουμε τη νομιμότητα και λίγες φορές μπαίνουμε επί της ουσίας. Εδώ όμως κάναμε μια εξαίρεση γιατί γίνονταν οι συγκεκριμένες αναφορές και, βλέποντας την απόφαση που έχω μπροστά μου διαπίστωση τη διένεξη μεταξύ των εταιρειών”.
Η λύση
Τη λύση φαίνεται πως πρέπει να δώσει το ίδιο το Λιμενικό Ταμείο, με τον κ. Παναγιωτόπουλος να εκτιμά πως “αυτό απαιτεί και τη συναίνεση εκ μέρους των εταιρειών. Ευελπιστώ ότι η συνάντηση θα γίνει και θα κλείσει το θέμα. Ο,τι κάνουμε έχει σαν στόχο την εξυπηρέτηση του κοινού που σε τελευταία ανάλυση δεν ευθύνεται ούτε για διαφωνίες μεταξύ εταιρειών ούτε για τυχόν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις από το Δημόσιο”.