ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΕΡΙ | Φυσική ομορφιά και ξεναγήσεις-έκπληξη

Μια από τις καθιερωμένες της κυριακάτικες εξορμήσεις στην υπέροχη ζακυνθινή εξοχή πραγματοποίησε η Ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή», την Κυριακή που μας πέρασε. Προορισμός της συγκεκριμένης βόλτας ήταν το Κερί, στο νοτιότερο ακρωτήρι της Ζακύνθου.
Η πολυπληθής Παρέα συναντήθηκε κοντά στο Φάρο του Κεριού και ξεκίνησε τη διαδρομή με πορεία προς το χωριό. Εκεί, μετά το σεργιάνι στα στενά του χωριού, κατευθύνθηκε στα σπίτια που άντεξαν στο τρομερό χτύπημα του Εγκέλαδου, το 1953 και τώρα αποτελούν «ζωντανά μουσεία» της περιοχής. Την ξενάγηση σε τόπο και παράδοση έκανε η κάτοικος του Κεριού, Μαρία Μπράτη, που ασχολείται με την ιστορία, τα έθιμα και τις παραδόσεις της περιοχής και τα περιέγραψε τους συμμετέχοντες της βόλτας. Επόμενος σταθμός ήταν η εκκλησία της Παναγίας Κεριώτισσας, με το θαυμάσιο τέμπλο. Την ξενάγηση εκεί έκανε ο πατέρας Παράσχης, εφημέριος του Κεριού.

Η όμορφη και μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων βόλτα συνεχίστηκε στα πέτρινα Πηγάδια της περιοχής, το δάσος του Κεριού και το γενικότερο φυσικό περιβάλλον. Τα δάση, οι αμπελώνες και οι ελαιώνες του Κεριού, που εκτίνεται από τη θάλασσα μέχρι τα 200 μέτρα υψόμετρο, συνθέτουν ένα σπάνιας ομορφιάς φυσικό τοπίο που πλαισιώνεται από γκρεμούς που κόβουν την ανάσα, ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στον πλανήτη, το απέραντο βαθύ μπλε του Ιονίου και την άγρια ομορφιά των δύο βράχων, της Μικρής και της Μεγάλης Μυζήθρας.
Πολύτιμες και άκρως ενδιαφέρουσες ήταν οι πληροφορίες από τον καθηγητή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Αριστοτέλη Μαρτίνη αλλά και της αναπάντεχης έκπληξης, από την… εμβόλιμη ξενάγηση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Χριστίνας Μερκούρη που μετέχει συχνά στους περιπάτους της Παρέας.
Οι περίπατοι αυτοί είναι μια από τις σπάνιες ευκαιρίες να γνωρίσει κανείς γωνιές του νησιού που δε υποψιάζεται καν ότι υπάρχουν, ακόμη και αν είναι ντόπιος. Εκτός από την ομορφιά των τοπίων που επιλέγονται κάθε φορά, οι τόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες από κατοίκους των επισκέψιμων περιοχών ή και από συμμετέχοντες στους περιπάτους, ολοκληρώνουν την εμπειρία που δεν είναι ένα απλό πέρασμα μέσα από μονοπάτια, αλλά ένα αληθινό βίωμα της ιστορίας, της ζωής και του τοπίου της κάθε περιοχής.