Ο Φιντέλ Κάστρο (1926 – 2016) και η σχέση του με τη Ζάκυνθο


Στις 25 Νοεμβρίου 2016 στην Αβάνα, σε ηλικία 90 ετών πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο. Ο Κουβανός επαναστάτης και πολιτικός, ένας σταρ της διεθνούς πολιτικής για πάνω από μισό αιώνα. Κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή την Κούβα από το 1959 έως το 2008, οπότε παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ Κάστρο. Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με φανατικούς φίλους και εχθρούς.
O Φιντέλ (ορθή προφορά Φιδέλ) Αλεχάντρο Κάστρο Ρους (Fidel Alejandro Castro Ruz) γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1926 στην οικογενειακή φάρμα κοντά στο Μπιράν της επαρχίας Μαγιαρί, στην ανατολική Κούβα. Ο Φιντέλ μεγάλωσε ως Καθολικός και φοίτησε σε καθολικά σχολεία, αρχικά στο Σαντιάγο και αργότερα στο ιησουιτικό κολέγιο Μπελέν της Αβάνας. Το 1945 γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αβάνας.
Ο Κάστρο στην εξουσία
Στις 16 Φεβρουαρίου ο Κάστρο αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού, με υπουργό Στρατιωτικών τον αδελφό του Ραούλ. Ένα από τα πρώτα μέτρα του ήταν η εθνικοποίηση των μεγάλων αγροτικών εκτάσεων και των αμερικανικών επιχειρήσεων. Οι ΗΠΑ, που για πολλά χρόνια διαφέντευαν τις τύχες του νησιού, αντιδρούν. Στις 19 Οκτωβρίου 1960 επιβάλλουν οικονομικό εμπάργκο και στις3 Ιανουαρίου 1961 διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα. Οι Αμερικανοί θα διατηρήσουν μόνο μια στρατιωτική βάση στο νησί στον κόλπο του Γκουαντανάμο.
Ο Κάστρο ήταν άνθρωπος μεγάλης ενεργητικότητας κι ευφυΐας, με οξυμένο πολιτικό αισθητήριο. Ήταν συναρπαστικός ρήτορας, που μπορούσε να μιλάει συχνά και για πολλή ώρα. Είχε την υποστήριξη πολλών, αλλά προκάλεσε επίσης την απέχθεια, εξαναγκάζοντας σε εξορία εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανών, πολλοί από τους οποίους κατέφυγαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με τις πολιτικές που εφάρμοσε ανέβασε το βιωτικό επίπεδο του κουβανικού λαού. Έκανε ανακατανομή του οικονομικού πλούτου, των εσόδων και κατέστησε δικαιότερη τη δυνατότητα πρόσβασης τών κατοίκων στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Αύξησε σημαντικά τις ευκαιρίες για μόρφωση και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της και οι υγειονομικές υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν.
Στις 31 Ιουλίου του 2006, αναγκάστηκε, έπειτα από σοβαρή εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε, να παραδώσει την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ, τον μόνιμο υπουργό Άμυνας και δεύτερο στην ιεραρχία του καθεστώτος, στην αρχή προσωρινά και στη συνέχεια οριστικά στις 24 Φεβρουαρίου 2008.
Προσωπική ζωή – Θάνατος
Για την προσωπική Ζωή του Κάστρο δεν υπάρχουν στοιχεία. Ο «κομαντάντε» της κουβανικής επανάστασης ήθελε να κρατάει τον ιδιωτικό βίο μακριά από την πολιτική δράση του. Όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα κυρίως του ισπανικού Τύπου, ο Κάστρο είχε παντρευτεί σε δεύτερο γάμο τη Ντάλια Σότο ντελ Βάγε, με την οποία απέκτησε πέντε αγόρια (Αντόνιο, Αλεχάντρο, Αλέξις, Αλεξάντερ, Άνχελ). Ο Κάστρο είχε ακόμη δύο παιδιά, από ισάριθμες σχέσεις του, τον Χόρχε Άνχελ και τη Φρανσίσκα. Συνολικά, από τους δύο γάμους του και τις πολυάριθμες σχέσεις του είχε αποκτήσει 9 παιδιά (7 αγόρια και 2 κορίτσια).
Από το 2008, που αποτραβήχτηκε από την εξουσία, έκανε μόνο σποραδικές δημόσιες εμφανίσεις, που απασχολούσαν πάντα τα ΜΜΕ όλου του κόσμου.Ο Φιντέλ Κάστρο πέθανε στις 25 Νοεμβρίου 2016 στην Αβάνα, σε ηλικία 90 ετών.

Για πρώτη φορά Πνευματικός ηγέτης των Ορθοδόξων, σε χώρα της λατινικής Αμερικής.
Τον Ιανουάριο του 2004 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρέθηκε στην Κούβα προσκεκλημένος του Φιντέλ Κάστρο, προκειμένου να εγκαινιάσει τον καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, που αποτέλεσε την πρώτη ορθόδοξη εκκλησία στο νησί.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευσε ο τότε Μητροπολίτης Ζακύνθου κ Χρυσόστομος.
Η αποστολή έφτασε με αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών, στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας , όπου τους υποδέχτηκε ο τότε κουβανός Ηγέτης Φιντέλ Κάστρο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε για το ταξίδι και για την όμορφη αυτή εμπειρία, στην εφημερίδα «Ημέρα» και δημοσιεύθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2004, ο Μητροπολίτης μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής για τον Φιντέλ Κάστρο.
«… Με εξέπληξε η πληθωρική παρουσία του Προέδρου, ο οπίος βρισκόταν κοντά μας, σε καθημερινή βάση. Δεν έφυγε στιγμή από δίπλα μας. Πρόκειται για ένα γλυκύτατο άνθρωπο, μιας κάποιας ηλικίας, – αν δεν κάνω λάθος είναι 78 ετών- και παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, παρόλα αυτά, βρισκόταν καθημερινά, ακούραστος μαζί μας. …
«…Ο Φιντέλ Κάστρο «ξεδίπλωσε’ την ψυχή του κι ανέφερε ακόμα κι εκείνα που δεν μπορεί να εκμυστηρευτεί ένας επαναστάτης.
Κατ αρχήν, μας εντυπωσίασαν οι γνώσεις τους για την αρχαία Ελλάδα. Οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις του απέδειξαν τα θερμά συναισθήματά του για τη χώρα μας. Είναι εντυπωσιακή η πληροφόρησή του όχι μόνο για την αρχαιότητα, αλλά και για τη σύγχρονη Ελλάδα….»

«…Επιπροσθέτως θα ήθελα να επισημάνω και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ομιλία του Πατριάρχη για το Περιβάλλον, η οποία εντυπωσίασε πολύ τον Φιντέλ Κάτρο – ο Πατριάρχης ενδιαφερεται πολύ για το θέμα αυτό- ο Πρόεδρος της Κούβας καθόταν στο ακροατήριο σαν απλός πολίτης και όχι με επισημότητα, στην π΄ρωτη σειρά μέν, με απλότητα δε… »
Ο κ. Χρυσόστομος συνοπτικά χαρακτήρισε το Φιντέλ Κάτρο ως «Αποφασισμένο για υπερβάσεις διότι ένας επαναστάτης μόνο όταν μπορεί να κάνει υπερβάσεις, δύναται να διατηρεί το ρόλο του».

Θέματα που ίσως σας ενδιαφέρουν