ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΟΥΤΡΕΧΤΗΣ | Ποδαρικό με το “δεξί” και αύξηση προκρατήσεων 40%

Θ. Κολπονδινος (Ζάκυνθος) – Δ. Χρονοπουλος, Πρέσβης Ελλαδος της Ολλανδιας – Γ. Λεσσης, Περιφέρεια Ιονίων Νησιών – Ελ. Σκαρβελη, Δ/τρια ΕΟΤ Belux

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και όταν πρόκειται για τον τουρισμό δεν χρειάζεται ιδιαίτερες αναφορές όταν η συμμετοχή μας στη διεθνή έκθεση της Ουτρέχτης “Vakantiebeurs” όχι μόνο ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αλλά μας χάρισε και πολλά χαμόγελα.
Η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει ιδιαίτερη σημασία για το νησί μας, αφού η Ολλανδική αγορά είναι η 3η σημαντικότερη σε αφίξεις. Για αυτό από τις βαλίτσες των εκπροσώπων μας δεν έλειψαν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Επτανησιακού πολιτισμού επιδιώκοντας να προσελκύσουν επισκέπτες μέσα από την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, να ενισχύσουν τον εναλλακτικό τουρισμό και την τοπική οικονομία. Άλλωστε, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που τη θεωρούν το σημαντικότερο τουριστικό γεγονός της χρονιάς, αφού παρουσιάστηκαν οι κυρίαρχες τάσεις και υιοθετήθηκαν οι πλέον σύγχρονες μορφές προβολής.

Συμμετοχές…
Για μεν, το Δήμο Ζακύνθου στηρίζει πολλά στην Ολλανδική αγορά η οποία ειδικά πέρυσι είχε άκρως ικανοποιητική αύξηση ενώ οι Ολλανδοί τα τελευταία 20 χρόνια ανοίγουν τη σεζόν τα τέλη του Απρίλη. Άλλωστε, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, το ενδιαφέρον για το νησί είναι αισθητά αυξημένο, γεγονός που προοιωνίζεται από την σημαντική παρουσία Ολλανδών τουριστών κατά την περασμένη σαιζόν.
Για δε, την Περιφέρεια επικεφαλής έχει τεθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εκτιμήσεις…
Το θετικό πρόσημο επιβεβαιώνει η αισιοδοξία που αποπνέει η τοποθέτηση του Προέδρου των ξενοδόχων Αρκαδίων Θοδωρή Κολπονδίνου, ο οποίος επισημαίνει πως “δεν είναι τίποτα δεδομένο, και τίποτα δεν είναι εύκολο, χρειάζεται προσοχή, και μεγάλη προσπάθεια από όλους μας. Η Ζάκυνθος πιάνει ταβάνι αλλά κανείς και τίποτα δεν πρέπει να εφησυχάζει. Και πρέπει να διατηρήσουμε την συνεχής βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. Οι προβλέψεις δείχνουν για μεγάλη αύξηση στις κρατήσεις ίσως και 40%. Αυτό οφείλεται στην περσινή μειωμένη ζήτηση γεγονός που οφείλεται στις τρομοκρατικές ενέργειες που επηρέασαν την ψυχολογία των τουριστών. Κατά την εξέλιξη της σαιζόν αυτό θα ισοσκελιστεί, αλλά σίγουρα μιλάμε για διπλάσιο ποσοστό αύξησης”.

Προγράμματα
Ο κ. Κολπονδίνος αναφέρθηκε στο γεγονός πως στη συγκεκριμένη αγορά κυρίως δραστηριοποιούνται 3 σημαντικοί Tour Operators οι οποίοι “αυξάνουν τα προγράμματα τους από την Ολλανδική αγορά, όπως επίσης θα επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους από την Βελγική αγορά αλλά και από τις Σκανδιναβικές χώρες. Τα αποτελέσματα αυτών θα φανούν απο φέτος και περισσότερο το 2018. Επομένως μπορούμε να περιμένουμε η Ολλανδική αγορά να είναι για το νησί μας η 2η σημαντικότερη αγορά”.