ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ | Αντιμέτωπες με μπουλντόζες 25 κατασκευές στο νησί

Μπορεί να έχουν πάρει παράταση ενός έτους προκειμένου να εκδώσουν οικοδομική άδεια όσα αυθαίρετα κτίσματα δεν το έπραξαν μέχρι σήμερα, ωστόσο ξεπερνούν τις 20 οι αυθαίρετες κατασκευές στο νησί που έχουν τελεσιδικήσει και βρίσκονται στη διαδικασία κατεδάφισης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις αυθαιρέτων εντοπίζονται επί των αιγιαλών και αφορούν κτίσματα (κυρίως τοιχία και μικροκατασκευές) που έχουν ανεγερθεί σε περιοχές που παραβιάζουν τη γραμμή του αιγιαλού. Όσον αφορά το νησί μας, έχουν καταγραφεί σε περιοχές του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, την πόλη, το Αργάσι, ο Λαγανάς, το Τσιλιβί κ.α. Η πλήρης καταγραφή των αυθαίρετων κτισμάτων που θα πρέπει να κατεδαφιστούν έγινε μετά από επανειλημμένες επισκέψεις ειδικού Κλιμακίου Τεχνικών.
Όσον αφορά τα αυθαίρετα κτίσματα τα οποία έχουν κριθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ως κατεδαφιστέα, νέα απόφαση Διοικητικού Εφετείου έκρινε πρόσφατα ότι αποτελεί υποχρέωση του κράτους η άμεση κατεδάφισή τους. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχει συνταχθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για όλες τις περιοχές της αρμοδιότητας της.
Οι ιδιοκτήτες τους, πάντως, ελπίζουν στην “αφραγκιά” για μια τέτοια δραστηριότητα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων. Τέτοιες διαδικασίες έχουν “παγώσει” διότι δεν χρηματοδοτείται ο σχετικός διαγωνισμός από το Πράσινο Ταμείο, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων για την πιο γρήγορη ολοκλήρωση του προγράμματος αποκατάστασης των αιγιαλών.

φωτο: mstefanou.gr