ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ | Οι πολίτες αναζητούν οικονομικές και αποδοτικές λύσεις


φωτο: Alldaynews.gr

Τέτοιο τσουχτερό κρύο είχε πάρα πολλά χρόνια να δει το νησί μας, με τους συμπολίτες μας να αναζητούν διάφορους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες και να ζεσταθούν. Οι πιο πολλοί κατέφυγαν σε πιο παραδοσιακές επιλογές θέρμανσης, όπως είναι το τζάκι και η ξυλόσομπα, αφού εκτός του ότι έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους, βοηθούσαν σημαντικά και στην τσέπη του καθενός. Το πετρέλαιο από την άλλη πλευρά έχει χάσει σημαντικό έδαφος τα τελευταία χρόνια, με την τιμή του να αυξάνεται και να θεωρείται ακριβό από τους καταναλωτές που φρόντισαν να αλλάξουν τις συνήθειες τους.
Επίσης αύξηση είχε και η χρήση του air condition για όσους είχαν αυτή τη δυνατότητα, αφού έφερνε πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ ήταν ιδιαίτερα οικονομικό και για τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Ηλεκτρική κουβέρτα
Η θέρμανση και το κόστος της αποτελεί τουλάχιστον για πέντε μήνες τον χρόνο σημαντικό πονοκέφαλο του οικογενειακού προϋπολογισμού. Πετρέλαιο, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, υγραέριο αλλά και καυσόξυλα είναι οι βασικές κατηγορίες συμβατικών καυσίμων που μπορούν να μας ζεστάνουν.
Με την βαριά φορολογία που έρχεται να έχει γονατίσει τον κόσμο, το θέμα της θέρμανσης απασχολεί αρκετούς, οι οποίοι επιλέγουν να μην χαλάσουν για πετρέλαιο και να προτιμήσουν να αγοράσουν κάτι πιο οικονομικό.
Στις μέρες μας οι πιο οικονομικές λύσεις είναι σίγουρα οι καλύτερες, με τους καταναλωτές να έχουν βρει επιλογές που θα τους ζεστάνουν τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Μια από αυτές είναι η ηλεκτρική κουβέρτα, η οποία από τότε που βγήκε προς πώληση έχει γίνει ανάρπαστη από τον κόσμο, ο οποίος την προτιμά για πολλούς και διάφορους λόγους. Με μικρό οικονομικό κόστος και εξαιρετικό αποτέλεσμα, η ηλεκτρική κουβέρτα έχει μπει σχεδόν σε κάθε σπίτι, με τους συμπολίτες μας να την προτιμούν για να ζεσταθούν. Σε τέτοιες δύσκολες εποχές, όλοι ψάχνουν τις καλύτερες λύσεις που αν ψάξεις υπάρχουν και μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση.

ΑΠΟΨΕΙΣ…
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΛΛΑΔΙΝΟΣ
“Το πετρέλαιο είναι πολύ ακριβό δεν το συζητάμε. Ευτυχώς έχω βάλει ξυλόσομπα και έχω βρει την υγεία μου. Στην ουσία με air condition στα δωμάτια και ξυλόσομπα στο υπόλοιπο σπίτι βγαίνει οικονομικό. Ευτυχώς έχουμε ξύλα από τις ελιές κιόλας. Κάποτε δίναμε ένα χιλιάρικο για θέρμανση σε πετρέλαιο. Τώρα έχουν αλλάξει πολύ οι εποχές. Σε όλα είμαστε μετρημένοι εκεί που καταντήσαμε. Πρέπει να τα υπολογίζουμε πριν προχωρήσουμε γιατι δεν ξέρουμε που θα μας βγάλει. Και να φανταστείς ότι αυτά ισχύουν για τα αυτονόητα”

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΑΝΟΣ
“Στον παραδοσιακό τρόπο πάμε που είναι η σόμπα με τα ξύλα. Αυτή χρησιμοποιούμε. Είναι ένα βοήθημα για να ζεσταθεί αυτές τις μέρες που έκανε κρύο. Νομίζω στα χωριά και τα αγροτόσπιτα μια καλή λύση είναι αυτή. Μας βοήθησε και το πετρέλαιο για να είναι πιο ζεστό το σπίτι, αλλά δεν μπορούμε να το καίμε πολλές ώρες γιατί είναι ακριβό. Η θέρμανση είναι οικονομικά δυσβάσταχτη. Έχει ένα κόστος γιατί πρέπει να πάρεις καινούργια μηχανήματα. Θα θέλαμε να υπάρχει πιο οικονομική χορήγηση πετρελαίου θέρμανσης που θα ήταν καλό”

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΡΑΤΑΪ
“Για να ζεσταθείς πρέπει να ξοδέψεις κάποια χρήματα παραπάνω. Λίγο η κουβέρτα και η τηλεόραση και πετρέλαιο φυσικά όσο έχεις. Μετά βάζουμε τζάκι για να κρατάει τη θέρμανση του σπιτιού σε καλά επίπεδα. Το καλύτερο είναι να βάλεις πετρέλαιο και να διατηρήσεις τη θέρμανση και τη ζέστη στο σπίτι του, όσο είναι δυνατόν. Φυσικά για να το καταφέρεις πρέπει να έχεις τη δυνατότητα, την οικονομική. Αλλιώς άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Είναι κρίμα αλλά δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα άλλων χρόνων”