ΚΕΝΤΡΟ “Η ΣΤΟΡΓΗ” | Με 18.500€ επιχορηγούνται οι δράσεις της πρόληψης

“Κάλιο αργά παρά ποτέ”, είναι η έκφραση ανακούφισης για την ανατροπή της υποχρηματοδότησης που μαστίζει τα Κέντρα Πρόληψης των Επτανήσων. Ενάμιση περίπου χρόνο μετά τη συνάντηση που έγινε στη Λευκάδα και δόθηκε η ευκαιρία να εξεταστούν τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όσο μια σειρά άλλων ζητημάτων, ήρθε ο μποναμάς της επιχορήγησής τους από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Σε ότι αφορά στο νησί μας, το Κέντρο Πρόληψης “Η Στοργή” επιχορηγείται με το ποσό των 18.500 ευρώ βάση του προϋπολογισμού, των απολογιστικών στοιχείων και των προγραμματικών συμβάσεων της.
Το θέμα της επιχορήγησης συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Απασχόλησης – Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού Αλέκου Μιχαλά.

“Ουσιαστική στήριξη”
“Η σχετική πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από τις πιστώσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι δυνατή καθώς ο σκοπός τους αναφέρεται στην αντιμετώπιση προβλημάτων, που απορρέουν από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και εφόσον η πραγματοποίηση του σκοπού τους ασκείται κατά διαδοχή από τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στην Περιφέρεια”, εξήγησε ο κ. Μιχαλάς.
“Πρόκειται για μια άλλη αντίληψη, την οποία εφαρμόζουμε σιγά-σιγά, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια η σχέση της περιφερειακής αρχής με τα Κέντρα Πρόληψης να μην είναι τυπική. Γίνεται πράξη με αυτό τον τρόπο η εξαγγελία για χρηματοδότηση των Κέντρων κατά προτεραιότητα και κάθε χρόνο, εξαλείφοντας τον υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που μας είχαν θέσει στον οι εκπρόσωποι των δομών”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Διαφορετικές ανάγκες
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως κάθε νησί αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα (πχ. εθισμός στα ναρκωτικά, ή στο αλκοόλ κλπ.) συνεπώς η προσέγγιση πρέπει να είναι διαφορετική αλλά η συνεργασία μεταξύ τους απαραίτητη. Για αυτό και η αναγκαιότητα χρηματοδότησης των δομών ώστε να μπορέσουν να δώσουν ουσιαστική στήριξη στα αδιέξοδα που δημιουργεί η σημερινή κατάσταση. Για αυτό η δημιουργία Αντιπεριφέρειας δείχνει και τη βαρύτητα που δίνει η περιφερειακή αρχή στις κοινωνικές δομές και δράσεις.
Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως μέχρι τώρα η Περιφέρεια δεν χρηματοδοτούσε τα κέντρα πρόληψης σε σταθερή βάση. Από εδώ και στο εξής διαμορφώνεται μια άλλη αντίληψη, η οποία θα εφαρμοστεί σιγά-σιγά, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να μην είναι τυπική η σχέση της περιφερειακής αρχής με τα Κέντρα Πρόληψης.