ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ | Οι συνεχείς αυξήσεις το κάνουν είδος πολυτελείας

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν από την 1η Ιανουαρίου οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης, κίνησης, βενζίνης και υγραερίου, λόγω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών. Μειωμένη είναι επομένως η ζήτηση σε όσα καύσιμα μπορούν οι καταναλωτές να μειώσουν.
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα περισσότερα πρατήρια της Ζακύνθου έχει διαμορφωθεί στο 1,00 – 1,05 ευρώ ανά λίτρο, ενώ πριν από περίπου 3 μήνες, η τιμή ήταν 0,75 – 0,80 ευρώ.

Πρόβλημα και στο υγραέριο
Σε πολύ δυσάρεστη θέση βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες οχημάτων στα οποία εγκατέστησαν εξοπλισμό κίνησης με υγραέριο αφού και εδώ η αύξηση είναι σημαντική. Και ενώ επέλεξαν το κόστος εγκατάστασης το οποίο δεν είναι ευκαταφρόνητο και φτάνει τα 600 – 700 ευρώ ανά όχημα, τελικά βλέπουν ότι η επένδυσή τους πέφτει στο κενό. Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό ωστόσο η Ζάκυνθος το υφίσταται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, λόγω της μεγάλης διαφοράς στην τιμή του λίτρου, σε σχέση με τις τιμές στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το λόγο μάς εξηγεί ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων, Στάθης Σούλης.
Η μέση τιμή ανά λίτρο έφτασε τα 0,80 ευρώ, κόστος υψηλό για το συγκεκριμένο τύπο καυσίμου. Κι όμως στη Ζάκυνθο το “καπέλο” είναι ακόμη μεγαλύτερο. Κι αυτό γιατί το κόστος εδώ, φτάνει σχεδόν στο 1,00 ευρώ. «Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το κόστος μεταφοράς του υγραερίου στη Ζάκυνθο, φτάνει τα 2.400 ευρώ ανά βυτίο χωρητικότητας 30.000 λίτρων, όταν το αντίστοιχο όχημα με άλλα είδη καυσίμων δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ. Ετσι, η διαφορά αυτή μετακυλίεται στον καταναλωτή», εξηγεί ο κ. Σούλης και συμπληρώνει «Η διαφορά αυτή θα ήταν κατανοητή αν το κόστος μεταφοράς του υγραερίου γινόταν ξεχωριστά, με ειδικά ναυλωμένο σκάφος, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Κεφαλονιά. Αυτή τη διαφορά συνήθως την πληρώνουν οι πρατηριούχοι ή η εταιρεία καυσίμων».
Το αποτέλεσμα είναι οι καταναλωτές που ταξιδεύουν με τα πλοία της γραμμής να προτιμούν να ανεφοδιαστούν από την Κυλλήνη, την Πάτρα ή από άλλη περιοχή της ηπειρωτικής χώρας, με τιμή 0,20 ευρώ φθηνότερη από αυτή της Ζακύνθου.

Έρχονται και νέες αυξήσεις
Οπως επισημαίνει ο κ. Σούλης, οι τιμές στα καύσιμα θα σημειώσουν και νέα άνοδο το επόμενο διάστημα καθώς η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί σε διεθνές επίπεδο. Θεωρείται λοιπόν βέβαιο ότι θα μειωθεί και η ζήτηση από τους καταναλωτές. Ηδη, όπως μας ενημερώνει ο κ. Σούλης, από πέρσι έχει μειωθεί κατά 20%, ποσοστό πολύ υψηλό.

φωτο: AlfaVita