ΜΕ ΠΑΡΑΝΥΦΟ ΤΗΝ “ΑΡΙΑΔΝΗ” | Η Ζάκυνθος ντύθηκε νύφη | Το έστρωσε ακόμα και στο λιμάνι


φωτο: Π. Λυκουργιώτης

Τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα που έφερε μαζί της η «Αριάδνη», γνώρισε το νησί μας την Τρίτη. Η παγωμένη νύχτα έφερε ένα ακόμη πιο παγωμένο ξημέρωμα, με ισχυρές και παρατεταμένες χιονοπτώσεις, όχι πια μόνο στα ορεινά αλλά μέχρι την πόλη, ακόμη και στις παραλίες. Το χιόνι στρώθηκε παχύ και πυκνό στους δρόμους της πόλης, στο λιμάνι, στην παραλιακή οδό, στο δέλτα του Αγ. Χαραλάμπη, ακόμη και στα δεμένα βαπόρια στο λιμάνι. Χιόνι πυκνό έπεσε σε όλες τις πεδινές περιοχές, από το Τσιλιβή και το Βανάτο, μέχρι το Καλλιπάδο, το Σαρακηνάδο και τον Αγιο Κήρυκο. Όλα τα σχολεία στο νησί μας παραμένουν κλειστά, σήμερα Τετάρτη, για λόγους ασφάλειας στη μετακίνηση μαθητών και συνοδών, ενώ και το ΚΤΕΛ του νησιού τροποποίησε ή ακύρωσε δρομολόγια προς την κεντρική και ορεινή Ζάκυνθο και την Αθήνα. Η Περιφερειακή Ενότητα έβγαλε και πάλι στο οδικό δίκτυο εκχιονιστικά μηχανήματα για τον καθαρισμό των δρόμων η κίνηση στους οποίους γινόταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η πιο κρύα ημέρα της «Αριάδνης»
Ηταν η τέταρτη -και όλοι ελπίζουν η τελευταία- ημέρα της έντονης κακοκαιρίας που πλήττει το νησί, με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες και, για ασυνήθιστα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, χιονοπτώσεις. Η Τρίτη ήταν η μέρα που έντυσε κυριολεκτικά τη Ζάκυνθο στα λευκά, απ’ άκρη σ’ άκρη. Η νύχτα, όπως άλλωστε είχε προβλέψει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την περιοχή μας, ήταν παγωμένη. Σημειώθηκαν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στα κεντρικά και ορεινά και παρατηρήθηκε παγετός στο μεγαλύτερο μέρος της Ζακύνθου. Ωστόσο λίγο μετά το ξημέρωμα και συγκεκριμένα λίγο πριν τις 07:30 το πρωί, ξεκίνησε ισχυρότατη χιονόπτωση, με ιδιαίτερη ένταση και κάλυψε μέσα σε ελάχιστα λεπτά ολόκληρο το νησί, ακόμη και την πόλη.

Χιόνια στις παραλίες
Σε πολλές περιοχές το χιόνι έπεφτε παγωμένο, σαν αφράτο χαλάζι, μετατρέποντας τους δρόμους σε επικίνδυνες παγίδες για τα οχήματα, λόγω ολισθηρότητας. Το χιόνι έφτασε μέχρι τη θάλασσα σε όλο το νησί, ιδιαίτερα στις βόρειες και ανατολικές ακτές του. Ακόμη και το λιμάνι ντύθηκε στα ολόλευκα προσφέροντας ένα θέαμα τόσο σπάνιο ώστε ακόμη και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που έχουν δει πολλά, λένε πως κάτι τέτοιο έχει να εμφανιστεί στη Ζάκυνθο τουλάχιστον 30 χρόνια!

Παγετός στο ορεινό οδικό δίκτυο
Η ημέρα συνεχίστηκε με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που εμπόδιζαν το χιόνι να λιώσει, κυρίως στους επαρχιακούς δρόμους. Πολλά ήταν τα προβλήματα που συνάντησαν οι οδηγοί στο νησί, ιδιαίτερα στη Λαγκάδα, το στενό πέρασμα μεταξύ Κατασταρίου και Ορθονιών (παλιό δρόμος Βολιμών). Τουλάχιστον 4 οχήματα βγήκαν εκτός δρόμου, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί ουδείς από τους επιβαίνοντες, ωστόσο η κίνηση των λιγοστών οχημάτων στην περιοχή αυτή γινόταν εξαιρετικά δύσκολα και σε ένα ιδιαίτερα ολισθηρό από το παγωμένο χιόνι οδόστρωμα.


φωτο: Π. Λυκουργιώτης

Εκχιονιστικά άνοιξαν τους δρόμους
Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας στρατολόγησαν οχήματα JCB και εκχιονιστικές μπουλντόζες για τη διάνοιξη των δρόμων στα πιο επικίνδυνα σημεία, εκεί δηλαδή που συγκεντρώθηκε το περισσότερο χιόνι στο οδόστρωμα και πάγωσε. Τα μηχανήματα επιχείρησαν στους δρόμους Αγαλά-Κοιλιωμένου, Κοιλιωμένου-Αγιου Λέοντα, Αγαλά-Κεριού, στο οδικό δίκτυο των Μαριών, των Ορθωνιών και στη Λαγκάδα.

Κλειστά όλα τα σχολεία
Μέχρι το μεσημέρι κάθε πρόβλημα από τον πάγο είχε αποκατασταθεί, ενώ με έκτακτη ανακοίνωση της η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και καθώς τα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και σήμερα, αποφασίστηκε από το Δήμο και κατόπιν συνεννόησης με τους προϊσταμένους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να παραμείνουν σήμερα κλειστά όλα τα σχολεία, στο σύνολο του Νομού, για την αποφυγή πιθανών ατυχημάτων λόγο του παγετού. Δόθηκε μάλιστα οδηγία σε όλους τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, πεζή ή εποχούμενοι, ιδιαίτερα μετά τα δύση του ηλίου οπότε και εμφανίζεται ισχυρός παγετός. Σε κάθε περίπτωση, αν οι μετακινήσεις είναι απαραίτητες, συστήνεται να είναι περιορισμένες και να γίνονται με προσοχή, ιδιαίτερα στο ορεινό οδικό δίκτυο (Αγαλάς, Κοιλιωμένος, Αγιος Λέοντας, Λούχα, Γύρι, Εξωχώρα, Μαριές, Κορίθι, Βολίμες και Λαγκάδα). Στα μέρη αυτά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες είναι προτιμότερο να γίνεται χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, για αποφυγή ατυχημάτων από τον παγετό.

Ακυρώσεις σε δρομολόγια ΚΤΕΛ
Οι καιρικές συνθήκες επέβαλαν και στο ΚΤΕΛ Ζακύνθου να προβεί σε ορισμένες τροποποιήσεις στα αστικά και υπεραστικά δρομολόγια. Ορισμένα από τα δρομολόγια προς το ορεινό δίκτυο του νησιού ακυρώθηκαν ενώ άλλα τροποποιήθηκαν, καθώς υπήρχε κίνδυνος ατυχήματος από το παγωμένο οδόστρωμα.
Εξάλλου την Τρίτη δεν πραγματοποιήθηκε το υπεραστικό δρομολόγιο των 18:00 από τη Ζάκυνθο προς την Αθήνα, καθώς και το δρομολόγιο των 15:45, από Αθήνα προς τη Ζάκυνθο. Παράλληλα, λόγω των ιδιαίτερα αντίξοων συνθηκών στις Εθνικές Οδούς της χώρας, τις οποίες χρησιμοποιούν τα λεωφορεία για τα υπόλοιπα δρομολόγια από και προς τη Ζάκυνθο (από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα), σημειώθηκαν καθυστερήσεις στις αφίξεις. Η διοίκηση και οι οδηγοί του ΚΤΕΛ ζήτησαν την κατανόηση του επιβατικού κοινού για τα συγκεκριμένα προβλήματα.

Ερχονται καταιγίδες
Σύμφωνα με τη πρόβλεψη του καιρού για τις επόμενες ημέρες, οι καιρικές συνθήκες σήμερα Τετάρτη δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντικά, καθώς θα παραμείνουν οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός τις βραδινές και πολύ πρωινές ώρες. Από την Πέμπτη ωστόσο αναμένεται μεταβολή του καιρού, με επικράτηση Ν-ΝΔ ανέμων που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς Κελσίου και την εκδήλωση έντονων καταιγίδων στο νησί.