ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΕΣΑΛ | “Γόρδιος δεσμός” το master plan του λιμανιού

Μισές-μισές κρίνονται οι πιθανότητες να εγκρίνει τελικώς η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σχετικά με την έγκριση του master-plan του λιμανιού. Η συνεδρίαση υπό το Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου, Χρήστο Λαμπρίδη, έγινε το πρωί της Δευτέρας, 9 Ιανουαρίου όπως άλλωστε είχαμε δημοσιεύσει σε προηγούμενο φύλλο. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το επίμαχο θέμα της έγκρισης του master plan του λιμανιού και η απόφαση αναμένεται να ληφθεί από την πολυμελή Επιτροπή και να ανακοινωθεί επίσημα, αρκετά σύντομα. Τα μέλη της Επιτροπής περιορίστηκαν στην ακρόαση και συζήτηση της εισήγησης της μελετήτριας του πλάνου, κας Φράγκου.
Όπως λέει στην ΗΜΕΡΑ ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Ακης Ζήβας, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΕΣΑΛ, όσο καθυστερεί έτσι και ελάχιστες ημέρες η απόφαση τόσο το καλύτερο. Όπως εξηγεί, μια άμεση απόφαση είναι πιθανώς αρνητική εξαρχής, ενώ μια απόφαση που τείνει προς τη θετική έκβαση, απαιτεί περισσότερη σκέψη και θα χρειαστεί το χρόνο της. «Δεν σας κρύβω πως όσο καθυστερούν να λάβουν την απόφαση η οποία έτσι κι αλλιώς είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί, εγώ χαίρομαι», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου. «Το ‘όχι’ είναι πάντα σύντομο, γρήγορο και αμετάκλητο. Οσο καθυστερεί η λήψη απόφασης σημαίνει πως η Επιτροπή επεξεργάζεται το σχέδιο, επομένως δεν το έχει απορρίψει εξαρχής», συμπληρώνει.

Μισά-μισά
Οι πιθανότητες να εγκριθεί το master-plan φτάνουν στο 50%. Όπως λέει ο κ. Ζήβας, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η απόφαση καθώς το ποσό του έργου είναι πολύ υψηλό και η έκταση του έργου ιδιαίτερα μεγάλη. Εξάλλου, δεν είναι ακόμη βέβαιο αν το έργο εγκριθεί ή απορριφθεί στο σύνολό του ή αν αποφασιστεί από την Επιτροπή η έγκριση μόνο ενός μέρους του που κριθεί πως είναι σημαντικότερο και αμεσότερο για τις ανάγκες του νησιού. «Τίποτα δεν αποκλείεται και όλα τα σενάρια είναι πιθανά», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ζήβας. «Μην ξεχνάμε πως εκτός από το master plan του λιμένα της Ζακύνθου, η Επιτροπή συζήτησε και εισηγήσεις άλλων μελετητών για εργασίες και παρεμβάσεις μεγάλης έκτασης και σε άλλες λιμενικές εγκαταστάσεις, από διάφορες νησιωτικές και μη περιοχές της χώρας».

Υπενθυμίζεται πως η ΕΣΑΛ είναι η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που επεξεργάζεται και εγκρίνει τη χρηματοδότηση και υλοποίηση μεγάλης κλίμακας έργων και παρεμβάσεων στις ελληνικές λιμενικές εγκαταστάσεις. Το master-plan είναι ακριβώς ένα τέτοιας εκτεταμένης κλίμακας έργο και η έγκρισή του που αποτελεί Γεφύρι της Άρτας για τη Ζάκυνθο, αναμένεται με πραγματική αγωνία γιατί θα λύσει πολλά από τα σημαντικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής του λιμένα του νησιού και της πόλης. Και, κατ’ επέκταση, της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού.