ΟΛΙΣΘΗΡΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ | Το χιόνι εκτός από διασκέδαση, κρύβει και κινδύνους

Κυριολεκτικά μαγευτικό είναι το τοπίο που έχει διαμορφωθεί σε όλη τη Ζάκυνθο μετά την επέλαση του χιονιά και στο όμορφο νησί του Ιονίου μετά από 12 χρόνια. Ολες οι περιοχές του νησιού έχουν κυριολεκτικά καλυφθεί από το χιόνι ενώ κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού απαθανατίζουν τα όμορφα στιγμιότυπα που αφήνουν έκπληκτους μικρούς και μεγάλους που άκουγαν τις προγνώσεις αλλά δεν το πίστευαν κιόλας.
Αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα βρέθηκαν οι οδηγοί στο νησί μας, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες εκτός από το φθαρμένο οδικό δίκτυο απέκτησαν έναν ακόμη αντίπαλο που δεν ήταν άλλος από το χιόνι και την ολισθηρότητα λόγω του παγετού. Αρκετοί δεν ήταν εξοικειωμένοι με τις συνθήκες που επικρατούσαν και βρέθηκαν προ εκπλήξεως στο δρόμο, μην γνωρίζοντας τι να κάνουν αν χιονίσει. Δεν ήταν μάλιστα λίγοι που έμειναν με το αυτοκίνητο τους λόγω του χιονιά, αφού είτε δεν ήταν εξοπλισμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, είτε δεν ήξεραν πως να αντιμετωπίσουν τη γλίτσα στο δρόμο.

Οι αρχές…
Η “Αριάδνη” ήπια μεν, αλλά με όσο χιόνι χρειάζεται ώστε να ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους και να εξορμήσουν στην ορεινή ύπαιθρο. Από την πλευρά τους οι αρχές από την πρώτη στιγμή έστειλαν τις απαραίτητες προειδοποιήσεις προς τους οδηγούς για να προσέχουν και να αποφύγουν όσο είναι δυνατόν τις άσκοπες μετακινήσεις με το αυτοκίνητο τους. Ειδικά τις βραδινές ώρες όπως προειδοποιεί και η Τροχαία δεν θα πρέπει να κινούνται οχήματα, εκτός και αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, διότι οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος παγετού στον δρόμο.

Προσοχή…
Τα προβλήματα πάντως δεν ήταν λίγα, κυρίως εξαιτίας της απειρίας των οδηγών σε συνθήκες χιονισμένου και παγωμένου οδοστρώματος ή ακόμη και στην αδιαφορία τους να οδηγούν πιο αργά και πιο προσεκτικά, σε συνθήκες απώλειας πρόσφυσης. Ουκ ολίγα οχήματα παγιδεύτηκαν στους παγωμένους δρόμους των ορεινών χωριών. Μάλιστα θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή για όσους κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και προς τα ορεινά, αφού και τις επόμενες ημέρες ο παγετός θα παραμείνει και μπορεί να προκαλέσει ξαφνικά προβλήματα στους οδηγούς που θα πρέπει να προσέξουν τις μετακινήσεις τους.

ΑΠΟΨΕΙΣ…
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΣΩΛΟΣ

“Το νησί μας ζει πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες. Για αυτό το λόγο πρέπει οι οδηγοί να καταβάλουν ιδιαίτερη προσοχή, και βασικότερα να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Αν δεν υπάρχει λόγος δεν χρειάζεται να μετακινηθούν και ειδικά τις βραδινές ώρες, εκτός αν υπάρχουν ιδιαίτερα λόγοι. Όσοι κινούνται προς την ορεινή περιοχή, καλό είναι να φέρουν στα αυτοκίνητα τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Να τηρούμε την απόσταση ασφαλείας και να φοράμε ζώνη”

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ
“Όσο πιο λίγες μετακινήσεις και όσο πιο σιγά πάμε, είναι το καλύτερο. Να τρέχει με μικρή ταχύτητα και με μεγάλη προσοχή. Εδώ στη Ζάκυνθο σπάνια έχω συναντήσει κάτι τέτοιο. Αν έχει ξεπεράσει τα όρια το χιόνι να φορούν αλυσίδες και όσο πιο σιγά οι μετακινήσεις γιατί έχει πάγο το βράδυ αλλά και το πρωί”

ΛΟΥΚΑΣ ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ
“Δεν είμαστε μαθημένοι με τα χιόνια και θα γίνει παγετός αργότερα. Λίγο προσοχή θέλει από όλους. Να αφήσει ο κόσμος τα αυτοκίνητα και να μείνει μέσα. Είναι άσκοπες οι μετακινήσεις προς τα βουνά. Δεν χρειάζεται, γιατί είναι επίκινδυνο το χιόνι και ιδιαίτερα στην οδήγηση”