ΕΦΘΑΣΕ Η ΩΡΑ

Ποδαρικό στις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού ξεκινά από σήμερα το νησί μας προσβλέποντας σε πολλά κέρδη στο “χρηματιστήριο” των διακοπών. Με την ελπίδα πως ο Οδικός Χάρτης της τουριστικής προβολής θα αποδώσει καρπούς και δεν θα συμμετέχουμε μόνο και μόνο για να δώσουμε το παρόν.
Με την ελπίδα πως έχουμε αλλάξει ρότα και εγκαταλείψει το μοντέλο του διπλωματικού τύπου τουριστικού περιπτέρου που απευθύνεται σε υπουργούς και θα επιστρέψουμε σε εκείνα τα λαογραφικού χαρακτήρα που κάνουν γνωστό τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμά μας και που στην τελική, προσελκύουν και γοητεύουν τον απλό πολίτη.
Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να κάνουμε βήματα προόδου με παρωπίδες, με μικροπολιτική προσέγγιση του να μην στηρίζουν οι αιρετοί, ο ένας τις υποδομές του άλλου, για το λόγο οτι δεν ανήκουν στα όρια ευθύνης τους ή συνολικά του νησιού.
Είναι κρίμα να λειτουργούμε ως “κέντρο διερχομένων” σαν σταθμός υποδοχής τουριστών με σκοπό να τους στείλουμε να δουν τα αξιοθέατα της Κεφαλλονιάς, την Αρχαία Ολυμπία και τα αποκαΐδια της Πελοποννήσου, αντί να επισκεφθούν τα δικά μας μνημεία και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που δεν διαθέτουμε.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταλάβει πως η καλή πρόθεση από μόνη της είναι τελικά επικίνδυνη για το τόπο. Πέρασε η εποχή που αρκούσε μια φωτογραφία από το Ναυάγιο για να δελεάσεις τους επισκέπτες σου!
Είναι ντροπή μας να μην καθόμαστε γύρω από ένα τραπέζι να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε και με έτοιμη ατζέντα να πάμε, να διεκδικήσουμε περισσότερο και ποιοτικότερο τουρισμό. Και αυτό πρέπει να απασχολήσει την κοινωνία και τους φορείς της.
Γίνεται επομένως αντιληπτό πως η Ζάκυνθος δεν μπορεί να εξακολουθήσει για πολύ να είναι αποδέκτης των θαυμάτων του Αγίου Διονυσίου και η μεγάλη σωτηρία της τσέπης και της ψυχής.
Μέσα σε μια σκληρή περίοδο κρίσης, το τουριστικό προϊόν καλά κρατεί και επιβιώνει, ας είναι και all inclusive. Δεν μπορεί να συνεχίσει να επιβιώνει σε έναν τόπο με ανυπαρξία συλλογικής συνείδησης, μηδενική σημασία στον πολιτισμό, στο περιβάλλον και στην αρχιτεκτονική μορφή ιδιωτικών και δημοσίων κτιρίων και χώρων.
Ο τουρισμός, τελικά, είναι ευθύνη που συνεπάγεται συγκεκριμένες και σαφείς υποχρεώσεις, που πρέπει να αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, εάν επιθυμούμε την αναβάθμιση του νησιού. Αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της οικονομίας του νησιού, με ιδιαίτερη έμφαση στο σωστό σχεδιασμό της προβολής σε παραδοσιακές και ξένες αγορές, προγραμματισμό των στόχων με όραμα και υπευθυνότητα, παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, βελτίωση των ξενοδοχειακών μονάδων, την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων υποδομής που θα ενισχύσουν το ρεύμα προς το ωραίο Τζάντε.
Τα ψέματα, οι ερασιτεχνισμοί, η εμπιστοσύνη στις αιρετές αρχές και η νοοτροπίες μιας άλλης εποχής έλαβαν τέλος… “Πάρτε το αλλιώς”… υπάρχει χρόνος.
Κανείς δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην τύχη και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η στενή και η ευρύτερη “γειτονιά” μας, που μάς καθιστούν πρωταγωνιστές στο παιχνίδι του τουρισμού.
Και στην τελική μπορεί να δημιουργούνται θέσεις και ευκαιρίες απασχόλησης αλλά τους Ιθαγενείς δεν θα μπορούμε πλέον να τους ξεγελάμε με χάντρες για πολύ ακόμη!