ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΑΡΓΑΣΙΟΥ | Στολίδι το κωδωνοστάσιο μετά την αποκατάσταση

Σωστό στολίδι αποτελεί το κωδωνοστάσιο του Αγίου Σπυρίδωνα στο Αργάσι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών που είχε υποστεί, πριν από δυο περίπου χρόνια, λόγω της ισχυρής κακοκαιρίας και ανέμων που έπνεαν στη περιοχή.
Κατόπιν γραπτής ενημέρωσης τον Μάρτιο του 2015 από τον εφημέριο του ναού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, ανέθεσε σε μηχανικό τη διενέργεια αυτοψίας στην εκκλησία, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι είχε καταρρεύσει ο δυτικός πεσσός της δεύτερης ζώνης που φέρει τις καμπάνες συμπαρασύροντας και τμήμα του μεσαίου πεσσού. Οι δόμοι βρίσκονταν διάσπαρτοι νοτίως της βάσεως και κάτω από αυτήν.
Όσοι εκ των δόμων είχαν αποκολληθεί, απομακρύνθηκαν άμεσα και τοποθετήθηκαν επί του εδάφους για να αποτραπεί η πτώση τους και η πρόκληση ατυχήματος. Επιπλέον, απομακρύνθηκε και η δεύτερη καμπάνα ώστε να μην επιβαρύνεται η αποσαθρωμένη ζώνη με επιπλέον φορτίο και να μειωθεί η πιθανότητα περαιτέρω κατάρρευσης.
Στη συνέχεια, η Υπηρεσία υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να εγκριθεί η δαπάνη εκπόνησης της μελέτης ενίσχυσης της λιθοδομής και αποκατάστασης του κωδωνοστασίου, καθώς και της πραγματοποίησης των επιβεβλημένων εργασιών στον προστατευόμενο από τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.
Η δαπάνη εγκρίθηκε στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους 2016 και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του ιδίου έτους. Η συνολική δαπάνη των 3.803 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ προήλθε από τις πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου του 2016.
Οι εργασίες, λαμβάνοντας υπόψη τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, τα φορτία του ανέμου, τις μόνιμες και μεταβλητές δράσεις της λιθοδομής από την ταλάντωση των καμπανών, την ενίσχυση και όπλισή της με ράβδους που την ενισχύουν.
Επίσης, την ανακατασκευή της τοξοστοιχίας και την εκ νέου κατάλληλη τοποθέτηση των καμπανών ώστε να επιτρέπονται μικρές μόνο μετακινήσεις.
Και όλα αυτά κάτω από συνθήκες υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης μιας Υπηρεσίας που προσπαθεί να περισώσει, να συντηρήσει και να αναδείξει τον πλούτο της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Με πρωτεργάτρια τη δραστήρια Προϊσταμένη της και διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου, αρχαιολόγο Χριστίνα Μερκούρη, που παλεύει άνισα, με νύχια και με δόντια, να ολοκληρώσει έργα ανάπλασης, προστασίας και ανάδειξης σημαντικών ιστορικών μνημείων, να διατηρήσει ανοιχτό το Μουσείο και το Κάστρο για τους κατοίκους, τους μαθητές και τους επισκέπτες του νησιού, να υλοποιεί προγράμματα, να συμμετέχει σε πανελλαδικής ή ακόμη και παγκόσμιας εμβέλειας δράσεις πολιτισμού.