“ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ” ΚΟΝΤΟΝΗ – ΚΟΛΟΚΟΤΣΑ | Προ(ς)κληση σε δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο | Τι απαντά ο Δήμαρχος…

Με την πρό(σ)κληση του υπουργού Δικαιοσύνης και Βουλευτή Ζακύνθου, Σταύρου Κοντονή, στο δήμαρχο, Π. Κολοκοτσά, για δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο συνεχίζεται η διαμάχη υπουργού-δημοτικής αρχής για τα σημαντικά –προβλήματα του νησιού και τους τρόπους χειρισμού τους από το Δήμο.
Με αφορμή την απουσία του κ. Κοντονή από τους εορτασμούς των Θεοφανείων και την ανακοίνωση που συνόδευσε την επιλογή του, ο Δήμος Ζακύνθου δημοσίευσε απάντηση στον υπουργό, απαντώντας σε όσα καταλογίζει ο κ. Κοντονής στα στελέχη του Δήμου. Η απάντηση του υπουργού ήταν άμεση και, εν ολίγοις, πετά το γάντι στο δήμαρχο καλώντας τον ανοιχτά σε δημόσιο διάλογο. «Αντί για απάντηση στη λασπολογία της δήλωσης του Δημάρχου, τον καλώ σε δημόσια αντιπαράθεση στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, όπως έχω κάνει και στο παρελθόν. Ελπίζω να μην αρνηθεί όπως ο προκάτοχός του», ήταν η λακωνική απάντηση του κ. Κοντονή.
Ωστόσο άμεση υπήρξε η ανταπάντηση του Δημάρχου ο οποίος τον καλεί στο ανώτατο πολιτικό όργανο του τόπου μας, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να υποβάλλει τις θέσεις και τις απόψεις του.

Από τις οφειλές…
Με αφορμή τα όσα αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τους χειρισμούς του θέματος των προβλημάτων τα δύο τελευταία χρόνια, και τα οποία δημοσιεύονται στο χθεσινό φύλλο της ΗΜΕΡΑΣ, ο Δήμος απάντησε ξεκινώντας με το ζήτημα του χρέους του Δήμου στη ΔΕΗ. «Με κατάπληξη, αλλά και με μεγάλη οδύνη, αναγνώσαμε το Δελτίο Τύπου σας για συμβολική αποχή σας από τις εκδηλώσεις των Θεοφανείων, λόγω ανικανότητας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Ζάκυνθος βουλιάζει στα προβλήματα με πρώτο αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων, τη χρεοκοπία του Δήμου, την υποστελέχωση του προσωπικού του και τη συσσώρευση χρεών προς τη ΔΕΗ, ΙΚΑ και Τράπεζες (μαύρα δάνεια), επί δεκαπενταετίας και πλέον. Για το τελευταίο ζήτημα, το οποίο το γνωρίζετε καλά αφού ήσασταν δικηγόρος της ΔΕΗ, ο Δήμος μαζί με τη ΔΕΥΑΖ ζήτησε να μας βοηθήσετε για να επιλυθεί και να εγκριθούν πολύμηνες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών».

Για τα απορρίμματα
Για το θέμα αυτό, μεταξύ άλλων η απάντηση του Δήμου αναφέρει: «Όταν ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Κρατικής Διοίκησης, κ. Αγγελάκας πήρε απόφαση για την αδειοδότηση του ‘Λίβα’ το 2013, εσείς μαζί με άλλους παράγοντες του νησιού προσφύγατε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δεν διαμαρτυρηθήκατε για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ το 2014, μια απόφαση που ήταν ‘βόμβα’ για τη Ζάκυνθο. Φροντίσατε τότε να πιέσετε την κυβέρνηση και λοιπούς για την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων σε νέο χώρο με συνοπτικές διαδικασίες; Εμείς όμως, που μας κατηγορείτε ως ανίκανους, αν και γνωρίζετε τον αγώνα μας πριν ακόμη αναλάβουμε τα καθήκοντά μας, είμαστε έτοιμοι για την ενδιάμεση και την οριστική λύση με συγκεκριμένες χρηματοδοτημένες μελέτες».

Προσβλέπει σε συνεργασία
Ο δήμαρχος επανέλαβε πως η παρούσα δημοτική αρχή θα λύσει για πάντα το πρόβλημα των απορριμμάτων και πως η εντιμότητα, το ήθος και η αγωνιστικότητα του Παύλου Κολοκοτσά δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα. «Ευελπιστούμε ότι σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια και τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, οι οποίοι έμπρακτα μας στηρίζουν, το 2017 θα είναι έτος έργων και αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων με πρώτη προτεραιότητα τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο θεσμικός σας ρόλος είναι να βοηθάτε τον τόπο σας, ανεξάρτητα από το ποια τοπική Αρχή είναι στη διοίκηση. Δείτε σοβαρά και άμεσα το θέμα του Νοσοκομείου. Βοηθήστε μας να ξεκαθαρίσουμε και αυτή την πληγή που ταλανίζει το Δήμο και για την οποία προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη. Δεν θα σχολιάσω και δεν θα απαντήσω άλλη φορά σε παρόμοια Δελτία Τύπου και δημοσιεύματα απ´ όπου κι αν προέρχονται. Κριτής όλων μας είναι ο Ζακυνθινός λαός».