ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ “ΦΟΔΣΑ” | Συμβολική απουσία Κοντονή από τα Θεοφάνεια

Στον Εισαγγελέα διαβίβασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, την υπόθεση του διαγωνισμού για τον εξοπλισμό της ενδιάμεσης λύσης και την προσφυγή του Δήμου κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά μετά το αλαλούμ που επικρατεί με την επιλογή του δημάρχου και μερίδας Δημοτικών Συμβούλων να μην ακολουθήσουν κατά γράμμα τον Οδικό Χάρτη που ορίστηκε πρόσφατα από το υπουργείο Εσωτερικών, για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης, μια σειρά από ανακολουθίες, όπως χαρακτηρίζονται, έχουν οδηγήσει το νησί σε αδιέξοδο και διογκώνουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Οπως εξηγούν οι εν λόγω κύκλοι, πριν από περίπου ένα χρόνο είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος, το διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, τον κ. Κολοκοτσά και τον κ. Κοντονή ο οποίος και τη συγκάλεσε, με σκοπό να χορηγηθεί προσωρινή Π.Π.Δ. για χώρο πλησίον του Αεροδρομίου και ο οποίος αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου, έτσι ώστε να εγκατασταθεί εκεί ο εξοπλισμός της μεταβατικής λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τη διαδικασία αυτή ωστόσο “σαμποτάρισαν” ο Δήμος και ο ΦοΔΣΑ, με ολιγωρίες και σειρά από κινήσεις. Κορυφαία από αυτές, ήταν ότι απέστειλαν στην ΥΠΑ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την επιλογή του Λίβα ως χώρου για την ενδιάμεση λύση, με αποτέλεσμα η ΥΠΑ να διακόψει τις διαδικασίες, παρόλο που δεν είχε απαντήσει αρνητικά.
Δεύτερο σημείο αποτελεί η στάση Δήμου και ΦοΔΣΑ στην τελευταία σύσκεψη υπό τον κ. Σκουρλέτη. Στη διάρκεια της σύσκεψης, Δήμος και Φορέας ερωτήθηκαν για τη χρήση κτιρίου πλησίον του αεροδρομίου που παραμένει αναξιοποίητος, με σκοπό να φιλοξενήσει εκεί τον εξοπλισμό της ενδιάμεσης λύσης. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου η απάντηση από το Δήμο ήταν αρνητική καθώς το κτίριο ήταν μισθωμένο, γεγονός που αποδείχθηκε αναληθές και το κτίριο ήταν διαθέσιμο.
Ακολούθησε άλλη πρόταση από το υπουργείο, που αφορούσε τα επιπλέον αναξιοποίητα στρέμματα στο Σκοπό αλλά και αυτή απορρίφθηκε από Δήμο και ΦοΔΣΑ καθώς ελέχθη ότι ανήκουν στη δικαιοδοσία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα και ακριβή τοπογραφικά στοιχεία.
Επομένως, κάθε πρόταση που έγινε προς το Δήμο απορρίφθηκε ώστε τελικά απέμεινε μόνο η περιοχή του Γαλάρου, για την οποία υπέγραψαν τόσο ο δήμαρχος όσο και τα στελέχη του ΦοΔΣΑ.
Οσο για το Λίβα ως χώρου για την εφαρμογή της ενδιάμεσης λύσης, παρά τις διαβεβαιώσεις του Δήμου ότι έχει σταλεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες ο φάκελος για την περιοχή (μετά μάλιστα τη διακοπή των διαδικασιών για αδειοδότηση του χώρου κοντά στο αεροδρόμιο), τελικά η αποστολή έγινε μόλις πριν λίγες εβδομάδες. Αντιθέτως, στελέχη του Δήμου κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι καθυστερεί την εξέταση του φακέλου, σαμποτάροντας υποτίθεται την επιλογή του Λίβα. Ανώτατο στέλεχος του Δήμου ενημερώθηκε πριν από μόλις λίγες εβδομάδες πως ο φάκελος του Λίβα δεν έχει φθάσει στην αρμόδια υπηρεσία αλλά απάντησε πως η αποστολή θα γινόταν με πλοίο αλλά λόγω της απεργίας της ΠΝΟ σημειώθηκε καθυστέρηση. Μάλιστα όταν ο δήμαρχος και στελέχη του ΦοΔΣΑ επισκέπτονταν τον κ. Κοντονή για το θέμα του Αεροδρομίου, είχαν ήδη αποστείλει αίτημα για ενδιάμεση λύση στο Λίβα αλλά δεν είχαν ενημερώσει ούτε τον υπουργό, ούτε την αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου ούτε στελέχη των αρμόδιων υπουργείων ούτε τους πολίτες του νησιού.
Τέλος, για τις δύο νέες περιοχές που υποστηρίζει ο Δήμος ότι αναμένει σχετική έγκριση ώστε να αντικαταστήσουν το Γαλάρο, λαμβάνοντας Π.Π.Δ. κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν πως είναι απίθανοι να λάβουν Π.Π.Δ., καθώς η συγκεκριμένη άδεια εκδίδεται υπό άκρως αυστηρούς όρους και αφού πληρούνται πολλές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το αγκάθι του Σκοπού
Σε διάρκεια πραγματογνωμοσύνης που έγινε από το υπουργείο για την περιοχή του ΧΥΤΑ στο Σκοπό και καθώς οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής φούντνωναν ολοένα, διαπιστώθηκε από τους εμπειρογνώμονες ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η εναπόθεση των απορριμμάτων γινόταν εκτός κυττάρων, ενέργεια που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και μάλιστα έχει κακουργηματικό χαρακτήρα.
Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου επανέλαβαν άλλωστε και την προσφυγή του Δήμου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την απόρριψη των διαγωνισμών για τυπικούς λόγους, ενώ όπως φαίνεται, η απόρριψη έγινε για ουσιαστικούς λόγους και κυρίως για λόγους που αφορούν τη διαδικασία αναθέσεων του έργου προμήθειας εξοπλισμού, κάτι που δεν ανακοινώθηκε στους πολίτες της Ζακύνθου.
Ολα τα παραπάνω στοιχεία σχετικά με το διαγωνισμό και το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για ανάθεση και όχι διαγωνισμό, διαβιβάστηκαν στον Εισαγγελέα από τον κ. Κοντονή πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, ενώ οι παρανομίες στο ΧΥΤΑ έχουν κινήσει αυτεπαγγέλτως νομικές διαδικασίες.

Η απουσία Κοντονή από τα Θεοφάνεια
Η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει προκαλέσει την οργή του κ. Κοντονή ο οποίος όπως είναι γνωστό δεν παρέστη στους εορτασμούς των Θεοφανείων στο νησί καθώς όπως τόνισε σε σχετική ανακοίνωση την παραμονή της γιορτής, δεν μπορεί καν να παρευρίσκεται στον ίδιο χώρο με ανθρώπους που είναι ανίκανοι να λύσουν τα προβλήματα του νησιού. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Την ώρα που η Ζάκυνθος βουλιάζει στα προβλήματα με πρώτο αυτό των σκουπιδιών, την ώρα που η συνεχιζόμενη ανικανότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης οδηγεί τον τόπο μας από το κακό στο χειρότερο, μου είναι αδύνατον να συμμετάσχω σε οποιαδήποτε τελετή με τους ανθρώπους που αδυνατούν να δώσουν λύσεις. Η αποχή μου από τις εκδηλώσεις των επόμενων ημερών, στις οποίες συμμετέχω από παιδί, είναι συμβολική. Θα μου λείψει η επαφή με τη ζακυνθινή κοινωνία και τους ανθρώπους στους οποίους χρωστάω τη σημερινή υπουργική μου θέση και τους οποίους πρώτους ευχαρίστησα όταν την ανέλαβα. Προσπάθησα επανειλημμένα από τις κυβερνητικές θέσεις στις οποίες βρέθηκα να βοηθήσω στην εξεύρεση λύσης σε όλα τα προβλήματα που διαχειρίζεται λόγω αρμοδιότητας η δημοτική αρχή (πλατεία, διαχείριση απορριμμάτων, διακανονισμός με ΔΕΗ και ΔΕΥΑΖ και πολλά άλλα). Όλες οι προσπάθειες, τόσο οι δικές μου όσο και της κυβέρνησης, ή έπεφταν στο κενό ή γίνονταν αντικείμενο μικροπολιτικής χυδαιότητας από ανθρώπους που κατέχουν αξιώματα στη συγκεκριμένη δημοτική αρχή και από την τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας που τη στηρίζει. Παραμένω ο Ζακυνθινός Υπουργός της Κυβέρνησης, ενεργώ πάντα με γνώμονα το καλό του τόπου και των κατοίκων της Ζακύνθου, είμαι όμως υποχρεωμένος να διαχωρίσω τη θέση μου από την συγκεκριμένη δημοτική αρχή που αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του νησιού μας».