Από πολύ παλιά έχει καθορισθεί να εορτάζουμε κατά την επομένη ημέρα των Αγίων Θεοφανείων την Σύναξη του Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού για το λόγο ότι αξιώθηκε να βαπτίσει τον Ιησού Χριστό.
Και στο νησί μας την τιμητική του είχε το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στη Λαγκάδα πάνω από τα Χαρτάτα του Κατασταρίου. Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυστοστόμου και συμπροσευχόμενου του Μητροπολίτη Ζακύνθου με τη συμμετοχή κλήρου, τοπικών αρχών και πιστών, ενώ την επομένη έγινε η θεία λειτουργία με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη.
Ο Καθηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Βόγιας, είχε μεριμνήσει για την αρτιότητα της πανηγύρεως, ενώ τους ύμνους της ημέρας απέδωσε εκκλησιαστική Χορωδία υπό το Νικόλαο Λειβαδά.
Πέραν από την εορτή και τα κεράσματα που υπήρχαν, έπνεε και άνεμος αναδημιουργίας μετά τις παρεμβάσεις και αναστηλώσεις που έχουν γίνει με τη φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Μονή του Προδρόμου ιδρύθηκε αρχικά τον 16ο αιώνα, διαλύθηκε και επανιδρύθηκε το 1617 από τους ευσεβείς Κατασταριανούς Αντώνιο Μαρίνο και Γεώργιο Σαπάτη.
Το 1753 στον περίβολό του είχε δύο εκκλησίες, εφτά σπίτια κι ένα πύργο. Στα μέσα του 19ου αιώνα διέθετε επίσης πλούσιο ιστορικό Αρχείο. Η κύρια είσοδος συνδυάζεται με κωδωνοστάσιο. Στο συγκρότημα ανήκει και αμυντικός πύργος κυκλικής κάτοψης κτισμένος σε κορυφή βράχου για να λειτουργεί και ως παρατηρητήριο. Το καθολικό διατηρεί εικόνες του 17ου – 18ου αι. και ξυλόγλυπτα εξαιρετικής τέχνης. Στο τέμπλο υπήρχαν ωραιότατα έργα του Κουτούζη, στις δυο εσωτερικές πλευρές της εκκλησίας οι Μόσχοι ζωγράφισαν Αγίους, Ασκητές και Προφήτες, ενώ μέσα στους αιώνες το μοναστήρι γνώρισε πολλές δόξες. Στις μέρες μας ειδικά τους θερινούς μήνες προσφέρεται ως ένας εξαιρετικός χώρος που φιλοξενεί και πολιτισμικές δράσεις.