Τα «Κάλαντα» στο Δεσπότη | Κλήρος και λαός του ευχήθηκαν «να ζει, να λαμπρύνει, θεία φώτα να υμνεί» (φωτό+video)

Η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε έθιμα. Μεγάλος είναι και ο αριθμός τους για την ημέρα των Θεοφανείων. Μπορεί βασική τελετουργία να είναι ο «αγιασμός των υδάτων» και η κατάδυση του Σταυρού, που αντιπροσωπεύει τη Βάπτιση του Θεανθρώπου, ωστόσο, όπως κάθε χρόνο εδώ και αιώνες, την παραμονή της εορτής, στη Ζάκυνθο με κάθε επισημότητα και εκκλησιαστική κατάνυξη τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου της Ζακύνθου η Ακολουθία του Όρθρου.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες (εντονη βροχόπτωση, σφοδροί άνεμοι και κρύο) δεν επέτρεψαν μετά το τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διονύσιος να μεταβή πεζή στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, συνοδευόμενος από τον Ιερό Κλήρο, το λαό και τις τοπικές Αρχές.

Εκεί από το Ζακυνθινό Εκκλησιαστικό Αναλόγιο «Θεόδωρος Κοθρής», υπό την διεύθυνση του Παναγιώτη Μαρίνου, του έψαλλαν σύμφωνα με το τοπικό έθιμο, τα καθιερωμένα και υπό το Ζακυνθινό ύφος της εκκλησιαστική μουσικής, “Φώτα” (κάλαντα) ευχόμενοι “να ζει, να λαμπρύνει τη χαρά, θεία Φώτα να υμνεί”.

Στη συνέχεια απευθυνε όχι ως είθισται από τον εξώστη του Μητροπολιτικού Μεγάρου, αλλά εντός του κτιρίου, επίκαιρη ομιλία η οποία θεωρείται η πρώτη και κεντρικότερη επισκοπική ομιλία της χρονιάς.
Σε αυτή αναφέρθηκε στους λαούς και στον συνάνθρωπο, τον δοκιμαζόμενο από τους πολέμους, την πείνα, την δυστυχία και την εκμετάλλευση και τη στάση που θα πρέπει να κρατήσουμε απέναντι σε τέτοια γεγονότα.

Το παρόν έδωσαν οι τοπικές πολιτικές, αυτοδιοικητικές αρχές, Σώματα Ασφαλείας και πολίτες

Αμέσως μετά ακολούθησε το πολυχρόνιο στο Μητροπολίτη και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων.