ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ Η ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ | Καμία ανησυχία, απλά απαιτείται σωστή υγιεινή

Δεν εμπνέει ανησυχία στον ιατρικό κόσμο το γεγονός ότι είναι αυξημένα φέτος τα κρούσματα ιογενούς γαστρεντερίτιδας σε όλη την Ελλάδα. Παρά τις αρχικές φήμες πως τα ασυνήθιστα πολλά περιστατικά συνδέονταν με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας με τα απορρίμματα, οι γιατροί διαψεύδουν κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας πως η εικόνα είναι πανελλαδική.
Σύμφωνα με τον ιατρό-παθολόγο, Τάσο Προβή, σποραδικές εμφανίσεις της νόσου ήταν πάντοτε συνηθισμένες στη χώρα μας, ιδιαίτερα τέτοια εποχή, ωστόσο φέτος, παρατηρήθηκε μεγάλη έξαρσή της και οφείλεται συνήθως σε κατηγορίες ιών που εμφανίζουν μεγάλη μεταδοτικότητα.
Αυτή η μορφή γαστρεντερίτιδας έχει διάρκεια 24 – 48 ωρών. Τα πρώτα συμπτώματα είναι οι έμετοι, στη συνέχεια πυρετός (όχι πάντα όμως), όχι ιδιαίτερα υψηλός και συχνές διάρροιες. Όπως εξηγεί ο κ. Προβής, η μέγιστη διάρκεια αυτών των συμπτωμάτων δεν ξεπερνά τις 48 ώρες και ακολουθεί πλήρης ίαση.
Αν λοιπόν τα συμπτώματα περιοριστούν σε αυτό το είδος και διάρκεια, η επίσκεψη στο γιατρό δεν είναι απαραίτητη ούτε άλλωστε η λήψη φαρμάκων. Ωστόσο, ο ασθενής θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει ορισμένες ενέργειες:
1. Λόγω της μεγάλης απώλειας υγρών από τους εμέτους και τις διάρροιες, θα πρέπει να αναπληρώνονται με πολλά ροφήματα και, αν χρειαστεί και με σκευάσματα ηλεκτρολυτών
2. Τήρηση αυστηρής δίαιτας τουλάχιστον για τα δύο αυτά εικοσιτετράωρα
3. Αντιπυρετικά και αντιδιαρροϊκά φάρμακα δεν χρειάζεται να ληφθούν, εφόσον τα συμπτώματα δεν διαρκούν πάνω από 2-3 ημέρες.

Εννοείται πως, όσοι λαμβάνουν φάρμακα για διάφορες παθήσεις, κυρίως υπερτασικά σκευάσματα, θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους για να προσαρμόσει ανάλογα τη δόση τους.
Εξίσου προσοχή χρειάζεται όταν η νόσος προσβάλλει τις πολύ μικρές ηλικίες (νεογνά, βρέφη, νήπια) όπου και πάλι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αφυδάτωσης, επομένως οι γονείς είναι καλό να συμβουλευτούν τον παιδίατρο.
Το γεγονός ότι από τη γαστρεντερίτιδα αυτή συνήθως νοσούν όλα τα μέλη μιας οικογένειας, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η μετάδοσή της γίνεται πολύ εύκολα, μέσω της τουαλέτας. Ετσι, η συχνή απολύμανση με απλή, οικιακή χλωρίνη και η σχολαστική καθαριότητα, κρίνονται απαραίτητες, τόσο στην τουαλέτα του σπιτιού όσο και στην κουζίνα.
Νούμερο 1 κανόνας βέβαια, παραμένει το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή συναναστροφής με κόσμο.

φωτο: Kosmaser-Pathfinder-Blogs