ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ | Σεισμοί και πλημμύρες γέμισαν πόρους το ταμείο

Κατά πλειοψηφία -με 18 ψήφους υπέρ και 8 κατά- όπως και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης, εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας οικονομικού έτους 2017 καθώς και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης. Προϋπολογισμός αυξημένος κατά 34.603.568€ σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της ανάγκης αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς στη Λευκάδα, τη Β. Κεφαλονιά και την Ιθάκη καθώς και από τη χρηματοδότηση μέσω ΠΔΕ για την συντήρηση του επαρχιακού/εθνικού οδικού δικτύου και τα αντιπλημμυρικά έργα.
Την εισήγηση έκανε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Στραβοράβδης δίνοντας στοιχεία που αφορούν στις επιμέρους δαπάνες που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός, όπως τις λειτουργικές δαπάνες που ανέρχονται στο ποσό των 3.152.183,52ευρώ, τις μεταφορές των μαθητών με ποσό 5.678.541,56ευρώ, τα νέα έργα και δράσεις από έσοδα ΚΑΠ που ανέρχονται στο ποσό του 1.386.869ευρώ και η μισθοδοσία με ποσό 8.713.259,40ευρώ.
Ο προϋπολογισμός του 2016 ήταν της τάξης των 67.038.929,62 ευρώ και ο προϋπολογισμός του 2017 ανέρχεται στο ποσό των 101.642.497,68 ευρώ.

Ο προσανατολισμός
“Ο προσανατολισμός μας είναι σαφής και ο προϋπολογισμός μας στηρίζεται στη δική μας αντίληψη που είναι η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και η στήριξη των ευπαθών ομάδων, της πολιτιστικής δημιουργίας και των άμεσων αναγκών των πολιτών” δήλωσε ο κ. Στραβοράβδης.
Από την μεριά του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της Αυτοδιοίκησης από το κράτος διαχρονικά οδηγεί σε οικονομική ύφεση τις Περιφέρειες και τις ωθεί σε ασυνέπεια έναντι αναληφθέντων υποχρεώσεων.
“Έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πολιτικές λιτότητας που πλήττουν τους πολίτες αλλά και την αυτοδιοίκηση”, είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε την έκδοση ψηφίσματος διεκδίκησης πόρων, προσωπικού και εφαρμογής νησιωτικών πολιτικών στα Ιόνια Νησιά.

Τρεις άξονες
Αναφορικά με τους τρεις άξονες διεκδίκησης, ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι “λόγω της υποχρηματοδότησης ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν εμπόδια στην υλοποίηση έργων και δράσεων. Πρέπει να διεκδικήσουμε την απόδοση των παρακρατηθέντων ΚΑΠ και ειδικών χρηματοδοτήσεων. Επίσης η κεντρική διοίκηση θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να δεχόμαστε αρμοδιότητες χωρίς το απαραίτητο προσωπικό. Και τέλος τα Ιόνια Νησιά είναι μια περιοχή νησιωτική, θα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές για την ενίσχυση της”.
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε από το Σώμα την υπερψήφιση του προϋπολογισμού υπογραμμίζοντας ότι “παρά τους λειψούς ΚΑΠ ο προϋπολογισμός δίνει τη δυνατότητα με την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής και απορρόφηση κονδυλίων από ευρωπαϊκά και διακρατικά προγράμματα, για ανάπτυξη στα Ιόνια Νησιά”.