Η ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΤΗΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΕΙΟΥ | Μεταφέρει την παράδοση στα μικρά παιδιά

Τη μακραίωνη παράδοση του ζυμώματος της χριστοπαραμονιάτικης κουλούρας τήρησε και φέτος η Ξενοπούλειος Παιδική Βιβλιοθήκη και έμαθε στα μικρά παιδιά πώς ζυμώνεται το αυθεντικό, ζακυνθινό ψωμί των γιορτών. Τα μαθήματα έγιναν από έμπειρη μαστόρισσα της κουλούρας και ενθουσίασαν τα πιτσιρίκια. Το καθιερωμένο έθιμο του ζυμώματος της κουλούρας έγινε πριν λίγες ημέρες, με παιδιά δημοτικών σχολείων του νησιού. Η κουλούρα ζυμώθηκε με τον αυθεντικό τρόπο και στα παιδιά εξηγήθηκε ολοκληρωμένα, με όλους τους συμβολισμούς της: ότι η ίδια η κουλούρα συμβολίζει το άστρο της Βηθλεέμ, ότι το «ηύρεμα», το νόμισμα δηλαδή που βρίσκει ο τυχερός, συμβολίζει το θείο βρέφος, ενώ το κρασί και το λάδι που ρίχνει ο αρχηγός της οικογένειας, στη φωτιά του σπιτιού, μέσα από την τρύπα της κουλούρας, είναι τα δώρα των Μάγων. Η στιγμιαία φλόγα που ανάβει από τα υγρά μέσα στη φωτιά, δηλώνει την Ανάσταση του Χριστού, ενώ τέλος ο πυροβολισμός, τα «σμπάρα» που πέφτουν από πολλούς εκείνη την ώρα, συμβολίζει την αγανάκτηση για τη στάση του Ηρώδη.

Τα παιδιά βοήθησαν στο ζύμωμα, ρωτούσαν συνεχώς για τα υλικά, τους συμβολισμούς και τη διαδικασία, δοκίμαζαν, όπως ήταν αναμενόμενο, το ωμό ζυμάρι που τόσο τους αρέσει και βέβαια περίμεναν με ανυπομονησία το ψήσιμό της.
Το ζύμωμα της κουλούρας αποτελεί μία από τις πιο παλιές συνήθειες του ζακυθινού νοικοκυριού και τηρείται απαρέγκλιτα από τα περισσότερα σπίτια. Το να μαθαίνουν αυτό το έθιμο οι νέες γενιές αποτελεί ένα από τους στόχους που έχει θέσει η Ξενοπούλειος Βιβλιοθήκη και κάθε Χριστούγεννα καλεί μια έμπειρη τεχνίτισσα της κουλούρας να «δώσει τα φώτα» της στα μικρά παιδιά, κυρίως για το νόημα και τους συμβολισμούς του νοστιμότατου αυτού γλυκού ψωμιού.