ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ | Εγκρίθηκαν κονδύλια για αποκατάσταση ζημιών

Θέματα που αφορούσαν το νησί μας συζητήθηκαν στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, με τηλεδιάσκεψη. Η έκτακτη αυτή συνεδρίαση, με εισηγητή του νησιού μας τον Αντιπεριφερειάρχη, Λευτέρη Νιοτόπουλο, αποτελούνταν από δύο μέρη –το ένα αφορούσε το σύνολο των Ιονίων Νήσων και συγκεκριμένα την ψήφιση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) ο οποίος και υπερψηφίστηκε. Υπενθυμίζεται μάλιστα πως ο συγκεκριμένος Σχεδιασμός δεν χωροθετεί αλλά θέτει προς έγκριση τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Περιφέρεια στη διαχείριση των απορριμμάτων για κάθε νησί, όπως τις μεθόδους που θα ακολουθηθούν, τις αναγκαίες εγκαταστάσεις κ.ο.κ. Η έγκριση του ΠΕΣΔΑ ολοκληρώθηκε παρά το γεγονός ότι υπήρξαν παρεμβάσεις από κατοίκους του νησιού μας, κυρίως από το Λίβα, οι οποίοι εξέφρασαν ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους για την επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής ως θέσης για τη λειτουργία της μόνιμης λύσης. Είναι γνωστό ότι ο ΠΕΣΔΑ αποτελείται στην ουσία από τους Επιμέρους Τοπικούς Σχεδιασμούς, με τον ζακυνθινό να ψηφίζεται μετά από πολλές περιπέτειες ενώ ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί η χωροθέτηση της ενδιάμεσης λύσης. Σημαντικές αντιδράσεις εξακολουθούν άλλωστε να εγείρονται και για τη μόνιμη λύση στο Λίβα.
Το δεύτερο θέμα που αφορούσε σε μεγάλο βαθμό τη Ζάκυνθο ήταν η καταβολή κονδυλίων που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης και που φθάνει στο ύψος σχεδόν των 14 εκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση προβλημάτων από εκτεταμένες πλημμύρες και αποκατάσταση οδικού δικτύου από έντονα καιρικά φαινόμενα. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η κατανομή του ποσού αυτού ανά Περιφερειακή Ενότητα, ανάλογα με το συνολικό μήκος του οδικού Δικτύου, του πληθυσμού και άλλων παραγόντων.
Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, με δεδομένο το γεγονός ότι το νησί επλήγη τον περασμένο μήνα από σφοδρότατη κακοκαιρία, με έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα.
Οι πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τη Ζάκυνθο το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου και είχαν ως αποτέλεσμα ακόμη και το θάνατο συμπολίτη μας που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, έφεραν στην επιφάνεια το πρόβλημα της ελλιπούς συντήρησης αντιπλημμυρικών υπαρχόντων έργων αλλά και της ανάγκης σχεδιασμού νέων και της υλοποίησής τους, το συντομότερο δυνατό.
Τα θέματα είχαν επείγοντα χαρακτήρα, καθώς η έγκρισή τους είχε χρονικό περιθώριο μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2016, ώστε να υπάρχει χρόνος να εκδοθεί σχετικό ΦΕΚ και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε άλλωστε η έκτακτη συνεδρίαση, ακόμη και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.
Τέλος, το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε νέα έκτακτη συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το 2017 καθώς και η έγκριση του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης.