Σαμπάνια : το ποτό των ευχών

Γράφει η Λήδα Γιατρά
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας

Όταν ο Dom Pierre Perignon (1639-1715), Βενεδικτίνος μοναχός, υπεύθυνος για την κάβα του Αβαείου του Ωτβιλιέ παρατήρησε σε ορισμένα γλυκά κρασιά μια δεύτερη ζύμωση μετά την εμφιάλωσή τους, άγνωστο τότε για ποιο λόγο, και στη συνέχεια συστηματοποίησε αυτή τη διαδικασία αναμιγνύοντας ποικιλίες σταφυλιών, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα δημιουργούσε ένα από τα πιο διάσημα, ξεχωριστά και ακριβά ποτά στον κόσμο.
Ξεχωριστό με όλη την σημασία της λέξης, καθώς η σαμπάνια είναι η ονομασία προέλευσης για τον αφρώδη οίνο που παράγεται μόνο στην περιοχή Champagne. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, λίγο περισσότερο το ποτό που συνοδεύεται πάντα από τα πιο ακριβά εδέσματα.
Για να δημιουργηθεί η σαμπάνια αναμειγνύονται τρεις διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, το Pinot Noir και Pinot Meunier και το Chardonnay. Οι δύο πρώτες είναι ποικιλίες μαύρων σταφυλιών, ενώ η τελευταία άσπρου. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι οι αναλογίες που χρησιμοποιούνται είναι αυστηρά καθορισμένες. Ο μούστος μένει για περίπου μισή μέρα σε κάδους και στη συνέχεια σε δρύινα βαρέλια όπου παλαιώνεται και δημιουργείται κρασί. Σε αυτό το κρασί προσθέτουν ζυμομύκητες και ζάχαρη ώστε να επιτευχθεί η ζύμωση που παρατήρησε ο Dom Perignon. Αυτή η τελευταία ζύμωση διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο και ανάλογα με τη διάρκειά της παίρνουμε σαμπάνια πιο εκλεκτής ποιότητας.
Έπειτα από τη δεύτερη ζύμωση προστίθεται κρασί και λικέρ το οποίο ανάλογα με τους βαθμούς αλκοόλ που έχει, καθορίζει και την ξηρότητά της. Η σαμπάνια έχει χρώμα υποκίτρινο, ελαφριά, ξηρή γεύση και φρουτώδες άρωμα. Η γεύση της οφείλεται στο έδαφος της Champagne το οποίο είναι ασβεστολιθικό και σε συνδυασμό με το ηπειρωτικό κλίμα της περιοχής δίνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στις τρεις ποικιλίες σταφυλιών που προαναφέραμε και κατ’ επέκταση στον αφρώδη οίνο, τη σαμπάνια.
Η σαμπάνια σερβίρεται κρύα, σε θερμοκρασία 6-10 C σε ψηλά, ειδικά ποτήρια ώστε να τονιστούν οι φυσαλίδες διαρκείας που αναδύονται και είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της. Μπορεί να σερβιριστεί αυτόνομα ή ως συνοδός διάφορων εδεσμάτων.
Η σαμπάνια παχαίνει;
Η θερμιδική της αξία είναι σχετικά μικρή συγκρινόμενη με τα υπόλοιπα ποτά. Τα 100 γρ. μας δίνουν 85 περίπου θερμίδες, όσες περίπου και το κρασί περιεκτικότητας 10% σε αλκοόλ. Φυσικά δεν γίνεται λόγος για το ουίσκι ή την βότκα τα οποία έχουν τριπλάσιες θερμίδες. Γενικότερα, οι θερμίδες στα ποτά δεν μπορούν να καθοριστούν με ακρίβεια, καθώς εξαρτώνται άμεσα από το ποσοστό της αλκοόλης που περιέχει το καθένα σε σχέση με το βάρος του. Παρόλα αυτά είναι από τις πιο χαμηλοθερμιδικές επιλογές και άρα έχει χώρο στην διατροφή μας, πάντα με μέτρο.

φωτο: www.thetoc.gr