Βασιλόπιτα

Αξιώτης Παράσχος
Πρόεδρος H.E.C.F.
Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος
http://www.executivechefsclub.gr/
E-mail: [email protected]
facebook.: ExecutiveChefsPlatinumClubOfGreece
tel: +30 27210 93844 mob: +30 6948046207

Υλικά:
550 gr. αλεύρι δυνατό κοσκινισμένο
120 gr. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
130 gr. χλιαρό γάλα
150 gr. ζάχαρη
40 gr. μαγιά μπύρας
3 αυγά φρέσκα
1 κουτ. σούπας ούζο
½ κουτ. γλυκού μαχλέπι
½ κουτ. γλυκού κακουλέ ή ξύσμα από 1 λεμόνι
1 πρέζα αλάτι
1 κρόκος αυγού για επικάλυψη
1 φλουρί

Παρασκευή:
Σ᾿ ένα μπολ, τρίβουμε με τα χέρια μας τη μαγιά, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και 4 κουταλιές αλεύρι ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός. Τον ανακατεύουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε το χυλό σε ζεστό μέρος για 15΄ με 20΄, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσοχή! στο διάστημα αυτό, δεν κουνάμε το μπολ. Όταν περάσει το εικοσάλεπτο και το ξεσκεπάσουμε, θα δούμε ότι ο χυλός, έχει ανέβει και στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί φυσαλίδες. Σ᾿ ένα μπολ, χτυπάμε το βούτυρο (λιωμένο αλλά όχι ζεστό), τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι, το ούζο και το κακουλέ, για 5′. Έπειτα ρίχνουμε ένα – ένα τ᾿ αυγά, κι όταν ενσωματωθούν, προσθέτουμε και τη μαγιά, που έχει γίνει πλέον. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1′ ακόμη και μετά ρίχνουμε λίγο – λίγο το μισό αλεύρι. Σταματάμε το μίξερ και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας, ρίχνοντας λίγο – λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, ελαστική και να κολλάει ελαφρά στα χέρια. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας μας και τη ζυμώνουμε για 15΄ λεπτά. Έπειτα βάζουμε τη ζύμη πάλι στο μπολ, ελαφρά βουτυρωμένο, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και μια κουβερτούλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία έως μιάμιση ώρα. Όταν γίνει η ζύμη, βουτυρώνουμε ένα ταψί στρογγυλό και το βουτυρώνουμε.
Κρατάμε στην άκρη λίγη από τη ζύμη, για να φτιάξουμε τα νούμερα 2017. Απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη στο ταψί, βάζουμε το φλουρί το οποίο έχουμε πλύνει πολύ καλά, την πατάμε με τα χέρια μας να πάει παντού, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μισή έως μία ώρα. Όταν φουσκώσει η ζύμη και πριν την ψήσουμε, την αλείφουμε με ένα πινέλο, πολύ απαλά, με χτυπημένο κρόκο αυγού, αραιωμένο με μια κουταλιά της σούπας νερό. Έπειτα, φτιάχνουμε ότι σχέδιο μας αρέσει με το ζυμάρι που έχουμε κρατήσει μαζί με το 2017, το κολλάμε επάνω στην ζύμη προσεκτικά και το αλείφουμε κι αυτό με αυγό μπορούμε να πασπαλίσουμε και με σουσάμι. Έχουμε προθερμάνει καλά το φούρνο μας στους 170°C, στον αέρα και ψήνουμε τη βασιλόπιτα για 25΄- 30΄ περίπου, μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει.
Τη βγάζουμε από το ταψί, την αφήνουμε να κρυώσει, την τοποθετούμε σε πιατέλα.
Χρόνια πολλά, για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς σας εύχομαι υγεία, ευτυχία και ευημερία
Αξιώτης Παράσχος