“ΝΕΑ ΙΟΝΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ” ΓΙΑ ΠΕΣΔΑ | Με σοβαρές ελλείψεις οι προτάσεις για τα απορρίμματα

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης αποτέλεσε η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και κατ΄ επέκταση το “πράσινο φως” που έλαβε και το Τοπικό Σχέδιο του νησιού που περιλαμβάνει το Γαλάρο ως τοποθεσία για την ενδιάμεση λύση. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έλειψαν τα πυρά της μείζονος αντιπολίτευσης πως “είναι ένας αναξιόπιστος σχεδιασμός και αποδεικνύει την προχειροδουλειά , την αποστασιοποίηση και την μόνιμη στάση της περιφερειακής αρχής να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της”.
Τοποθετούμενος για το θέμα ο περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού “Νέα Ιόνιος Πολιτεία”, Γιώργος Στασινόπουλος επεσήμανε πως “δεν μας απάντησε ο κ. Γαλιατσάτος παρόλο που ερωτήθηκε αν η εισήγηση του Δήμου είναι ίδια με αυτή της περιφέρειας και εφόσον έγινε από τον ίδιο μελετητή γιατί δημιουργήθηκε τόσο μεγάλο θέμα εκ μέρους τους”.

Ανάγκη επαναδημιουργίας
Δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό καθόσον διαπίστωσε πως “στον σχεδιασμό η ανακύκλωση που είναι το πρωτεύων ζήτημα δεν έχει έντονη παρουσία ώστε να μειωθούν οι τεράστιοι όγκοι απορριμμάτων. Ο νέος αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ δεν μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες”. Δεν παρέλειψε να υποδείξει πως “είναι υποχρέωση της Περιφέρειας να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να βοηθηθούν οι Δήμοι στις τελικές τους αποφάσεις. Μια ωραία έκθεση ιδεών δεν μπορεί να δώσει λύσεις. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, χωρίς να γίνονται δράσεις και ενέργειες για την λύση του προβλήματος. Στον σχεδιασμό δεν υπάρχει πρόβλεψη και πρόταση για το τι θα γίνει μετά, για την ενδιάμεση λύση και τελικά το ΧΥΤΥ όπως αναφέρεστε σε άλλες περιοχές του Ιονίου. Η ανάγκη για νέο ΠΕΣΔΑ είναι άμεση, αλλά αυτό πρέπει να είναι άρτιο και ολοκληρωμένο με ονόματα και κατόπιν σύμφωνων αποφάσεων των Δήμων”.

Για το ΧΥΤΑ στο Σκοπό
Από το κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης δεν θα μπορούσε να λείψει και ο ΧΥΤΑ στο Σκοπό για τον οποίο όλοι διαμαρτύρονται πως κακώς τον έκλεισε ο πρώην Περιφερεάρχης Σπύρος Σπύρου και ότι δεν θα είμαστε εδώ σήμερα εάν δεν είχε γίνει αυτό. “Δυόμιση χρόνια τώρα γιατί δεν τον ανοίξατε με νόμιμες διαδικασίες και αφήνετε να κατηγορούνται κάτοικοι, οι οποίοι προστατεύουν τις περιοχές τους από την δικιά σας ανικανότητα;”, ρώτησε ο κ. Στασινόπουλος και πρόσθεσε “επισκέπτεστε στην αρχή υπουργούς, μόνοι και όταν μετά γίνονται συναντήσεις με την Δημοτική αρχή, παρέα με την κυβέρνηση σας τους απαξιώνετε, μιλώντας για μια ομάδα ανίκανων που ψεύδεται και παραπληροφορεί, παίζοντας έτσι με τους κατοίκους των αυτών των περιοχών. Δεν υπάρχει αξιοπιστία στους χειρισμούς σας. Ήσασταν και συστηματικά είστε απών από τις λύσεις των προβλημάτων”.