ΠΑΝ-ΙΟΝΙΑ AΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ | Ετοιμότητα και αντιμετώπιση των συνεπειών

Συχνές είναι οι επισκέψεις του Εγκέλαδου στην περιοχή μας γεγονός που καθιστά ολοένα και περισσότερο αναγκαίες της επιχειρησιακές ασκήσεις πρόληψης σεισμικών φαινομένων. Μια από αυτές έγινε φέτος “Εις μνήμην” της επετείου του σεισμού της Λευκάδας τον περασμένο Νοέμβρη, με την επωνυμία “Λευκάδιος 2016” και είχε πανιόνιο χαρακτήρα. Η άσκηση έγινε με σκοπό την ετοιμότητα σε περίπτωση σεισμού και την αντιμετώπιση των συνεπειών, όπως η εκδήλωση πυρκαγιάς, και οπωσδήποτε τον απολογισμό του συνόλου των ενεργειών και των δράσεων.

Σενάριο και δράσεις
Η άσκηση περιελάμβανε σύγκληση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με την συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων. Ακολούθως την υλοποίηση 28 επεισοδίων για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης, συμπεράσματα και ολοκλήρωση της άσκησης. Ειδικότερα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε στήσιμο σκηνών σε προκαθορισμένη περιοχή, συγκέντρωση μέσων (αυτοκίνητα, τζιπ, 4χ4 κλπ) Περιφερειακής Ενότητας, Δήμου, Διεύθυνσης Δασών στον ελεύθερο χώρο πλησίον του Διοικητηρίου και έρευνα, διάσωση, απεγκλωβισμός και διακομιδή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας τραυματιών από υποτιθέμενη κατάρρευση κτιρίου.

Σειρά της Κέρκυρας
Την ευθύνη είχε η Περιφέρεια με επικεφαλής τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του υπογραμμίζοντας ότι “πρόκειται για μια διοργάνωση που καθιερώσαμε προκειμένου να είμαστε σε ετοιμότητα για τη σωστή αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων στα Ιόνια Νησιά, με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, και η οποία έχει εξελιχθεί σε θεσμό που επικροτείται από όλη την κοινωνία”. Ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στην Επιχειρησιακή Άσκηση και ενημέρωσε ότι “πέρσι η άσκηση είχε διεξαχθεί στη Ζάκυνθο, φέτος στη Λευκάδα και του χρόνου στην Κέρκυρα”.

Οδηγός η εμπειρία
“Είναι αναγκη να επικαιροποιήσουμε το σχέδιο αντιμετώπισης των σεισμών στα Ιόνια και με την εμπειρία που έχουμε από τους σεισμούς στην Κεφαλονιά και τη Λευκάδα, να δούμε που λειτούργησε και που όχι ο σχεδιασμός μας”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι είναι άμεσης προτεραιότητας η κατ’ έτος άσκηση, με σενάριο που κάθε φορά θα αποφασίζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή οργάνωση. “Εκτός από την αντιμετώπιση χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και στην ενημέρωση, κυρίως στα σχολεία” πρόσθεσε και κατέληξε: “Στόχος της Περιφέρειας είναι η άσκηση ετοιμότητας να γίνει θεσμός για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών στα Ιόνια Νησιά και τον συντονισμό όλων για την αντίδραση και την αντιμετώπιση των συνεπειών”.