Αυγολέμονο ζακυνθινό Χριστουγέννων

Αξιώτης Παράσχος
Πρόεδρος H.E.C.F.
Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος
http://www.executivechefsclub.gr/
E-mail: [email protected]
facebook.: ExecutiveChefsPlatinumClubOfGreece
tel: +30 27210 93844 mob: +30 6948046207

Υλικά:
1 μεγάλη γαλοπούλα ή έναν μεγάλο κόκορα
1 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι ( γλασέ )
3 λεμόνια
1 καρότο ( προαιρετικά )
1 πράσο ( προαιρετικά )
6 αυγά ( για 6 άτομα )
Άνηθο
τριμμένο ντόπιο Ζακυνθινό τυρί
Αλάτι – πιπέρι στην γεύση

Παρασκευή:
Βράζουμε το πουλερικό σε μια κατσαρόλα με το καρότο και το πράσο ( προαιρετικά ) και ελαφρώς αλατισμένο νερό, που ίσα να το σκεπάζει.
Μόλις βράσει το πουλερικό, όχι όμως να διαλύεται, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε σε μεγάλο μπολ τα ασπράδια των αυγών μέχρι να πήξουν. Προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών ανακατεύοντας απαλά. Κατόπιν προσθέτουμε έναν – έναν τους κρόκους ανακατεύοντας απαλά.
Αφού το ρύζι βράσει, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι. Απαλά ρίχνουμε από πάνω το αυγολέμονο και κουνάμε απαλά την κατσαρόλα. Στη Ζάκυνθο δίνουνε και φιλάκια καθώς το ρίχνουν για να μην κόψει.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα να μαλακώσει το αυγολέμονο με τη ζέστη της σούπας.
Σερβίρουμε με αρκετό τυρί τριμμένο – Άνηθο και μπόλικο πιπέρι.