ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΤΕΙ | Για τη συντήρηση εκκλησιαστικών κειμηλίων και εικόνων

xalki_keimilia

Το ενδιαφέρον όχι μόνο του εκκλησιαστικού κόσμου αλλά γενικότερα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας αναμένεται να προσελκύσει η ξεχωριστή επιστημονική δράση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Πρόκειται για Συνέδριο που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη, στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος και Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ. Η πρώτη φάση του Συνεδρίου είχε πραγματοποιηθεί στη Χάλκη το καλοκαίρι, με συμμετοχή καθηγητών και φοιτητών του ΤΕΙ και είχε σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία. Η δεύτερη φάση είχε προγραμματιστεί και πάλι στη Χάλκη, ωστόσο τα τραγικά γεγονότα στην Τουρκία ώθησαν τους διοργανωτές να μεταφέρουν το Συνέδριο στη Ζάκυνθο.
“Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με όρισε Αντιπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ιδίου, να προσφωνήσω το Συνέδριο εκ μέρους του”, λέει στην ΗΜΕΡΑ ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος. “Πιστεύω δε πως το Συνέδριο αυτό είναι προς όφελος πολιτικό, ηθικό και επιστημονικό, για τη Ζάκυνθο, να μπορεί δηλαδή να διοργανώνει τέτοιου είδους διεθνή συνέδρια, τα οποία άλλωστε υπενθυμίζουν και την παρουσία ενός επιστημονικού Ιδρύματος στο νησί της Ζακύνθου”, συμπληρώνει ο κ. Χρυσόστομος.

50 επιστημονικές εργασίες
Σημαντικό στοιχείο του Συνεδρίου θα είναι παρουσίαση 50 επιστημονικών εργασιών από επιστήμονες και ειδικούς στην συντήρηση των έργων τέχνης από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο, την Ιταλία, την Αλβανία, τη Σερβία και την Ισπανία που θα αναλύσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη συντήρηση και καταγραφή της Ανατολικής και Δυτικής εκκλησιαστικής Τέχνης, τις νέες μεθόδους προληπτικής συντήρησης και την ταυτοποίηση υλικών. Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκινούν σήμερα το πρωί στις 10:00.

Έρχεται ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
Επτά χρόνια μετά την τελευταία του επίσκεψη στο νησί, επιστρέφει φέτος για να λαμπρύνει με την παρουσία του της θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο του νησιού Άγιο Διονύσιο, στις οποίες θα προεξάρχει. Ο λόγος για τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, Α.Μ. Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄ ο οποίος αναμένεται να αφιχθεί αεροπορικός αυριο το μεσημέρι.
Η προηγούμενη φορά που επισκέφτηκε τη Ζάκυνθο ήταν ο Νοέμβριος του 2009 προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την παρουσίαση του τιμητικού τόμου “Φιόρα τιμής για τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο Β’ – Συνετό” με αφορμή 70 χρόνια από την γέννησή του (1939), τα 50 (1959) από την εγκαταβίωσή του στο όρος Σινά, τα 33 (1976) από την χειροτονία του σε Επίσκοπο και τα 15 (1994) από την ενθρόνισή του στη Ζάκυνθο.
Μια λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιεωρονύμου, εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, καθώς και πλήθους Ιεραρχών και Αρχιερέων. Μάλιστα, συμμετείχε και στον αγιασμό για τα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου Αρκαδίων.
Η μακρόχρονη πεντηκονταπενταετή και πλέον αδελφική φιλία που συνδέει τον Προκαθήμενο της Κύπρου με το Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο δεν θα μπορούσε να μην επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά με την αποδοχή της πρόσκλησης και την παρουσία του στο νησί.

φωτο: diakonima-wpengine-netdna-cdn-com