Στην «Ουράνια Καμήλα» απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους σε μια κατάμεστη αίθουσα στον Πύργο Ηλείας.
Μεγάλος ήταν ο ενθουσιασμός των νέων ανθρώπων, αντάξιος των δεκάδων ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, animation και ντοκιμαντέρ από διάφορες χώρες του κόσμου που ευαισθητοποίησαν και ενημέρωσαν, δίνοντας το στίγμα της δικιάς τους κουλτούρα.
Το φεστιβάλ περιλάμβανε τα διαγωνιστικά τμήματα 64 ταινιών μυθοπλασίας και animation και στην Αμαλιάδα, όπου από φέτος μετακόμισε το διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ Kids & Docs (αλλά και στην Πάτρα, στο Αγρίνιο, στα Λεχαινά, στη Ζαχάρω, στο Μεσολόγγι και στη Γαστούνη) και τις ποικίλες εκδηλώσεις, που μεταμόρφωσαν την πόλη.
Με πλούσια θεματολογία οι ταινίες αποτύπωναν τα σημερινά προβλήματα των νέων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, μέσα από τη ματιά ευαίσθητων δημιουργών. Προέρχονταν από 36 χώρες και μια πολύ μεγάλη ποικιλία εθνικών κινηματογραφικών σχολών, από την Παραγουάη, το Μεξικό, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, τη Σενεγάλη και τη Νότια Αφρική ως το Μπαγκλαντές, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Νεπάλ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και πολλές ακόμα χώρες.
Οι νέοι δημιουργοί εξέπληξαν και φέτος τους διοργανωτές, καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε τις 1.400 ταινίες από διάφορες γωνιές του πλανήτη. Τελικά, επιλέχθηκαν για τα διαγωνιστικά προγράμματα της 16ης Camera Zizanio 266 οπτικοακουστικές δημιουργίες παιδιών, εφήβων και νέων μέχρι 20 ετών, 143 από την Ελλάδα, 98 από 27 χώρες της Ευρώπης και 25 από 11 χώρες του υπόλοιπου κόσμου.
Στα μη διαγωνιστικά προγράμματα, ξεχώρισαν τα αφιερώματα για τα 80 χρόνια των θρυλικών Zlin Film Studios της Τσεχίας, τις μειονότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με αρκετές από τις ταινίες τους σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα.
Για μια βδομάδα νέοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό πλημμύρισαν το θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο, την καρδιά του φεστιβάλ, αλλά και κινηματογράφους σε συνολικά 8 περιοχές της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας.
Δημοφιλής θεσμός του φεστιβάλ παραμένει η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, που και στη φετινή 16η διοργάνωσή της πρόβαλλε νεανικές δημιουργίες από όλο τον κόσμο.
Αναλυτικά τα βραβεία
Από τις ταινίες που βραβεύτηκαν ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε, μεταξύ άλλων, η «Ουράνια Καμήλα» του Γιούρι Φέτινγκ από τη Ρωσία, η οποία κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους.
ρόκειται για ένα εντυπωσιακό φιλμ που διηγείται την ιστορία ενηλικίωσης ενός παιδιού το οποίο ζει μέσα σε ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό πλαίσιο. Εκτός από τον μικρό πρωταγωνιστή, την παράσταση έκλεψαν οι δυο καμήλες, ιδίως η μικρότερη, την οποία, όπως ανέφερε ο σκηνοθέτης που παραβρέθηκε στην τελετή, «θα σπεύσει να ενημερώσει ότι έγινε μεγάλη σταρ». Η ταινία πήρε επίσης το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου.
Το Βραβείο Σκηνοθεσίας και Σεναρίου Ταινίας Μεγάλου Μήκους απονεμήθηκε στον Λετονό Renars Vimba για την ταινία του «Μαλακή Λάσπη». Η ταινία διηγείται την ιστορία δύο αδελφών που έχουν μείνει μόνα τους κι αναγκάζονται να τα βγάλουν πέρα σε έναν δύσκολο κόσμο.
Στην ταινία δόθηκε επίσης η υποψηφιότητα για το Βραβείο Νεανικού Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Κοριτσιού σε ταινία Μεγάλου Μήκους πήρε η πρωταγωνίστριά της, Elīna Vaska, για τη δυνατή και εκφραστική ερμηνεία της ως μία κοπέλα που παλεύει για το μέλλον της.
Το βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Αγοριού σε ταινία Μεγάλου Μήκους πήγε στον Selim Kaya από το «Μπλε Ποδήλατο» (τουρκογερμανικής παραγωγής) για την γεμάτη ευαισθησία ερμηνεία του ρόλου του. Η ταινία τιμήθηκε επίσης με το Βραβείο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ).
Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας απονεμήθηκε στην ταινία «Τραγούδα!» του Kristof Deak από την Ουγγαρία. Μια υπέροχα στημένη ταινία που δείχνει μια ειρηνική και σιωπηλή επανάσταση των παιδιών ενάντια στον άδικο κόσμο των μεγάλων.
Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων πήγε στα «Χρώματα στο Μετρό» της Kim Myung-eun, από τη Νότια Κορέα. Στην ταινία αυτή, η πρώτη διαδρομή ενός μικρού αγοριού με το μετρό, μετατρέπεται σε ποιητική περιπέτεια.
Επίσης, απονεμήθηκαν τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους στο «Κέιμπριτζ» της Eldora Traykova από τη Βουλγαρία, Καλύτερης Σκηνοθεσίας Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους στο «Πήγαιν’ έλα» της Tianlin Xu (Γερμανία – Κίνα) και Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ μικρού & μεσαίου μήκους στη «Λιμνοθάλασσα» του Aaron Schock (Μεξικό – ΗΠΑ).
Τέλος, από τα ειδικά βραβεία της διοργάνωσης ξεχώρισαν, μεταξύ άλλων, εκείνα που δόθηκαν στην ταινία «Τα Παιδιά της Τύχης» του Γάλλου Malick Chibane (Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» και Βραβείο Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Συνεργασίας με την Unicef).
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ