ΨΑΡΕΜΑ | Μια αγαπημένη συνήθεια δίχως εποχή

psarema
φωτο: newpost-gr

Το ψάρεμα είναι μια αγαπημένη συνήθεια μικρών και μεγάλων που απαιτεί υπομονή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε τις απαραίτητες βάσεις, που θα σας αποτρέψουν από το χάσιμο χρόνου και τα νεύρα. Δεν είναι ποτέ σίγουρο πως θα βγάλετε ψάρια ή ότι η όλη διαδικασία θα αντιστοιχεί στα χρήματα, που έχετε επενδύσει. Είναι ένα χόμπι, που η γοητεία του βρίσκεσαι στη χαρά του τσιμπήματος, στην παρέα και στο ότι είστε δίπλα στη θάλασσα. Ανάλογα με την εποχή υπάρχουν διαφορετικά ψάρια και διαφορετικοί τρόποι, αφού κάθε είδος θέλει και την κατάλληλη τεχνική για να ψαρευτεί.
Πρόκειται για ένα χόμπι που μπορεί να γίνει από τη στεριά, μέσα στον βυθό ή μέσα από μία βάρκα. Από το απόγευμα και μετά που πέφτει ο ήλιος, πολλοί ερασιτέχνες ψαράδες, παίρνουν το καλάμι και το δόλωμα τους και πηγαίνουν να δοκιμάσουν την τύχη τους, αναζητώντας μια καλή ψαριά. Άλλες φορές τα καταφέρνουν και άλλες όχι, ωστόσο σκοπός τους. δεν είναι μόνο να έχουν μια καλή ψαριά, αλλά και να περάσουν μερικές ώρες γαλήνης και ψυχικής ηρεμίας, όπου θα μπορέσουν να ξεχάσουν τα καθημερινά τους προβλήματα.


Ανάρπαστο το καλαμάρι
Αν και οι ερασιτέχνες ψαράδες που ασχολούνται χρόνια με τα καλαμάρια πιστεύουν ότι φέτος δεν είναι η χρονιά τους, πολλοί πηγαίνουν να ψαρέψουν ώστε να πιάσουν το νόστιμο θαλασσινό και να γεμίσουν το τραπέζι τους. Κάποιοι μάλιστα έχουν μεγάλη επιτυχία στο να ψαρέψουν καλαμάρια αφού με σωστή μέθοδο καταφέρνουν και πιάνουν πολλά και βγαίνουν κάθε χρόνο κερδισμένοι.

ΑΠΟΨΕΙΣ…
dounhsΒΑΣΙΛΗΣ ΔΟΥΝΗΣ

“Για τον μήνα Οκτώβριο – Νοέμβριο έχει πέσει το ψάρεμα και ο λόγος μάλλον είναι οι ελιές για αυτό. Πάνε και πολλοί επίσης για κυνήγι αυτόν τον καιρό και τα συνδυάζουν πολλές φορές μαζί με το ψάρεμα. Εδώ η περιοχή μας ψαρεύει με δολώματα “μονοδόλι” και “ακροβάτι” κυρίως. Αυτά φεύγουν για το ψάρεμα περισσότερο αυτόν τον καιρό. Οι περιοχές που ψαρεύουν κυρίως εδώ στη πόλη είναι το Αργάσι, στο Κρυονέρι, αλλά και στην εξέδρα γιατί πάνε για σαργούς, τσιπούρες και λαβράκια”

anastasiouΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
“Μπορεί το πρωί να δουλεύεις και το απόγευμα να έρχεσαι για ψάρεμα, ειδικά τώρα που είναι η περίοδος του καλαμαριού είναι μια πολύ ευχάριστη ασχολιά όχι μόνο όταν πιάνεις κάποιο ψάρι αλλά και η ενασχόληση με τη φύση, να μιλήσεις με ένα φίλο αλλά και αν έχεις επιτυχία να πας σπίτι σου ευχαριστημένος με ένα ή δυο καλαμάρια. Πριν από τέσσερα χρόνια ήταν πολύ καλή χρονιά για τα καλαμάρια γιατί συνήθως πιάναμε 4-7 τη μέρα. Ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους που ψαρεύει”

marinosΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
“Ψαρεύω ερασιτεχνικά για δέκα χρόνια. Δεν υπάρχει καλύτερη ασχολία από αυτή. Βλέπω τη θάλασσα και αναπνέω καθαρό αέρα. Είναι μια διαφορετική αίσθηση που εάν δεν την βίωσης δεν μπορείς να την καταλάβεις. Μπορεί να είσαι μόνος, αλλά βοηθάει πολλαπλά τον καθένα που ασχολείται με το ψάρεμα. Φέτος δεν νομίζω να έχει καλαμάρια γιατί σταματάνε κάθε τέσσερα χρόνια να έρχονται πολλά. Έχουμε πιάσει αρκετά δέκα χρόνια. Όταν κυνηγάς γεμίζεις, όταν κάθεσαι με σταυρωμένα τα χέρια δεν θα σου φέρει ο θεός να φας”