ΠΑΝ-ΙΟΝΙΑ AΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ | Ο “Λευκάδιος” θα αποδείξει τις αντοχές μας

askisi_seismou

“Εις μνήμην” της επετείου του σεισμού της Λευκάδας τον περασμένο Νοέμβρη, αλλά αναγκαία η πραγματοποίηση της Παν-ιονιας Επιχειρησιακής Άσκησης Σεισμού “Λευκάδιος 2016” που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκάδα εντός του Νοεμβρίου. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προ μηνός με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου σε συνεργασία και με τη συμμετοχή του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα.
Οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων συμφώνησαν να θέσουν επί τάπητος όλα τα συμπεράσματα, όπως αυτά αναδείχθηκαν από την προηγούμενη Παν-ιονια άσκηση και με πρόταση του Περιφερειάρχη ορίστηκε Ομάδα επεξεργασίας όλων των αναγκαίων λεπτομερειών, αξιοποίησης των προηγούμενων εμπειριών και συμπλήρωσης των κενών, ενημέρωσης για το σενάριο της άσκησης και για τον συντονισμό.

Οδηγός η εμπειρία
“Είναι αναγκη να επικαιροποιήσουμε το σχέδιο αντιμετώπισης των σεισμών στα Ιόνια και με την εμπειρία που έχουμε από τους σεισμούς στην Κεφαλονιά και τη Λευκάδα, να δούμε που λειτούργησε και που όχι ο σχεδιασμός μας”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι είναι άμεσης προτεραιότητας η κατ’ έτος άσκηση, με σενάριο που κάθε φορά θα αποφασίζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή οργάνωση. “Εκτός από την αντιμετώπιση χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και στην ενημέρωση, κυρίως στα σχολεία” πρόσθεσε και κατέληξε: “Στόχος της ΠΙΝ είναι η άσκηση ετοιμότητας να γίνει θεσμός για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών στα Ιόνια Νησιά και τον συντονισμό όλων για την αντίδραση και την αντιμετώπιση των συνεπειών”.

Επικαιροποίηση…
Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση του σχεδίου ετοιμότητας για φυσικές καταστροφές λόγω της σεισμικότητας αλλά και της ιδιομορφίας των Ιονίων Νήσων.
επικεντρώθηκε στην ανάγκη σχεδιασμού δράσεων στα σχολεία, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των σεισμών αλλά και για την εκπαίδευση των μαθητών, στα Ιστορικά Κέντρα, στις ξενοδοχειακές μονάδες όπου πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τη διαχείριση τυχόν κρίσης από τους Διευθυντές και στις παραλίες.

Με στόχο…
Οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη κατέθεσαν τις απόψεις τους για το σενάριο της άσκησης, που ορίστηκε να πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στη Λευκάδα. Η άσκηση θα διεξαχθεί με σκοπό την ετοιμότητα σε περίπτωση σεισμού και την αντιμετώπιση των συνεπειών, όπως η εκδήλωση πυρκαγιάς, και οπωσδήποτε τον απολογισμό του συνόλου των ενεργειών και των δράσεων από τον πρόσφατο σεισμό της Λευκάδας.