Δύο ημέρες έμειναν μέχρι τη δίκη για την περίφημη αγοραπωλησία στα ορεινά του νησιού. Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με την ιδιοκτήτρια μητρική εταιρία, «Al Rayyan project Management» και συγκεκριμένα με τη νόμιμη εκπρόσωπό της στην Ελλάδα, κα. Joumana Bechara, η οποία δέχτηκε πρόθυμα, να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα που αφορούν τόσο στη λειτουργία και οντότητα της εταιρίας, όσο και στο περιεχόμενο της επένδυσης, στους στόχους και στα προβλήματα που τους οδήγησαν στις δικαστικές αίθουσες.
Σύμφωνα με την κα Bechara, η εταιρία είναι αποκλειστικών συμφερόντων της κυβέρνησης του Κατάρ και έχει παγκόσμια δραστηριότητα στις τουριστικές επενδύσεις. H δραστηριότητά της και οι επενδύσεις της στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές. Σε αυτή τη φάση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το κράτος του Κατάρ και η εταιρικές οικονομικές δράσεις του στην Ελλάδα, δημιουργούν διέξοδο προς την ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
Η Ζάκυνθος και η κοινωνία της αποτελούν επίκεντρο αναπτυξιακού ενδιαφέροντος, ενώ η οικογένεια του Εμίρη λατρεύει το Ιόνιο. Η νόμιμη εκπρόσωπος, δηλώνει ότι οι ενάγοντες, ποτέ δεν πλησίασαν επίσημα την εταιρία -πριν τις αγωγέ – ώστε να συζητηθούν οι αξιώσεις και τα προβλήματά που επικαλούνται, αντίθετα λειτούργησαν με απαξιωτικό τρόπο, τόσο απέναντι στην εταιρία όσο και στον Εμίρη προσωπικά.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερ. Έντονος είναι ο προβληματισμός στην τοπική κοινωνία και οι αντικρουόμενες απόψεις για το τι και ποια ακριβώς είναι η εταιρία σας. Είναι κρατικών συμφερόντων – Εμίρης – ή άλλων ιδιωτικών συμφερόντων;
Απ. Η εταιρία ΠΙΜΑΝΑ Α.Ε είναι Ελληνική εταιρία, με μοναδικό μέτοχο την «Al Rayyan project Management», η οποία ανήκει 100% στο κράτος του Κατάρ.
Ερ. Πού δραστηριοποιείται σήμερα η εταιρία σας και ποια είναι τα projects που έχει προγραμματίσει στην Ελλάδα;
Απ. Η «Al Rayyan Project Management» είναι εταιρία η οποία έχει παγκόσμια δραστηριότητα στον τουριστικό τομέα. Στην Ελλάδα τα projects τα οποία αναπτύσσει είναι επίσης τουριστικά.
Ερ. Για ποιο λόγο επιλέξατε το νησί της Ζακύνθου για να αναπτύξετε τις επενδύσεις σας; Ποιο ήταν το κριτήριο;
Απ. Το ενδιαφέρον της εταιρίας επικεντρώνεται στο να στρέψει το βλέμμα του παγκόσμιου τουρισμού σε προορισμούς που επιλέγει να επενδύσει και να τους κάνει πρώτη επιλογή στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Επικεντρώνεται σε δημιουργία μοναδικών τουριστικών resorts, πράγμα που σημαίνει ότι, οι μεγάλες εκτάσεις είναι πιο κατάλληλες για τέτοιου είδους επενδύσεις. Μην ξεχνάμε ότι, το Ιόνιο, είναι ο αγαπημένος προορισμός της οικογένειας του Εμίρη. Το Κατάρ έχει βαθιά γνώση και κατανόηση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η ελληνική κρίση στον εργατικό τομέα και αυτά τα τουριστικά projects δεν παύουν να είναι μεγάλη ευκαιρία για τους κατοίκους. Να ανοίξουν θέσεις εργασίας, να παραμείνουν στον τόπο τους και στα σπίτια τους, χωρίς να χρειάζεται να «ξενιτευτούν» για να εργαστούν.
Ερ. Ποιοι είναι οι στόχοι σας και το περιεχόμενο της επένδυσής σας στη Ζάκυνθο; Αν ξεμπλοκάρουν οι νομικές διαδικασίες, ποια θα είναι τα στάδια και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου σας;
Απ. Η τουριστική ανάπτυξη, ως αρχικό σχέδιο, πρόκειται να πραγματοποιηθεί με σεβασμό στα τοπικά κριτήρια, το φυσικό τοπίο και την αρχιτεκτονική του νησιού. Με σεβασμό στην περιβαλλοντολογική και ελληνική νομοθεσία. Το project, είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει αμέσως μετά την αγοραπωλησία της έκτασης αλλά, όπως είναι ευρέως γνωστό, κάποιοι φορείς και κάποιες πλευρές δεν επιθυμούν να πραγματοποιηθεί η επένδυση. Το αποτέλεσμα ήταν να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τις ήδη γνωστές περιπέτειες και τα προβλήματα από τους γνωστούς φορείς. Το επενδυτικό project θα συζητηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες -όπως το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, τα στάδια κτλ- όταν επιλυθούν τα προβλήματα που «πάγωσαν» την επένδυση.
Η Joumana Bechara νόμιμη εκπρόσωπος στην Ελλάδα, της εταιρίας Al Rayyan project Management κρατικών συμφερόντων του Κατάρ.
Ερ. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα οφέλη για την Ελλάδα και ποια θα είναι για την τοπική κοινωνία από αυτού του είδους την επένδυση; Προτίθεστε να συμβάλετε έμπρακτα σε θέματα που αφορούν την κοινωνική διάσταση και τις υποδομές στο νησί;
Απ. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα, είναι προφανές ότι το κράτος χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν έναυσμα για την οικονομία. Να δημιουργηθούν ευκαιρίες και θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Αυτά τα projects, μπορούν να αποτελέσουν την εναρκτήρια αναγκαία κίνηση, η οποία θα οδηγήσει το κράτος σε μια καρποφόρα ανάπτυξη. Πιστεύω πως οι κάτοικοι της Ζακύνθου και η τοπική κοινωνία γνωρίζουν καλύτερα ότι, μια τόσο σημαντική επένδυση, μπορεί να αποφέρει πολλά στο νησί, στο τουριστικό μέλλον του και στην ευημερία των κατοίκων του.
Ερ. Έχετε έρθει σε επαφή με τους αντιδίκους σας (Εκκλησία, Περιφέρεια, Δήμο και φερόμενους ιδιοκτήτες), με την πρόθεση να βρεθεί λύση εκτός δικαστηρίων; Τι τους προτείνετε;
Απ. Κανένας από τους ενάγοντες δεν πλησίασαν την εταιρία πριν στείλουν τις αγωγές τους ή προτού απευθυνθούν στα ΜΜΕ, με τέτοιο απαξιωτικό τρόπο, τόσο για την εταιρία, όσο και τον Εμίρη προσωπικά.
Ακόμη δεν υπήρξε κάποια προσέγγιση ώστε να συζητηθούν οι αξιώσεις και τα προβλήματά που επικαλούνται. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν φέρει καμία υποστηρικτική απόδειξη στις αξιώσεις και σε όσα διαδίδουν. Η εταιρία προσπάθησε να επικοινωνήσει με κάποιους εκπροσώπους της Εκκλησίας και του Δήμου Ζακύνθου αλλά δεν υπήρξε ξεκάθαρη και πραγματική εξήγηση, για το ποιές είναι οι αξιώσεις τους. Δεν παρουσίασαν κανένα έγγραφο από την πλευρά τους. Το μόνο που αποδεικνύουν είναι η πρόθεσή τους να καθυστερούν την επένδυση και τη δικαστική διαδικασία. Είναι ξεκάθαρο, στην παγκόσμια παρουσία μας πως, όλα αυτά τα χρόνια, πάντα ενεργούμε με γνώμονα τη νομιμότητα και με μεγάλο σεβασμό στις τοπικές ιδιαιτερότητες. Ποτέ δεν έχουμε εμπλακεί σε κανενός είδους συγκρούσεις, που να βασίζονται σε αδικαιολόγητους ισχυρισμούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ – ΔΗΜΟΥ – ΝΟΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ – ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ
«Αυθαιρεσία μεγατόνων»
Τη θέση της Εκκλησίας εκφράζει από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος. «Δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό η θέση των τριών θεσμών, Περιφέρειας, Δήμου και Εκκλησίας. Είμαστε μαζί», λέει ο κ. Χρυσόστομος. «Από την άλλη μεριά έχουμε μια αυθαιρεσία μεγατόνων και στο δικαστήριο θα λύσουμε τις διαφορές μας. Και, αν χρειαστεί, θα αποταθούμε και σε ανώτερο δικαστήριο. Δεν θα φειστούμε κόπων και θυσιών», καταλήγει ο κ. Χρυσόστομος.
Λ. ΝΙΟΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
«Ναι σε επενδύσεις, αλλά με νόμιμες διαδικασίες»
Ανάλογη είναι και η θέση που εκφράζει ο Αντιπεριφερειάρχης, Λ. Νιοτόπουλος και που ταυτίζεται με αυτήν του Περιφερειάρχη, Θ. Γαλιατσάτου. Όπως λέει ο κ. Νιοτόπουλος, είναι απόλυτα σαφές ότι η Περιφέρεια είναι σύμφωνη με κάθε είδους ιδιωτική επένδυση που θα μπορούσε να δώσει υπεραξία στο νησί και να συνεισφέρει στην τοπική οικονομία. «Εκεί που δεν συμφωνούμε είναι όταν οι επενδύσεις αυτές θίγουν ιδιοκτήτες εκτάσεων», λέει χαρακτηριστικά. «Ειδικά για τη συγκεκριμένη περίπτωση των ορεινών εκτάσεων στο νησί, η Περιφέρεια έχει πάρει ξεκάθαρη θέση εξαρχής: θίγονται αρκετές δεκάδες ιδιωτικές περιουσίες, οι ιδιοκτήτες των οποίων απευθύνθηκαν στην Περιφέρεια, ζητώντας τη συνδρομή μας. Δεν θα μπορούσαμε να αρνηθούμε», λέει ο Αντιπεριφερειάρχης. «Πέραν τούτου», προσθέτει, «σταθήκαμε αρωγοί και στα δύο Νομικά Πρόσωπα, Εκκλησία και Δήμο. Σε καμία περίπτωση δεν δαιμονοποιούμε μία ιδιωτική επένδυση, αρκεί να γίνει με νόμιμες διαδικασίες κι σε νόμιμα μεταβιβασμένο χώρο». Όπως εξηγεί ο κ. Νιοτόπουλος, επιθυμία της Περιφερειακής αρχής είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσο το δυνατό συντομότερα ώστε, αφενός να μην θίγονται υπολήψεις ατόμων, π.χ. του επενδυτή, ούτε όμως να θιγούν συμφέροντα δημοτών-ιδιοκτητών. «Σε αυτό το θέμα παραμένουμε αμετακίνητοι στη θέση μας και πραγματικά ανυπομονούμε να τελειώσει αυτή η ιστορία και να προχωρήσει η επένδυση γιατί πιστεύουμε ότι η περιοχή αυτή έχει αδικηθεί. Της αξίζει μια καλύτερη τύχη».
Ν. ΤΣΙΠΗΡΑΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
«Θίγεται και ο Δήμος από την αγοραπωλησία»
Για τη συγκεκριμένη δικαστική ενέργεια την οποία ξεκίνησε η Εκκλησία , ο Δήμος κατέθεσε συμπληρωματική αγωγή για την ακύρωση του συμβολαίου, πριν από περίπου 6 μήνες, «θεωρώντας ότι στη συγκεκριμένη έκταση που ανήκει στην αγοραπωλησία, θίγεται ιδιοκτησία που ανήκει στο Δήμο Ζακύνθου», λέει στην ΗΜΕΡΑ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Τσίπηρας. Όπως τονίζει, έχουν συγκεντρωθεί πάρα πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν πως όντως, ο Δήμος διαθέτει εκτάσεις, μεγαλύτερες των 7.000 στρεμμάτων, στην επίμαχη περιοχή, οι οποίες περιλαμβάνονται στην αγοραπωλησία με τον Εμίρη του Κατάρ. Αυτός είναι και ο λόγος που η δημοτική αρχή ζητά ακύρωση του συμβολαίου. Προσθέτει εξάλλου πως στην αγοραπωλησία και στο τοπογραφικό σχέδιο δεν προβλέπονται οι υφιστάμενοι δρόμοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί με δαπάνη του δήμου, επομένως του ελληνικού δημοσίου. «Ως εκ τούτου, εμποδίζεται η πρόσβαση πολιτών και επισκεπτών στη θάλασσα προς το Ναυάγιο, το Πόρτο Βρώμη, την Αναφωνήτρια και τις Μαριές», προσθέτει ο κ. Τσίπηρας. «Αλλωστε, είχαμε χρέος να στηρίξουμε την πρωτοβουλία ακύρωσης του συμβολαίου, καθώς το τοπογραφικό σχέδιο δεν περιλαμβάνει ιδιοκτησίες δημοτών, κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μάλιστα διαθέτουν συμβόλαια για αυτές. Είχαμε χρέος να στηρίξουμε τους ιδιοκτήτες αυτούς όπως και τον ίδιο το Δήμο», καταλήγει ο κ. Τσίπηρας.
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΓΚΟΥΣΚΟΣ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
«Υπάρχουν καλοθελητές με αραβικό χρήμα»
Ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση για λογαριασμό του της Εκκλησίας, Διονύσιος Γκούσκος, δηλώνει στην ΗΜΕΡΑ πως, άμεσα «θα δοθεί εξήγηση στους Ζακυνθινούς για ορισμένα θέματα, τα οποία έχουν κακοποιηθεί όλον αυτό τον καιρό από ‘καλοθελητές’ και από τα χρήματα των Αράβων». Αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες ώρες σήμερα.