Πέτρος Βυθούλκας: «Η σημασία του ήχου»

bythoulkas

Ο ήχος παίζει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στη δουλειά μας. Μπορεί να αναδείξει ένα μουσικό πρόγραμμα αν είναι σωστός, όπως αντίστοιχα μπορεί και να υποβαθμίσει μια συναυλία, ένα μουσικό ή και θεατρικό έργο, αν δεν υπάρχει επαρκής γνώση του αντικειμένου από τους υπεύθυνους.
Παλαιότερα, πηγαίναμε σε κάποιους χώρους και παίζαμε με ηχεία του μαγαζιού που ήταν ακόμα κι από ένα απλό στερεοφωνικό! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια και του κόσμου αλλά και τη δική μας, ως μουσικοί.
Κάποτε είχα μια προσωπική εμπειρία από ένα μαγαζί, που είχε πατηθεί ένα κουμπί από τη μικροφωνική κι έτσι ο ήχος ακουγόταν με μεγάλο βάθος και καθυστέρηση. Τελικά, ο κόσμος άρχισε να γελά, όπως φυσικά κι εμείς, αφού το αποτέλεσμα ήταν κωμικοτραγικό..
Γεγονός είναι επίσης ότι οι παλαιότεροι μουσικοί αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα με την ακοή τους, εξαιτίας του κακού ηχητικού αποτελέσματος του παρελθόντος.
Ευτυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια βελτίωση στον τρόπο αντιμετώπισης του ήχου δινόνοντάς του μεγάλη σημασία.
Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων κι οι διοργανωτές των εκδηλώσεων ενδιαφέρονται για το καλό ηχητικό αποτέλεσμα και δαπανούν ικανοποιητικά χρηματικά πόσα για αυτό που λέμε «καλό ήχο».
Επιπλέον, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με επαγγελματισμό με το θέμα «ήχος» κι έχουν αναβαθμίσει την ποιότητα του σε όλα τα επίπεδα.
Καταλήγοντας λοιπόν, είναι φανερό ότι η ηχητική κάλυψη είναι το ήμισυ του παντός στη δουλειά μας, γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται η συνεχής εξέλιξη σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.

Ο Πέτρος Βυθούλκας θα τραγουδήσει φέτος το χειμώνα, μαζί με την Μαριάνα Σεμιτεκόλου στο Σπίτι του Λάττα στην Μπόχαλη