Γράφει η Λήδα Γιατρά
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας
Το ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής, παρέχει στον οργανισμό την σωστή ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, προφυλάσσοντας έτσι από την πρόωρη γήραση αλλά και μια σειρά ασθενειών όπως καρκίνος, καρδιαγγιακά νοσήματα, έλκος στομάχου κ.α. Επίσης, είναι καλύτερα να τρώγεται ωμό. Το ελαιόλαδο στην Ελλάδα φημίζεται για την ποιότητα και την καθαρότητά του. Η μεσογειακή διατροφή έχει ως βάση της το ελαιόλαδο. Έχει τις καλύτερες αναλογίες λιπαρών οξέων από τα υπόλοιπα λάδια φυτικά και μη. Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά (18:1) τα οποία αυξάνουν την καλή (HDL) . Λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών δεν οξειδώνονται εύκολα. Η οξείδωση δημιουργεί αθηρογενείς ουσίες, οι οποίες είναι πολύ βλαβερές για τα αιμοφόρα αγγεία, έχουν κατηγορηθεί για διάφορες μορφές καρκίνου αλλά και για την γήρανση του οργανισμού. Προσοχή όμως θα πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση του αφού μια κουταλιά της σούπας έχει 145kcal, οπότε σε δίαιτες απώλειας βάρους πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. Η περίσσια θερμίδων θα αποθηκευτεί στο σώμα με την μορφή λίπους. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν του έχουμε δώσει ελαιόλαδο (φυτικό λίπος) ή βούτυρο (ζωικό λίπος) όταν το αποθηκεύει. Η ποσότητα είναι η ίδια και το βάρος μας αυξάνεται ανάλογα. Ακόμα, αντίθετα με την αντίληψη που ίσως επικρατεί, το ελαιόλαδο μας δίνει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, ακριβώς όπως και τα σπορέλαια, τα οποία πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι είναι πιο «ελαφριά». Παρόλα αυτά να έχετε στο μυαλό σας πως δεν μας παχαίνουν μόνο τα λιπαρά, ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί έτσι, ώστε να αποθηκεύει σε μορφή λίπους ό,τι <<περισσεύει>>, οτιδήποτε δηλαδή ξεπερνά τις ενεργειακές του ανάγκες. Έτσι λοιπόν, οι οδηγίες όσον αφορά το ελαιόλαδο είναι να το καταναλώνουμε όσο γίνεται ωμό αλλά πάντα με μέτρο.
Tip για να μαγειρεύετε υγιεινά και Light τα λαδερά και τα όσπρια
Τα λαδερά φαγητά είναι υγιεινά και χαρακτηρίζουν τη μεσογειακή κουζίνα. Αλλά σας φορτώνουν με θερμίδες, λόγω της μεγάλης ποσότητας λαδιού που περιέχουν συνήθως. Οι συνταγές προτείνουν 1 φλιτζάνι λάδι ανά 4 μερίδες. Αν όμως θέλετε να αδυνατίσετε, πρέπει να μειώσετε κατά πολύ την ποσότητα αυτή. Πως λοιπόν θα απολαύσετε τα αγαπημένα σας λαδερά ”ανώδυνα”;
Αν ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες, και το λάδι θα περιορίσετε και τα φαγητά σας θα είναι νόστιμα. Γι’ αυτό:
Αποφύγετε το σοτάρισμα με λάδι στην αρχή του μαγειρέματος. Μπορείτε να μαράνετε τα λαχανικά όπως το κρεμμύδι με λίγο νερό ή με λίγο λευκό κρασί. Με αυτό τον τρόπο γλιτώνουμε θερμίδες και κορεσμένο λίπος και το φαγητό δεν είναι βαρύ. Δύο λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, βάλτε τόσες κουταλιές λάδι όσες και οι μερίδες που θα φτιάξετε. Οι δεσμοί ανάμεσα στα λιπαρά οξέα του λαδιού όταν μαγειρεύεται σπάνε και το λίπος γίνεται κορεσμένο άρα και βλαβερό για την υγεία, δηλαδή όσο λιγότερο μαγειρεύεται τόσο καλύτερο είναι . Αν, για παράδειγμα το φαγητό είναι 4 μερίδες, βάλτε 4 κ.τ.σ λάδι.
φωτο: www-ethnos-gr