Γράφει ο Φιλιππόπουλος Βασίλειος
Ειδικός Παθολόγος
Συνεργάτης Πολυϊατρείου IASSIS
Λαγανάς, Ζάκυνθος
Τηλ.: 26950 51095, Mob: 6941553423 (24 hours)
email: medical@iassismedical.gr
Τα βακτήρια που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα απομακρύνονται γρήγορα με την ούρηση, πριν εγκατασταθούν και προκαλέσουν συμπτώματα. Ωστόσο, μερικές φορές τα βακτήρια ξεπερνούν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και προκαλούν λοίμωξη. Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη) είναι μια μόλυνση σε οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού σας συστήματος (νεφρά, ουρητήρας, ουροδόχος κύστη, ουρήθρα).
Τι αυξάνει τον κίνδυνο για ουρολοιμώξεις;
• Κακή υγιεινή
Σε αυτήν περιλαμβάνονται τόσο η μη καθημερινή υγιεινή της πρωκτογεννητικής χώρας όσο και η χρήση ακατάλληλων σκευασμάτων υγιεινής.
• Κακές συνήθειες ούρησης.
Είναι συχνή πρακτική, ιδιαίτερα των γυναικών, να αναβάλλουν την ούρηση, όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, αποφεύγοντας να επισκεφτούν την τουαλέτα. Αλλά και οι άντρες, πολλές φορές, ακολουθούν την ίδια πρακτική, κυρίως για επαγγελματικούς λόγους (π.χ. οδηγοί). Ακόμη όμως και όταν οι γυναίκες αποφασίσουν να επισκεφτούν μία δημόσια τουαλέτα, ουρούν όρθιες, με αποτέλεσμα να μην χαλαρώνουν τους μυς του πυελικού εδάφους και να μην έχουν φυσιολογική ούρηση.
• Σεξουαλικές πρακτικές.
Η σεξουαλική πράξη αποτελεί τη συχνότερη αιτία ουρολοιμώξεων. Μετά τη σεξουαλική επαφή, οι περισσότερες γυναίκες έχουν ένα σημαντικό αριθμό βακτηρίων στα ούρα τους, τα οποία όμως φυσιολογικά αποβάλλονται σε 24 ώρες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στους άντρες, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ούρηση και στα δύο φύλα μετά την επαφή.
• Στάση των ούρων.
Οποιαδήποτε αιτία δημιουργεί απόφραξη στο ουροποιητικό σύστημα και εμποδίζει τη ροή και την πλήρη αποβολή των ούρων –όπως οι πέτρες και η υπερτροφία προστάτη– οδηγεί αργά ή γρήγορα σε ουρολοιμώξεις.
• Νευρογενής κύστη.
Άτομα με νευρολογικά προβλήματα, όπως κάκωση του νωτιαίου μυελού ή σκλήρυνση κατά πλάκας, αντιμετωπίζουν προβλήματα ούρησης.
• Ουροκαθετήρας
Ο καθετήρας τοποθετείται σε ανθρώπους με αδυναμία ούρησης, όπως σε άντρες με επίσχεση ούρων λόγω υπερτροφίας προστάτη. Ο καθετήρας αποτελεί ξένο σώμα για τον οργανισμό, άρα και αιτία λοίμωξης.
• Σακχαρώδης διαβήτης.
Οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη είναι γνωστό ότι παρουσιάζουν συχνά ουρολοιμώξεις, τόσο όταν δεν είναι καλά ρυθμισμένοι, όσο και γιατί η πάθηση συχνά συνοδεύεται από νευροπάθεια της κύστης.
Συμπτώματα
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος δεν προκαλούν πάντα εμφανή σημάδια και συμπτώματα, αλλά όταν το κάνουν, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
•Μια ισχυρή, επίμονη ανάγκη για ούρηση
•Ένα αίσθημα “καψίματος” κατά την ούρηση
•Μικρή ποσότητα ούρων στην ούρηση
•Ούρα που έχουν “θολή” εμφάνιση
•Ούρα που μυρίζουν έντονα
•Πυελικός πόνος (στις γυναίκες)
Οδηγίες πρόληψης
-Να πίνετε 8-10 ποτήρια υγρά (κυρίως νερό) την ημέρα.
-Να μην καθυστερείτε την ούρηση όταν αισθάνεστε την ανάγκη.
-Να ουρείτε πάντα πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή και να πλένεστε με άφθονο νερό.
-Να σκουπίζεστε ύστερα από την ούρηση και από την αφόδευση πάντα από εμπρός προς τα πίσω.
-Εάν είστε γυναίκα, να μη χρησιμοποιείτε αντισηπτικά μέσα στον κόλπο.
-Να μη φοράτε πολύ στενά ή συνθετικά εσώρουχα.
-Να πίνετε χυμό κράνμπερι.
-Να πίνετε ξινόγαλα ή να τρώτε γιαούρτι, γιατί περιέχουν γαλακτοβάκιλο που προφυλάσσει από τις ουρολοιμώξεις.
-Να συμβουλεύεστε τον ουρολόγο σας όταν έχετε συμπτώματα από το ουροποιητικό σύστημα και να μη χρησιμοποιείτε μόνος σας αντιβιοτικά.
φωτο: www.onmed.gr