Γράφει η Λήδα Γιατρά
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας
Δυστυχώς η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους! Τι κάνουμε εμείς γι’ αυτό;
Tα μάθουμε να διατρέφονται σωστά!
Ένας από τους ισχυρότερους τρόπους για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η δοκιμή ενός νέου τροφίμου είναι η μίμηση. Ένα παιδί δύσκολα θα καταναλώσει ένα τρόφιμο που δεν έχει δει να καταναλώνουν οι γονείς του. Οι γονείς λειτουργούν σαν πρότυπα στα παιδιά για την γενικότερη διατροφική τους συμπεριφορά και στάση τους απέναντι στο φαγητό.
Ένας άλλος σημαντικός τομέας είναι η παρουσίαση ενός φαγητού. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Brian Wansink, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Cornell στη Νέα Υόρκη, βρέθηκε ότι αποδίδοντας στα φρούτα και τα λαχανικά μία θρεπτική τους ή και μη ιδιότητα, αυτόματα καθίστανται μια πιο ελκυστική τροφή για τα παιδιά. Δηλαδή η κατανάλωση σπανακιού αυξήθηκε όταν το συσχέτισαν με τον γνωστό ήρωα των κόμικς Ποπάυ, που τρώγοντάς το γινόταν πιο δυνατός.
Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το φαγητό ως επιβράβευση, π.χ όταν λέμε στο παιδί << φάε την σαλάτα σου και θα σου δώσω μετά γλυκό>> το παιδί σκέφτεται ότι για να του δίνουν ένα δώρο- το γλυκό- τότε η σαλάτα δεν θα του αρέσει. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η προτίμηση του για το ”φαγητό-δώρο” και μειώνεται για το ”φαγητό-στόχο” του γονέα, δηλαδή την σαλάτα. Οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και για την περίπτωση της τιμωρίας. Προτιμήστε, από το να πείτε στο παιδί:<<Αν δεν φας τις φακές σου δεν θα φας γλυκό σήμερα>>, να του πείτε << Αν δεν φας τις φακές σου, δεν θα έχεις δύναμη για το μπάσκετ σήμερα>>.
Το φαγητό δεν θα πρέπει να γίνει πεδίο μάχης, πιέσεων, αντιπαραθέσεων, αλλά ούτε και εργαλείο διαπραγμάτευσης.
Μερικές διατροφικές συνήθειες που θα κάνουν καλό στα παιδιά αλλά και στους γονείς είναι:
• Το πρωινό, ένα άκρως απαραίτητο γεύμα που μας βοηθά να έχουμε ενέργεια και δύναμη όλη την υπόλοιπη μέρα. Προσπαθήστε να τρώτε πρωινό όλη η οικογένεια μαζί τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
Προτάσεις για πρωινό
➢δημητριακά πρωινού με γάλα ή γιαούρτι και φρούτο
➢μπισκότα ολικής άλεσης με σοκολάτα και φρεσκοστυμμένο χυμό
➢φρουτοσαλάτα με γιαούρτι και μέλι
➢ψωμί με μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα και γάλα
• Κυρίως γεύματα
προσπαθήστε να μάθετε τα παιδιά σας να τρώνε ποικιλία τροφίμων. Η κατανάλωση των γευμάτων πρέπει να γίνεται σε ήρεμο κλίμα και ευχάριστο περιβάλλον.
• Ενδιάμεσα γεύματα (σνακ)
Προτείνεται να καταναλώνουν τα παιδιά 2-3 σνακ την ημέρα.
Προτεινόμενα σνακ
➢Φρούτο ή φρουτοσαλάτα
➢τοστ
➢ξερά φρούτα και ξηροί καρποί
➢μπάρα δημητριακών
➢κουλούρι τύπου Θεσ/νικης
➢μπισκότα ολικής άλεσης
➢σοκοφρέτα και μικρά γλυκίσματα με σοκολάτα υγείας
φωτο: www.infokids.gr