Παλιογιάννη Ελένη
Εργοθεραπεύτρια Ιατροπαιδαγωγικό-Κέντρο Ψυχικής Υγείας
Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου
Σκεφτείτε πόσα πολλά πράγματα κάνουμε μόνοι μας κάθε μέρα, όπως το να σηκωθούμε από το κρεβάτι, να πλυθούμε, να ετοιμάσουμε ένα πρόχειρο γεύμα, να μετακινηθούμε από και προς την εργασία μας ή την αγορά, να συναντήσουμε φίλους, να διαβάσουμε ένα βιβλίο αλλά και να φροντίσουμε τα παιδιά μας, τους γονείς μας ή το σπίτι μας. Κάθε ένα από αυτά που κάνουμε στην καθημερινότητα μας ονομάζεται έργο.
Το ανθρώπινο έργο αφορά σε οτιδήποτε κάνει ένας άνθρωπος στην καθημερινή του ζωή όπως εργασία, εκπαίδευση, προσωπική φροντίδα, ψυχαγωγία.
Εργοθεραπεία είναι η επιστήμη που μελετάει το ανθρώπινο έργο και στοχεύει κάθε άνθρωπος να είναι λειτουργικός, αυτόνομος και ικανός να πετύχει κάθε επιθυμητό στόχο, να μπορεί δηλαδή να κάνει πράγματα σημαντικά για αυτόν ώστε να παραμένει ενεργός στη ζωή.
Οι Εργοθεραπευτές εκτιμούν κάθε φορά την κατάσταση, χρησιμοποιούν προσεκτική ανάλυση των σωματικών, περιβαλλοντικών, ψυχοκοινωνικών, διανοητικών, πνευματικών, πολιτικών και πολιτιστικών παραγόντων για να εντοπίσουν τα εμπόδια για το έργο, παρεμβαίνουν και προτείνουν πρακτικές λύσεις και συμβουλές για να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν μία ασφαλή, ανεξάρτητη, παραγωγική, ικανοποιητική και ολοκληρωμένη ζωή, ανεξάρτητα από τα παραβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Οι Εργοθεραπευτές εργάζονται με άτομα κάθε ηλικίας με σωματικές, νευρολογικές, ψυχικές, αναπτυξιακές, μαθησιακές ή και συναισθηματικές διαταραχές, τα οποία λόγω των συνθηκών του περιβάλλοντος τους, αδυνατούν να συμμετέχουν στη καθημερινή ζωή, όπως επιθυμούν. Αφού αξιολογήσουν την κατάσταση του ατόμου, θέτουν θεραπευτικούς στόχους ώστε να βοηθήσουν το άτομο να ανακτήσει, αναπτύξει ή και να διατηρήσει τις δεξιότητές του, ώστε να είναι ανεξάρτητο και παραγωγικό, σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς του, ή παρεμβαίνουν στο περιβάλλον ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους.
Η Παιδιατρική Εργοθεραπεία έχει ως κύριο στόχο την λειτουργικότητα και την αυτονομία του παιδιού στους τομείς της ζωής του ανάλογα με την χρονολογική του ηλικία. Οι τομείς , τους οποίους αξιολογεί ο Εργοθεραπευτής περιλαμβάνουν:
Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής:
Σίτιση
Ένδυση/Απόδυση
Ατομική Υγιεινή.
Γνωστική Οργάνωση:
Αντιληπτικές Δεξιότητες
Σωματογνωσία
Αμφιπλευρικότητα
Συγκέντρωση-Προσοχή
Μνήμη
Χωροχρονικό προσανατολισμό
Σχολική ετοιμότητα και σχολική επίδοση.
Λεπτή Κινητικότητα :
Γραφοκινητικές Δεξιότητες
Οπτικοκινητικό Συντονισμό.
Αδρή Κινητικότητα :
Επιδεξιότητα άνω και κάτω άκρων
Ισορροπία
Κινητικός σχεδιασμός και οργάνωση.
Ψυχοκοινωνική Οργάνωση:
Κοινωνική αλληλεπίδραση/συμπεριφορά
Παιχνίδι συνεργατικό/κατασκευαστικό/δημιουργικό.
Αισθητικοκινητική Οργάνωση:
Αισθητηριακή Λειτουργία
Επεξεργασία των ερεθισμάτων που λαμβάνουμε μέσω των πέντε αισθήσεων: όραση, ακοή, όσφρηση, γεύση και αφή.
Μέσω της Εργοθεραπείας αντιμετωπίζονται δυσκολίες που καταγράφονται στους παραπάνω τομείς μέσω της στοχευμένης χρήσης παιχνιδιών, βάση των θεραπευτικών στόχων.
Οι Εργοθεραπευτές συνεργάζονται στενά με παιδοψυχίατρο, γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, μια ευρύτερη διεπιστημονική ομάδα ώστε να πετύχουν την κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση μετά από διαφοροδιάγνωση συγκεκριμένων παθήσεων και διαταραχών.
Ρόλο κλειδί στην εξέλιξη/βελτίωση των δεξιοτήτων των παιδιών παίζουν ο τρόπος που χειρίζονται και συμμετέχουν οι ίδιοι οι Γονείς στην θεραπευτική αποκατάστασή τους.
φωτο: magiki-kimolia.com