Γράφει η Λήδα Γιατρά
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας
Ένα απο τα βασικά συστατικά της χωριάτικης σαλάτας, που προτιμάμε το καλοκαίρι είναι η φέτα. Η οποία είναι μια απ’ τις απλούστερες μορφές τυριού. Προέκυψε απ’ την ανάγκη των βοσκών να διατηρούν το γάλα μετά το άρμεγμα. Ο Όμηρος δίνει μια λεπτομερή περιγραφή για το πως φτιάχνεται το τυρί την εποχή του μυθικού Οδυσσέα και η συνταγή που χρησιμοποιείται σήμερα είναι ουσιαστικά η ίδια. Καθώς η φέτα δεν είναι ένα πολύ πολύπλοκο τυρί είναι σίγουρα εύγευστη ειδικά όταν σερβίρεται με απλότητα.
Η φέτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό τυρί. Είναι απαραίτητο τρόφιμο της Μεσογειακής δίαιτας που σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινή μοντέλα διατροφής.
Επίσης, η φέτα είναι πλούσια σε ασβέστιο που παίζει το πιο σημαντικό ρόλο στην δημιουργία δυνατών και υγιών οστών και ένα σημαντικό συστατικό του ενζυμικού συστήματος. Βιταμίνη Α, που βοηθά στην ανάπτυξη των οστών και στην διατήρηση υγιούς δέρματος και ματιών. Βιταμίνη Β2, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη του παιδικού οργανισμού και παίζει σημαντικό ρόλο στην μετατροπή του φαγητού σ’ ενέργεια. Επίσης, βοηθά το σώμα μας να χρησιμοποιήσει πολύτιμα συστατικά όπως τις πρωτεϊνες και τους υδατάνθρακες και να κατασκευάσει αντισώματα και λευκοκύτταρα.
φωτο: altpressfthiotida.com