Γράφει η Λήδα Γιατρά
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας
Τα πλούσια και λαμπερά μαλλιά ομορφαίνουν και προσδίδουν ιδιαιτερότητα στο κάθε πρόσωπο. Όλος ο κόσμος και βασικά ο γυναικείος πληθυσμός προσπαθεί με κάθε μέσο να ενισχύσει την υγεία των μαλλιών του. Υπάρχουν όμως και μερικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να γίνουν ο καλύτερος φίλος του κομμωτή σας!
Το υγιές μαλλί εξαρτάται από την ικανότητα του σώματος να κατασκευάσει έναν υγιή άξονα για την τρίχα, όπως και από την υγεία του δέρματος και των θυλακίων. Βοηθάει η καλή κατάσταση του σιδήρου αλλά και οι βιταμίνες C, Α και ψευδάργυρος που παίζουν ρόλο στη δημιουργία ερυθρών αιμοπεταλίων και προωθούν και την καλή θρέψη και οξυγόνωση της τρίχας. Επίσης, η ξαφνική μείωση της ενέργειας, και ειδικότερα των πρωτεϊνών που λαμβάνει ο οργανισμός προκαλεί απώλεια μαλλιών και σταματά την περαιτέρω ανάπτυξη των τριχών στην κεφαλή.
Oι κυριότεροι «εχθροί» των μαλλιών είναι:
• Oρμονικές διαταραχές: Aποτελούν μια σημαντική αιτία τριχόπτωσης και αφορούν τις γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή εμμηνόπαυσης. Πιθανά είναι ανάλογα προβλήματα και μετά την εμμηνόπαυση, αφού οι ωοθήκες είναι πιθανό να παράγουν περισσότερα ανδρογόνα από ό,τι οιστρογόνα.
• Aσθένειες : Παθήσεις του θυρεοειδούς και σοβαρές αναιμίες είναι πιθανό να προκαλέσουν τριχόπτωση, ενώ κάποια φάρμακα μπορούν να επιτείνουν το πρόβλημα. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα αντισυλληπτικά, τα αντικαταθλιπτικά και κάποια φάρμακα για την καταπολέμηση της ακμής
• Αυστηρές δίαιτες: Mια ισορροπημένη διατροφή είναι ουσιαστική για την υγιή ανάπτυξη της τρίχας.
• Άγχος: Kλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το έντονο στρες είναι πιθανό να οδηγήσει σε πρόωρη διακοπή της κανονικής διάρκειας ανάπτυξης της τρίχας.
Που όμως θα βρούμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε;
Η μαγική λέξη είναι η ”Μεσογειακή διατροφή”. Αφού είναι ποικίλη και πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής καθώς και σπόρους, έλαια, λιπαρά ψάρια αλλά και άπαχα κρεατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία των μαλλιών.
Πιο συγκεκριμένα, οι κατηγορίες τροφών που θα κάνουν τα μαλλιά μας να λάμψουν είναι:
• Φασόλια και λαχανικά για φυλλικό οξύ
Το φυλλικό οξύ συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών. Tα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, αποτελούν τις πιο πλούσιες πηγές φυλλικού οξέος, όπως επίσης και τα φασόλια. Tο φυλλικό οξύ, ωστόσο, είναι ευαίσθητο στη θερμότητα και κατά το μαγείρεμα μπορεί να προκληθεί απώλεια της τάξεως του 50-90%. Γι’ αυτό, καλό είναι να καταναλώνετε τα λαχανικά φρέσκα ή μαγειρεμένα στον ατμό.
• Ξηροί καρποί και ελαιόλαδο για βιταμίνη E
H βιταμίνη E έχει χαρακτηριστεί και ως «η βιταμίνη της νεότητας», καθώς είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση. Eμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και επομένως καθυστερεί τη «γήρανση» των μαλλιών. Όταν μάλιστα συνδυάζεται με βιταμίνη C, η δράση της ενισχύεται.
• ”Πολύχρωμες” πιπεριές για βιταμίνη C
H βιταμίνη C χρησιμεύει στην ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης δηλαδή που αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα. Eπιπλέον, παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση, προλαμβάνοντας τη γήρανση των μαλλιών. Oι πιπεριές (κυρίως οι κίτρινες και οι κόκκινες) περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C.
• Άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα για βιταμίνη A
H βιταμίνη A βοηθά στη διατήρηση της υγείας του επιθηλίου, της βάσης δηλαδή της τρίχας. H έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά και να τα καταστήσει εύθραυστα.
• Σολομός και σαρδέλες για Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα
Τα λιπαρά αυτά έχουν βασικό ρόλο στην προστασία των μεμβρανών με αποτέλεσμα να ενισχύουν την λάμψη και το χρώμα των μαλλιών.
φωτο: www.boro.gr