Γράφει η Λήδα Γιατρά
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας
Υπάρχουν κατηγορίες λιπαρών που πρέπει να αποφεύγουμε, όπως τα κορεσμένα. Υπάρχουν όμως και λιπαρά οξέα που επιβάλλεται να τα συμπεριλαμβάνουμε καθημερινά στην διατροφή μας. Αυτά είναι τα Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι καταπληκτικά για το δέρμα.
Διατηρούν τα κύτταρα του δέρματος ενυδατωμένα, προλαμβάνοντας έτσι την πρόωρη γήρανση.
Έχουν αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση που βοηθούν στην περίπτωση της προβληματικής επιδερμίδας.
Καθώς, όμως, ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει τα ωμέγα λιπαρά οξέα (ΕΡΑ και DHA) χρειάζεται καθημερινό ανεφοδιασμό.
Υπάρχουν φυτικής προέλευσης τροφές που περιλαμβάνουν το α-λινολενικό οξύ (ALA) το οποίο με τη βοήθεια διαφόρων ενζύμων μετατρέπεται σε EPA και DHA .
Τέτοιες τροφές είναι ο λιναρόσπορος, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), τα καρύδια, τα αμύγδαλα, ο κολοκυθόσπορος, το tofu (τυρί από γάλα σόγιας), τα φύκια , το φυτοπλαγκτόν κα.
Υπάρχουν όμως και ζωικές τροφές πλούσιες σε ΕΡΑ και DHA όπως τα λιπαρά ψάρια -ο σολομός, το σκουμπρί, ο φρέσκος τόνος, οι σαρδέλες, το χέλι, η πέστροφα, και η ρέγγα.
Σημαντικό να αναφέρω, είναι ότι ο σολομός αποτελεί σπάνια διαιτητική πηγή της DMAE, της φυσικής ανθρώπινης νευροχημικής ουσίας η οποία αποδεδειγμένα ενισχύει το μυϊκό τόνο στο πρόσωπο, μειώνοντας συνεπώς τις ρυτίδες.
Τα ω-6 λιπαρά οξέα είναι μια άλλη απαραίτητη για τον οργανισμό κατηγορία λιπαρών οξέων που την προσλαμβάνουμε είτε από φυτικές είτε από ζωικές τροφές.
Ένα από τα ω-6 λιπαρά οξέα είναι το λινολεϊκό οξύ (Linoleic Acid-LA) που το συναντάμε σε φυτικά λιπαρά όπως τα διάφορα σπορέλαια, το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο το φυστικέλαιο, και τα δημητριακά αλλά και σε ζωικές τροφές όπως το κρέας, τα αβγά και τα πουλερικά.
Το λινολεϊκό οξύ είναι και αυτό ένα από τα οξέα που το σώμα μας δεν μπορεί να συνθέσει και έτσι προσλαμβάνεται μέσω των τροφών.
Το λινολεϊκό οξύ (LA) μετατρέπεται σε Γάμμα Λινολεϊκό Οξύ (GLA) μέσα στον οργανισμό μας.
Το Γάμμα Λινολεϊκό Οξύ (GLA) είναι και αυτό αντιφλεγμονώδες και συμβάλλει στην υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος, καθώς και στην υγεία και εμφάνιση των νυχιών και των μαλλιών.
Μειώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών και των δερματικών εκζεμάτων.
*Είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι η σωστή αναλογία πρόσληψης των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων σε σχέση με τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα. Γιατί, όταν η διατροφή στηρίζεται περισσότερο σε ω-6 και λιγότερα ω-3 τότε τα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων εξουδετερώνονται.
Για να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψη και απορρόφηση ωμέγα -3 και ωμέγα -6 λιπαρών οξέων:
• Αποφεύγετε την μεγάλη πρόσληψη κορεσμένων λιπών, ζάχαρης και αλκοόλ.
•Διασφαλίστε την επαρκή λήψη πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων.
•Μειώστε το άγχος.
•Αποφύγετε το κάπνισμα.
•Συμπληρώστε τη διατροφή σας με ψευδάργυρο, χρώμιο, μαγνήσιο, σύμπλεγμα βιταμίνης Β, βιταμίνες Ε και C.
φωτο: www.e-diet.gr