Γράφει η Λήδα Γιατρά
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας
Παρ’ όλο που το παγωτό έχει πλούσια θερμιδική αξία, είναι αρκετά παρεξηγημένο, αφού από πολλούς θεωρείται αρκετά πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά. Ωστόσο αποτελεί τροφή πλούσια σε φώσφορο, μαγνήσιο, λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, Ε), βιταμίνη C και βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και Β12 και πρωτεΐνες γάλακτος, όπως η καζεΐνη, και υδατάνθρακες, όπως η λακτόζη του γάλακτος. Το παγωτό περιέχει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) που έχει προστατευτική δράση για χρόνιες παθήσεις. Επιπροσθέτως, τα 100 γρ. παγωτού προσδίδουν περίπου 100-120 mg ασβέστιο, δηλαδή περίπου το 10% της ημερήσιας ανθρώπινης ανάγκης σε ασβέστιο, ενώ τα 100 ml γάλα προσδίδουν 140 mg. Αρα διαπιστώνουμε ότι η θρεπτική αξία του παγωτού είναι σημαντική, όπως και του γάλακτος.Η θερμιδική αξία του παγωτού κυμαίνεται μεταξύ 80 και 300 θερμίδων τα 100 γρ. ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε λιπαρά. Αν σκεφτεί κανείς πως άλλα εδέσματα, όπως το κρουασάν ή τα μπισκότα, έχουν σχεδόν διπλάσιες θερμίδες ανά 100 γρ., τότε σίγουρα το παγωτό δεν αποτελεί την πλέον υψηλοθερμιδική επιλογή. Σε ποσότητα 2 μερίδων των 100-120 γρ. σε εβδομαδιαία βάση, η κατανάλωση παγωτού είναι ασφαλής για τη διατήρηση του βάρους μας, στο πλαίσιο πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής. Μπορείτε να επιλέξετε χαμηλοθερμιδικά παγωτά, με 0% ζάχαρη και λιπαρά και καλό θα ήταν να αποφύγετε τα σύνθετα παγωτά με ξηρούς καρπούς και φρούτα σε σιρόπι (όπως το παρφέ) διότι είναι πλουσιότερα σε κορεσμένα λιπαρά και έχουν μεγαλύτερη θερμιδική αξία. Τα πιο χαμηλοθερμιδικά παγωτά είναι το σορμπέ, η γρανίτα και τα ξυλάκια που δεν έχουν επικάλυψη σοκολάτας. Για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, καλό θα ήταν περιορίζουν την κατανάλωση παγωτού στη μία φορά στην εβδομάδα και να επιλέγουν απλές γεύσεις χωρίς σιρόπι ή τριμμένο μπισκότο που ανεβάζουν το γλυκαιμικό δείκτη.
Ένα ημερήσιο πρόγραμμα μείωσης λίπους που περιλαμβάνει παγωτό μπορεί να είναι το εξής :
(Προσοχή, το διαιτολόγιο αυτό είναι ένα γενικευμένο παράδειγμα και αφορά υγιές άτομο μέτριου αναστήματος και βάρους περίπου 65 kg)
πρωί: 1 ποτήρι φυσικό χυμό+ τοστ με ψωμί ολικής άλεσης -γαλοπούλα-τυρί
Δεκατιανό: φρούτα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και μέλι
Μεσημέρι: λευκό κρέας (π.χ ψάρι,κοτόπουλο,κουνέλι)+ ποικιλία λαχανικών με ελαιόλαδο + 1 φλ. ρύζι
Απόγευμα: 1 μπάλα παγωτό βανίλια+ 1 μπάλα παγωτό σοκολάτα
Βράδυ: 2 σουβλάκια κοτόπουλο+ ποικιλία λαχανικών με ελαιόλαδο + 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
φωτο: www.otherside.gr