ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ “ΗΜΕΡΑΣ” ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ | “BREXIT” Ή “BREMAIN”: Το δίλλημα για τους Βρετανούς

dimopsifisma-brexit

«Χτυπάει κόκκινο» η αγωνία σε ολόκληρη την Ευρώπη που με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία, και από το οποίο θα κριθεί η παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Μέχρι και τις τελευταίες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, οι δημοσκοπήσεις δίνουν ισχνό προβάδισμα υπέρ της παραμονής. Ωστόσο, μετά τη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών, Jo Cox, όλα είναι ανοιχτά και κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος.
Το θέμα, όμως, είναι τι λένε οι ίδιοι οι Βρετανοί που επισκέπτονται το νησί μας, δεδομένου ότι παραδοσιακά το επιλέγουν για τις διακοπές τους και κατά κύριο λόγο είναι η βασική δεξαμενή καλοκαιρινών τουριστών.
Η εφημερίδα μας, στα πλαίσια μιας άτυπης έρευνας με σκοπό να αποτυπώσει τη γνώμη τους, συνάντησε περι τους 45 Βρετανούς τουρίστες, άλλους άρτι αφιχθέντες στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου και άλλους στις παραλίες του νησιού που απολάμβαναν τις διακοπές τους. Λίγο πριν ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για τη Ζάκυνθο και πριν αφεθούν στην ανεμελιά των διακοπών, στον ήλιο και τη θάλασσα της Ζακύνθου, κατέθεσαν με επιστολή την ψήφο τους και μας δίνουν μια ιδέα για το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στη χώρα τους.

Στο νήμα
Σύμφωνα με όσα καταγράψαμε, η μάχη θα κριθεί στο νήμα, αφού στην πλειοψηφία τους επιλέγουν την παραμονή στην ασφάλεια και τη συλλογικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ πιστεύουν ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη για να προχωρήσει δυνατή στο μέλλον. Υπάρχουν, όμως και εκείνοι που εκφράζουν άλλωστε φόβους για την τύχη της χώρας τους, αν αυτή βρεθεί, εκτός από γεωγραφικά- και πολιτικά αποκομμένη από την υπόλοιπη ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Θέλουν να φύγουν

Ωστόσο δεν είναι και λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αξίζει ένα ρίσκο αποχώρησης, με τη Βρετανία να πρέπει να σταθεί στα πόδια της, δίχως έξωθεν δεσμεύσεις. Θεωρούν ότι η Ε.Ε., «με τα τερτίπια της», έχει ζημιώσει μέχρι στιγμής της χώρα τους, λαμβάνοντας αποφάσεις αντίθετες προς το συμφέρον της Βρετανίας, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει ανεξάρτητη, χωρίς περιορισμούς πάνω από το κεφάλι της.

touristes


Bremain ή Brexit;

Οι δύο επιλογές κινούνται πραγματικά στο νήμα, με τις υπόλοιπες χώρες της Ενωσης να ζυγιάζουν τα υπέρ και τα κατά του Brexit, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση. Για τη χώρα μας, το ενδεχόμενο ενός Brexit αποτελεί απειλή: κορυφαίοι αναλυτές και διπλωμάτες προειδοποιούν ότι τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης μπορεί να μην είναι πρόθυμα να δείξουν μεγάλη ευελιξία για τα θέματα του ελληνικού χρέους. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, σε ένα σπάνιο διάγγελμά του, πριν από 48 ώρες, απηύθυνε δραματική έκκληση στους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους να ταχθούν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ακόμη και οι Βρετανοί σταρς της μουσικής, του κινηματογράφου και του ποδοσφαίρου παίρνουν ανοιχτά θέση υπέρ του Brexit ή του Bremain, όπως έχει καθιερωθεί το τελευταίο διάστημα να αποκαλείται η έξοδος ή η παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι επιπτώσεις στον τουρισμό
Η βασική τουριστική αγορά της Ζακύνθου, η βρετανική, φαίνεται πως θα επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από μια πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., αφού το πρώτο επακόλουθο θα είναι η αλλαγή της ισοτιμίας ευρώ-στερλίνας, με τη δεύτερη να αναμένεται να καταγράψει απώλειες μέχρι και 20% της αξίας της. Αυτομάτως, λοιπόν, οι χώρες του ευρώ θα καταστούν μη ανταγωνιστικές για τους Βρετανούς ταξιδιώτες και tour operators, με σοβαρές επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο στη χώρα μας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, «ένα Brexit θα αποβεί για την Ελλάδα πολύ πιο ανησυχητικό από όσο ήταν το προσφυγικό ζήτημα».
Ο έμπειρος στη βρετανική αγορά, τουριστικός πράκτορας, Γιάννης Φιλιπποπολίτης, υποστηρίζει άλλωστε πως «οι επιπτώσεις δεν είναι ακόμη γνωστές και δεν φαίνεται να είναι άμεσες, θα μας επηρεάσουν όμως μεσοπρόθεσμα». Όπως εξηγεί, τα φετινά πακέτα διακοπών είναι ήδη κλεισμένα, ωστόσο από την επόμενη χρονιά είναι πολύ πιθανό να δούμε τις συνέπειες, ακόμη και από μια παραδοσιακή αγορά, όπως η βρετανική. Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια είναι υποθετικά και τα πρώτα συμπεράσματα θα βγουν το επόμενο διάστημα.

ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΑΝ…

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν θα μπορούσε να φιλοξενηθεί το σύνολο των ερωτηθέντων σε αυτή την άτυπη έρευνα για αυτό και παραθέτουμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των απόψεων για το εάν πρέπει να μείνουν ή να φύγουν από την Ευρώπη:

Bremain

ΥΠΕΡ ΤΟΥ BREMAIN
ANNE

«Είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θέλουμε να παραμείνει ενωμένη. Είναι καλύτερα να έχουμε όλοι μαζί ένα κοινό μέλλον, παρά να παλεύει ο καθένας μόνος του».

DEBBIE
«Η παραμονή μας στην Ευρώπη αποτελεί αναμφίβολα την πιο ασφαλή επιλογή για τη Μεγάλη Βρετανία. Η ευημερία της χώρας μας εξαρτάται από την ενωμένη Ευρώπη».

GEORGE
«Υποστηρίζω την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά τα προβλήματα της ‘συμβίωσης’. Για να προοδεύσουν τα σύγχρονα κράτη πρέπει να προχωρούν ενωμένα».

JOHN
«Τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πολλά και οι συνθήκες δύσκολες αλλά μόνο με τις χώρες-μέλη ενωμένες υπάρχει μέλλον».

ΚΕΙΤΗ
«Η ισχύς εν τη ενώσει! Η Ευρώπη αποτελεί σύμβολο ενότητας και δύναμης που πηγάζει ακριβώς από αυτή την ενότητα. Πρέπει να παραμείνουμε όλοι ενωμένοι».

MYRIEL
«Οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να παραμείνουν ενωμένες και να μην χωρίσουν. Το μέλλον είναι δύσκολο και πρέπει να παραμείνουμε όλοι σαν μια ενιαία δύναμη».

brexit

ΥΠΕΡ ΤΟΥ BREXIT
DEINA

«Από κάθε άποψη είναι προτιμότερο για τη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η παραμονή της εκεί μόνο ζημίες έχει προξενήσει στη χώρα μας».

GARY

«Η γνώμη μου είναι ότι μέχρι στιγμής η Βρετανία δεν έχει αποκομίσει κάτι θετικό από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αντίθετα φαίνεται πως έχουμε ζημιωθεί σαν λαός από την παραμονή μας κι έτσι πιστεύω ότι πρέπει να αποχωρήσουμε».

GRANT
«Το μόνο που έχω διαπιστώσει από τν Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η οικονομική ζημιά που βιώνει η χώρα μου. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να αποχωρήσει, παρά να γνωρίζει ακόμη δυσκολότερες ημέρες».

MIKE
«Η Ε.Ε. είναι ένας Οργανισμός. Η μέχρι τώρα πορεία του έδειξε πως δεν δουλεύει, δεν προχωρά. Για ποιο λόγο να παραμένει έτσι με τη βία; Είναι προτιμότερο η Βρετανία να φύγει από αυτό το ζημιογόνο Οργανισμό».

Φωτογραφία: Shutterstock/melisΤελευταία άρθρα