Γιούνκερ: «Η Ελλάδα είναι πλήρως αγκιστρωμένη στη ζώνη του ευρώ»

Όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Ευρώπη συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

junker5

Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο για την υλοποίηση του προγράμματος και η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ. «Πιστεύω ότι αυτή είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε στο εξής», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και τώρα θα πρέπει να πράξουν το ίδιο, και το πράττουν, και οι εταίροι μας, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας και για το χρέος.

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπενθύμισε τις από κοινού δηλώσεις με τον κ. Γιούνκερ, γι’ αυτό το θέμα, πέρυσι. Επίσης, αναφέρθηκε και σε απόψεις που ακούγονται και προσκρούουν στο κοινοτικό κεκτημένο, επισημαίνοντας ότι «η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την προστιθέμενη αξία». Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε, αξιοποιείται το πακέτο Γιούνκερ και πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι εγκρίσεις για την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάπτυξη. «Πρέπει όλοι να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική στον παραγωγικό επενδυτή», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στην τόνωση της επιστημονικής έρευνας, στην κατάρτιση των εργαζομένων, στη δημιουργία υποδομών και τη δημιουργία ξεκάθαρου και σταθερού φορολογικού συστήματος. «Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, και όχι στην κατεύθυνση της κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Γιούνκερ συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη και το επικείμενο δημοψήφισμα στη Μεγάλη. Βρετανία. «Σαφώς και οι δύο ψηφίζουμε την παραμονή της Μ. Βρετανία αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε μία πραγματική κρίση, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει το όραμα και την προοπτική της, διότι στόχος πρέπει να είναι να πείθουμε τους λαούς μας ότι η κοινή προοπτική μας είναι αναγκαία και ελπιδοφόρα. Σττο δίλημμα «λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη» η απάντηση είναι ότι «χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη», επεσήμανε.

junker3

Γιούνκερ: Η Ελλάδα έχει περάσει ένα σημαντικό κάβο

«Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα, το θάρρος και το κουράγιο του ελληνικού λαού, χαιρετίζω τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες, διότι αυτό καταδεικνύει την πρόσδεσή τους στο ευρωπαϊκό όραμα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Έρχομαι για να κομίσω ένα μήνυμα ελπίδας», είπε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει περάσει ένα σημαντικό κάβο και μπορεί, πλέον, να μπει στον σωστό δρόμο. Επίσης, τόνισε ότι στη διάρκεια αυτής της επιστροφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλάι της Ελλάδας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι φίλη της Ελλάδας, εγώ είμαι φίλος της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι οι φίλοι έχουν το προνόμιο να λένε συχνά πράγματα που κάποιοι άλλοι δεν μπορούν.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε ανόητη την επιθυμία που είχαν ορισμένοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί, όπως σημείωσε, «η Ευρώπη δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα, η ζώνη του ευρώ δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα, ούτε η Ελλάδα μπορεί να είναι πλήρης χωρίς το ευρώ και την ΕΕ». «Σήμερα έχει φανεί ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι πλήρως αγκιστρωμένη στη ζώνη του ευρώ», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης σηματοδοτεί την πορεία που ακολουθεί η χώρα. Ειδικά για το πρόγραμμα, υποστήριξε ότι δεν είναι μόνο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και του ευκταίου εκσυγχρονισμού της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

junker4

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι θα ήθελε οι πολιτικοί φορείς στην Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να έχουν την ιδιοκτησία του προγράμματος και επεσήμανε ότι οι προσπάθειες που ζητούνται από την Ελλάδα είναι προσπάθειες προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Συνάντηση Παυλόπουλου – Γιούνκερ: Η Ελλάδα έπραξε ό,τι της αναλογεί

junker

Η Ελλάδα έχει πράξει αυτό που της αναλογεί, όπως φάνηκε και από την αξιολόγηση, και θα συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ώστε βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα και να μπούμε πλέον οριστικά στο δρόμο της ανάπτυξης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος παρατήρησε, ωστόσο, ότι χρειάζεται και η συμβολή των θεσμών, για την τόνωση της ρευστότητας στην Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε τόσο στην εφαρμογή του πλάνου Γιούνκερ για να μπορέσουν να ενισχυθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, όσο και στην έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όχι -όπως σημείωσε- με τη μορφή κουρέματος, αλλά με βάση τους κανόνες του ΕSM.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και προσέθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί. Όπως σημείωσε, «η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που της αναλογεί, η Κομισιόν υπό την προεδρία σας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, καιρός όμως και η Τουρκία να κάνει τη δουλειά της». Και συνέχισε: «Ορισμένοι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν ότι είναι Ευρωπαίοι και δεν μπορούν να λειτουργούν, σε τόσο κορυφαία θέματα για την Ευρώπη, με σύνδρομα φοβικά που δεν ταιριάζουν στον πολιτισμό της Ευρώπης». Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε την ενεργοποίηση και της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, γιατί -όπως τόνισε- είναι πολύ σημαντική η συμβολή της στην εφαρμογή της Συμφωνίας και την λειτουργία των hot spots στην Ελλάδα.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος ευχήθηκε η Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό αυτόm όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την ίδια τη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, επισήμανε ότι πρέπει να αντιληφθεί η Μ. Βρετανία ότι το να είσαι Ευρωπαίος σήμερα, το να ανήκεις στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι μια μεγάλη τιμή. Αλλά, παρατήρησε ότι η τιμή αυτή έχει και υποχρεώσεις, δηλαδή κάθε κράτος-μέλος πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις του. Και αυτό είναι για το καλό όχι μόνο της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Γιούνκερ, εκ μέρους του ελληνικού λαού, για την συμπαράσταση μέχρι σήμερα, και την καθοριστική του συμβολή στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, διότι -όπως ανέφερε- ούτε η Ελλάδα μπορεί να κάνει χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες του βρετανικού δημοψηφίσματος, τόνισε ο Πρόεδρος.

junker1

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφού εξέφρασε τη χαρά του, που βρίσκεται και πάλι στην Ελλάδα, εξήρε τον ρόλο και την συνεισφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στις προσπάθειές του, «αποφευχθεί αυτό το οποίο με πολύ ακαλαίσθητους όρους ονομαζόταν Grexit, τότε», και υπογράμμισε ότι σήμερα, μετά από πολλά χρόνια, δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για προγράμματα προσαρμογής, και πρόσθεσε ότι σήμερα το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η δόση εκταμιεύεται και επομένως το βασικό μας θέμα προς συζήτηση θα είναι η μεταναστευτική κρίση.

Όπως σημείωσε, η Ευρώπη οφείλει να είναι αλληλέγγυα της Ελλάδας για τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλλει στο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης. Ωστόσο, παρατήρησε ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερες προσπάθειες όσον αφορά στην υποδοχή των προσφύγων. «Είναι ένα καθήκον εξαιρετικά απεχθές και βαρύ, και δεν μπορώ εγώ να διδάξω κανένα μάθημα, δεν είμαι σε αυτή τη θέση», είπε και προσέθεσε «άλλωστε, στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά μαθήματα τα τελευταία χρόνια και δεν χρειάζεται καθόλου να προστεθούν και άλλα».

Μάλιστα, τόνισε ότι για πρώτη φορά βρίσκεται στην Ελλάδα, όντας απολύτως ικανοποιημένος με αυτό το οποίο πράττει η Ελλάδα, και εξέφρασε τον θαυμασμό του προς τους Έλληνες λέγοντας «θαυμάζω το κουράγιο του ελληνικού λαού και κυρίως, αυτών, οι οποίοι στην Ελλάδα είναι οι πιο φτωχοί από τους υπόλοιπους, τους υπόλοιπους Έλληνες και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, οι οποίοι αγνοούν πλήρως,την καθημερινή πραγματικότητα όσων χειμάζονται στην Ελλάδα σήμερα».

Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι αυτό που κάνει η Ελλάδα σήμερα αποτελεί επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας, που μεθαύριο θα είναι ενήλικες και θα εμψυχώσουν τις κοινωνίες μας και τις χώρες μας. «Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν Ζήτω οι Έλληνες» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Επίσης, επισήμανε, ότι δεν ακολούθησε ποτέ την παράλογη λογική όσων θέλησαν ή ήθελαν η Ελλάδα να απομακρυνθεί από τη ζώνη του Ευρώ και πρόσθεσε ότι εμείς ήμασταν αυτοί που νικήσαμε έναντι αυτών που δογματικά θεωρούσαν εαυτούς ως κατόχους της μοναδικής ευρωπαϊκής λογικής και του μοναδικού ευρωπαϊκού πνεύματος και επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, διανύει την απόσταση που χρειάζεται για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕΤελευταία άρθρα