Γράφει η Λήδα Γιατρά
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας
Το ταχίνι είναι μια ελαιώδης κρέμα από ψημένο, τριμμένο, ξεφλουδισμένο σουσάμι. Στην κλασική του μορφή, αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο είτε με το φλοιό του (ολικής αλέσεως) και κατόπιν αλέθεται. Υπάρχουν όμως και διάφορα άλλα προϊόντα ταχινιού που περιέχουν επιπλέον συστατικά, όπως π.χ. ταχίνι με μέλι ή κακάο.
Είναι πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη.
Όταν δε συνδυαστεί με όσπρια και οι ξηρούς καρπούς , η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας, καθώς πλησιάζει τη βιολογική αξία των ζωικών πρωτεϊνών. Γι’ αυτό, άλλωστε, προτιμάται ιδιαίτερα από όσους αποφεύγουν την κατανάλωση του κρέατος και των προϊόντων του, όπως είναι οι χορτοφάγοι ή τα άτομα που βρίσκονται σε περίοδο νηστείας.
Ακόμα, το σελήνιο, η βιταμίνη Ε, οι στερόλες και οι λιγνάνες που έχει , συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού μας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τονο σακχαρώδη διαβήτη και διάφορες μορφές καρκίνου. Επίσης, καταπολεμούν τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, που σχετίζονται με τη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού.
Τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση ταχινιού μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό, ενώ παρατηρήθηκε επίδραση των λιγνανών στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Το ταχίνι είναι ακόμη πλούσιο σε:
– Aσβέστιο καταπολεμώντας έτσι την οστεοπόρωση.
– Kάλιο και ψευδάργυρο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
– Mαγγάνιο και σελήνιο με έντονη αντιοξειδωτική δράση καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.
– Xαλκό για την ενίσχυση των αρθρώσεων.
– Σίδηρο για την τόνωση του οργανισμού και την καταπολέμηση της αναιμίας.
– Φώσφορο και μαγνήσιο που καταπολεμούν δραστικά τον πονοκέφαλο ή τις χρόνιες ημικρανίες.
-Υδατάνθρακες που ομαλοποιούν το γαστρεντερικό σύστημα,
-Ω6 λιπαρά του μειώνουν τη χοληστερόλη.
Τελικά παχαίνει το ταχίνι;
Όπως έχουμε πει δεν υπάρχει τρόφιμο που να παχαίνει, αλλά η διατροφή στο σύνολό της.
Οπότε για να ξέρουμε πόσο μπορούμε να καταναλώσουμε, 1 κουταλιά της σούπας (15γρ) ταχίνι αποδίδει :
-90 θερμίδες
– 2,55 γρ. Πρωτεϊνης
-8,06 γρ. Ολικών λιπαρών
– 3,18 γρ. Υδατανθράκων
– 1,4 γρ. Φυτικών ινών
– 0,07 γρ. Απλών σακχάρων
Λύσεις για να βάλουμε το ταχίνι στην καθημερινότητα μας
• Αναμειγμένο με γιαούρτι, και φρούτα.
• Σε αραβικές πίτες, σάλτσες για ζυμαρικά ή σαλάτες λαχανικών.
• Διάφορα dressing, όπως με ταχίνι, αβοκάντο, χυμό λεμονιού, και μερικές σταγόνες ταμπάσκο.
• Αναμειγμένο με πολτοποιημένα ρεβίθια (χούμους) ή άλλα όσπρια, όπως φασόλια.
• Σε smoothies φυσικών χυμών
• Ντιπ: για ένα υγιεινό σνακ προσθέστε σε λίγο ταχίνι, χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και συνοδεύστε το με ωμά λαχανικά π.χ. καρότα, αγγουράκια, σέλερυ, πιπεριές κομμένα σε στικς
• Σαν συστατικό σε σπιτικά γλυκά όπως το κέικ τα μπισκότα και οι μπάρες δημητριακών .
•Σε τοστ με μέλι, ταχίνι και ξηρούς καρπούς
•Και ένα κόλπο για όσους θέλουν να χάσουν βάρος και αποφεύγουν τους πολλούς υδατάνθρακες όπως το ψωμί, αλλά θέλουν στην διατροφή τους τα οφέλη του ταχινιού είναι να κόψουμε λεπτές φέτες από μήλο ή αχλάδι και να τις αλείψουμε με λίγο ταχίνι. Πλούσιο σε θρεπτικά, γεύση και γλιτώνουμε και θερμίδες.
ΦΩΤΟ: www.diaitologia.gr