ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ | Με ηχηρό “όχι” απάντησαν τα Ιόνια Νησιά

xenodoxeio

Σθεναρό «όχι» στην επιβολή του περίφημου τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία φώναξαν τα Ιόνια Νησιά, μετά από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην Κέρκυρα. Επειτα από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Τουριστικής Προβολής, Σπύρου Γαλιατσάτου, το Συμβούλιο ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, ψήφισμα για τη μη επιβολή του νέου επίμαχου τέλους.
Όπως είναι γνωστό, πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο να επιβάλει τέλος διανυκτέρευσης σε όλα τα τουριστικά-ξενοδοχειακά καταλύματα με διαβάθμιση αστεριών. Συγκεκριμένα, ένα ξενοδοχείο κατηγορίας 1 αστεριού θα πληρώνει τέλος 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ένα ξενοδοχείο δύο αστέρων, δύο ευρώ, κ.ο.κ., μέχρι τα ξενοδοχεία 5 αστέρων, που θα αναγκαστούν να πληρώσουν 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Πρόκειται για πρόθεση…
Όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση, οι δημοσιεύσεις που αφορούν τη συγκεκριμένη πρόθεση της κυβέρνησης είναι αδιάψευστες και οι δράσεις έπρεπε να είναι άμεσες. Όπως επισημάνθηκε στο ψήφισμα, αν τελικά αυτό το τέλος επιβληθεί, «…έρχεται να προστεθεί μέσα σε μία μακροσκελή λίστα επιβολής τελών, φόρων (διπλασιασμός ΦΠΑ) και λοιπών επιβαρύνσεων, τα οποία θα επιφέρουν ανεπανόρθωτο πλήγμα, όχι μόνο στην ανταγωνιστικότητα των καταλυμάτων, τα οποία δρουν σε διεθνές επίπεδο, αλλά πρωτίστως στην ίδια την οριακή τους επιβίωση».


Ανευ αιτιολόγησης
Ένα άλλο σημείο που τονίστηκε στο ψήφισμα είναι η αντίθεση στη δικαιολογία για μετακύλιση του κόστους την πελατεία, είναι εντελώς απαράδεκτη, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των καταλυμάτων είναι συμβεβλημένη με πακέτα τουριστικών Γραφείων και tour operators και, όπου αυτό δεν υπάρχει, θα έχει σαν αποτέλεσμα να επιλέξει ο πελάτης άλλον, περισσότερο οικονομικό και άρα ελκυστικό προορισμό.

Τα στοιχεία
Σύμφωνα με στοιχεία που παρατέθηκαν στο Συνέδριο, το προσδοκώμενο από την κυβέρνηση εισπρακτικό αποτέλεσμα από την επιβολή αυτού του τέλους υπολογίζεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα βαρύνουν μόνο τα νόμιμα λειτουργούντα καταλύματα, ενώ ταυτόχρονα η απώλεια εσόδων του Κράτους από τις ανεξέλεγκτες μισθώσεις διαμερισμάτων και κατοικιών, οι οποίες πλέον έχουν λάβει την μορφή της αδήλωτης επιχειρηματικής δραστηριότητας, υπερβαίνει, βάσει μελετών, τα 270 εκατομμύρια ευρώ.
«Για ποιο λόγο λοιπόν, τα ελλείποντα έσοδα να μην εισπραχθούν από αυτήν την ‘παρα-αγορά’, η οποία λειτουργεί σε βάρος των νομίμων επιχειρηματιών; Γιατί να μην μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, αλλά να επιβαρυνθούν ακόμα περαιτέρω οι επιχειρηματίες που λειτουργούν εντός αυστηρών νομικών πλαισίων; Το σημαντικότερο, με αυτόν τον τρόπο επιβολής, έχουμε μία ευθεία αντισυνταγματική παραβίαση», τονίζεται στο ψήφισμα.

ΦΩΤΟ: www.iefimerida.gr