Στα χρόνια της κρίσης, η Ελλάδα αποφάσισε να ψάξει εναλλακτικούς τρόπους εσόδων, από την παραγωγή, την διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής ανάπτυξης, μέσα από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Έναν από αυτούς τους δρόμους, έδειξε ο Γιώργος Παπανδρέου και στη συνέχεια η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ τα οποία κληρονόμησε ο Αλ. Τσίπρας. Πρόκειται για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε διάφορα σημεία της χώρας αλλά κυρίως στην γειτονιά μας στο Ιόνιο.
Το ζήτημα είναι, εάν οι κυβερνήσεις είδαν βραχυπρόθεσμα έσοδα στον κρατικό κορβανά ή βρήκαν την ευκαιρία, μέσα στην αναμπουμπούλα της κρίσης, να ξεπουλήσουν τον πλούτο των υδρογονανθράκων που για πολλά χρόνια περίμεναν την ώρα τους… στο Ιόνιο, την Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη.
Μέσα σε ένα περίεργο περιβάλλον και με μια γραφειοκρατία που δεν παλεύεται, όλα κύλησαν – σχετικά γρήγορα – και δύο σημαντικοί παίκτες (και ελληνικών συμφερόντων) πήραν σε πρώτη φάση την υπόθεση «ερευνών» στα χέρια τους. Σε δεύτερη φάση η υπόθεση αφορά στην εκμετάλλευση…
Οι ειδικοί, βάφτισαν
το Ιόνιο σε Πατραϊκό Κόλπο!!!
Στις μέρες μας, η κατά μεγάλο ποσοστό ελληνικών και μάλιστα κρατικών συμφερόντων εταιρία ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) είναι εκείνη που βρίσκεταο πίσω από τις έρευνες στο Ιόνιο και μάλιστα στο ύψος της Βορειοανατολικής Ζακύνθου και Νοτιοανατολικής – Ανατολικής Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Αρχικά και στη συνέχεια, με έναν εύσχημο τρόπο η εταιρία, η κυβέρνηση, το υπουργείο και όσα άλλα συμφέροντα, επικοινωνούν (με επιστημονικό τρόπο και με ειδικούς συμβούλους) την γεωγραφική περιοχή των ερευνών, ως «Πατραϊκός Κόλπος». Ο χάρτης που εμείς σήμερα δημοσιεύουμε, αποδεικνύει ότι η περιοχή των ερευνών, όχι μόνο δεν αφορά στον Πατραϊκό κόλπο, αλλά ούτε καν στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας! Πρόκειται για περιοχές της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και Ιθάκης και σαφώς της περιφέρειας Ιονίων Νήσων! Κοινώς στην αποκλειστική περιοχή της γειτονιάς μας.
Η σύνδεση της περιοχής των ερευνών στο κέντρο του Ιονίου Πελάγους με τον Πατραϊκό Κόλπο, μόνο για δύο λόγους μπορεί να ερμηνευτεί:
-Αποπροσανατολισμός των κατοίκων της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς των δύο αμιγώς τουριστικών περιοχών, η οικονομία των οποίων σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο συνδράμει με πολλά εκατομμύρια συνάλλαγμα και ευρώ από το τουριστικό προϊόν. Η «τέχνη του εφικτού» οδηγεί στη φράση «Πατραϊκός» ώστε οι άμεσα ενδιαφερόμενες κοινωνίες να «αποκοιμηθούν ήσυχες»…
-Αν θεωρήσουμε ότι ο παραπάνω ισχυρισμός είναι «τυχαίος…», τότε προφανώς, με τη φράση «έρευνες στον Πατραϊκό» εννοούν την είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου στο Ιόνιο, θέση που αφορά στις περιοχές Κυλλήνης και Μεσολογγίου και σε καμία απολύτως περίπτωση αυτή της Αχαΐας και των Πατρών!!!