Το αληθινό πρόσωπο της κόλασης με το φακό του Γ. Γεωργιάδη

georgiadis_ekdilosi

Εδώ και αρκετούς μήνες γινόμαστε μάρτυρες μίας από τις πιο συγκλονιστικές ιστορικές στιγμές: αυτή της μεγαλύτερης μετακίνησης προσφύγων μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι από την «κατακρεουργημένη» Συρία αλλά και από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και ακόμη από αφρικανικές χώρες που υποφέρουν από εμφυλίους και διώξεις, παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς, θέλοντας να ξεφύγουν από το θάνατο και την απόλυτη καταστροφή. Κατά χιλιάδες καταφθάνουν καθημερινά στις ακτές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, δυστυχώς με σημαντικές απώλειες, διογκώνοντας την τραγωδία, αφού το επικίνδυνο ταξίδι προς μια καλύτερη ζωή, γίνεται το τελευταίο τους.
Το προσφυγικό λοιπόν ήταν το θέμα με το οποίο καταπιάστηκε ο δημοσιογράφος και επί σειρά ετών πολεμικός ανταποκριτής, Γιώργος Γεωργιάδης, σε εκδήλωση με τίτλο «Αλήθειες για το προσφυγικό» που παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής, στον Ιερό Ναό της Παναγούλας Βανάτου. Παρόντες, ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, πλήθος ιερέων από ναούς του νησιού, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και Πολιτιστικών Συλλόγων όπως «Οι Μανόλιες» που έχουν παρουσιάσει δυναμική, οργανωμένη και πλούσια ανθρωπιστική δράση για τους πρόσφυγες, με συγκέντρωση ρουχισμού και αγαθών.

alithos_georgiadis

Το παγκόσμιο πρόσωπο της προσφυγιάς
Μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του σε όλες τις εμπόλεμες περιοχές, κυρίως της Μεσογείου και μέσα από την προσωπική του επαφή με ανθρώπους, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και τον τρόπο ζωής τους, όσο στερημένος ή δύσκολος και αν ήταν αυτός, ο Γ. Γεωργιάδης μετέφερε συγκλονιστικές εικόνες και προσωπικές μαρτυρίες ενός από τα μεγαλύτερα δράματα της ανθρωπότητας: την εκτόπιση, την προσφυγιά.
Ο ίδιος ταξίδεψε πρόσφατα στη Λέσβο και μίλησε με κατοίκους και εθελοντές, ενώ συνάντησε συναδέλφους του που καλύπτουν τα κύματα προσφύγων για πολλές εβδομάδες. Παράλληλα, έκανε μια αναδρομή σε πολεμικές συρράξεις του πρόσφατου παρελθόντος, από το φιάσκο του Ιράκ, και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, μέχρι τον ατελείωτο πόλεμο του Αφγανιστάν και περιέγραψε εν συντομία τον «ιερό εμφύλιο» του Ισλάμ, ανάμεσα σε Σιίτες και Σουνίτες και το πώς ο θρησκευτικός αυτός φανατισμός οπλίζει τα χέρια ομάδων όπως η Αλ Κάιντα, οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος.


georgiadis_alithos

Ο ρόλος των δυτικών
Μαζί όμως, περιέγραψε και το ρόλο των δυτικών στο παιχνίδι και το πώς «ο πόλεμος εναντίων του Ιράκ, ο εμφύλιος της Συρίας και οι συγκρούσεις στο Λίβανο και την Παλαιστίνη επέτειναν την προαιώνια διαμάχη των δύο δογμάτων του Ισλάμ. Αποτέλεσμα τα όσα δραματικά ζούμε τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια». Παράλληλα, όπως τόνισε, κανένα από τα γεωστρατηγικά παιχνίδια των δυτικών δεν έδωσε την παραμικρή λύση, ενώ αντίθετα, προκάλεσε ακόμη βιαιότερες διαμάχες που, με τη σειρά τους, διογκώνουν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα. «Για παράδειγμα: από τη μία οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τους Σουνίτες αντικαθεστωτικούς στη Συρία και από την άλλη καταδικάζουν την τρομοκρατία η οποία όμως προέρχεται από Σουνιτικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο πόλεμος του Ιράκ εξελίχτηκε σ’ ένα τεράστιο φιάσκο με πρώτα θύματα τους Ιρακινούς πολίτες και με μία οργανογένεση όπως αυτή των φανατικών τζιχαντιστών του ISIS.
Το ίδιο είχε συμβεί και στο Αφγανιστάν όπου ο σύμμαχος των Αμερικανών Οσάμα μπιν Λάντεν, στράφηκε εναντίων τους δημιουργώντας την τρομοκρατική Αλ Κάιντα. Κύματα προσφύγων άρχισαν να εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες περιοχές ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι πολίτες των Αραβικών Χωρών στις οποίες οι δυτικοί επέβαλαν την ‘Αραβική Άνοιξη’. Αντ’ αυτής ήρθε ένας βαρύς ‘αραβικός χειμώνας’» περιέγραψε ο Γ. Γεωργιάδης.

alithos_xrysostomosΠαγιδευμένοι
Μία από τις τραγικότερες καταστάσεις που ζουν οι ούτως ή άλλως τραγικές μορφές των προσφύγων, είναι η αδυναμία και κυρίως η απροθυμία των ευρωπαϊκών και άλλων χωρών να τους δεχτούν στα εδάφη τους, προφασιζόμενες πολλές και συχνά παράτυπες αιτιολογίες. Οσο για το ρόλο χωρών όπως η Τουρκία που κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου αλλά και κάθε ανθρωπιστικού, γραπτού και άγραφου νόμου, στέλνει στα νερά του Αιγαίου χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους, αποκομίζοντας εκατομμύρια δολάρια κέρδος, ο Γ. Γεωργιάδη αναφέρει τα εξής: «Αθώοι άνθρωποι συνεχίζουν να πνίγονται και όταν ρωτάς γιατί δεν στέλνουν ένα πλοίο να τους παραλάβει με ασφάλεια από την Τουρκία ή γιατί δεν γίνονται τα κέντρα ελέγχου εκεί, η ανεπίσημη απάντηση που παίρνεις είναι ‘Διότι δεν θα το επιτρέψει η μαφία’».

georgiadis_kolokotsas_alithos

Το καζάνι που βράζει
Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Παλαιστίνη, Πακιστάν, Αίγυπτος αλλά αναρίθμητες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, βιώνουν πολυετείς αιματηρές εμφύλιες και μη συρράξεις ενώ άνθρωποι δολοφονούνται μαζικά ή διώκονται για τα θρησκευτικά και πολιτικά τους «πιστεύω». Η ανθρωπότητα δεν θα σταματήσει να αλληλοσπαράσσεται, γεννώντας ασταμάτητα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες.

georgiadis_ekdilosi_prosfyges