Οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος

tragoudistades

Αναμφίβολα στο τομέα του Πολιτισμού μια παρουσία που σημάδεψε το 2015 είναι η ιδιαίτερα πλούσια παρουσία του Μουσικού Σχήματος «Οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος» καθ΄ όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος είναι ένας όμιλος φίλων με σημεία αναφοράς την αγάπη τους στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ζακύνθου, καθώς το πάθος της διατήρησης και διάσωσης της μουσικής παράδοσης. Ερασιτέχνες με την αναγεννησιακή έννοια των ανθρώπων που κάνουν μουσική για την αγάπη της μουσικής, για περισσότερα από 20 χρόνια δίνουν το δημιουργικό παρών τους εντός & εκτός Ελλάδας.
Η δραστηριότητα τους εντός και εκτός συνόρων αποτέλεσε ένα σημαντικό πρεσβευτή της πολιτιστικής παράδοσης του Νησιού μας. Τα σημαντικότερα γεγονότα στην χρονιά που έφυγε ήταν :

Η παρουσία τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 4 Μαΐου και την συμμετοχή τους στην Παράσταση «Καντάδες και Αρέκιες από τα Επτάνησα». Μια παράσταση αφιέρωμα στις επτανησιακές καντάδες, σε σχέση με το ρόλο τους ως γέφυρα και έξοχη ισορροπία ανάμεσα στην ελληνική και την ιταλική μουσική, που επηρέασαν όλη την ελληνική μουσική δημιουργία, και κυρίως τραγουδήθηκαν και τραγουδιούνται μέχρι σήμερα.

Σταθμό αποτέλεσε η παρουσία τους στην εκδήλωση «Σερενάδα στο Φεγγάρι», όπου Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου για πρώτη φορά συμμετείχε στις εκδηλώσεις εορτασμού που διοργανώνονται κάθε χρόνο από Υπουργείο Πολιτισμού, για την αυγουστιάτικη Πανσέληνο, διοργανώνοντας σε συνεργασία με την Π.Ε. Ζακύνθου μια ξεχωριστή μουσική παράσταση στο Κάστρο Ζακύνθου. Έτσι, στις 29 Αυγούστου το Κάστρο Ζακύνθου, μετά από πολλές δεκαετίες άνοιξε για το κοινό, που είχε την ευκαιρία να απολαύσει μία σερενάδα υπό το φως της Πανσελήνου στο νησί που ανέδειξε τη σερενάδα σε μέγιστο μουσούργημα .

Στα πλαίσια της Πολιτιστικής παραγωγής τους, δημιούργησαν την μουσική παράσταση «Μουσικά Γιοφύρια στο Χρόνο», μια παράσταση που καλύπτει όλο το φάσμα της μουσικής δημιουργίας της Ζακύνθου, εκκλησιαστική μουσική – κοσμική μουσική (αστικό τραγούδι, αρέκια, σερενάδα, βαρκαρόλα , αγροτικοί χοροί και τραγούδια), λόγια ζακυνθινή μουσική (θρησκευτική και οπερατική ), μια διαδρομή από το 15ο στον 21ο αιώνα. Η παράσταση αυτή παρουσιάστηκε στην Ζάκυνθο τις 8 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου και στις 10 Οκτωβρίου στο Νησί της Ιθάκης.

Η συμμετοχή τους, μαζί με το χορευτικό συγκρότημα «Φιόρο του Λεβάντε» στην Εθνική Ημέρα της Ελλάδας στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης EXPO MILANO 2015, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου στους χώρους της EXPO που φιλοξένησε η πόλη του Milano, αποτέλεσε ακόμα μια σημαντική τιμή αλλά και προβολή για του νησιού μας στο εξωτερικό .
Σε όλες τις δράσεις τους οι Τραγουδιστάδες συνεργάστηκαν με τον ζακυνθινής καταγωγής μαέστρο Ιάκωβο Κονιτόπουλο, ο οποίος γνωρίζοντάς τους πάρα πολύ καλά, δούλεψε μαζί τους με υπομονή, δημιουργώντας εξαιρετικό αποτέλεσμα. Σημαντική και η σκηνοθετική παρέμβαση και βοήθεια των μουσικών παραστάσεων από τον συμπατριώτη μας Τώνη Λυκουρέση.
Η πλούσια αυτή χρονιά σε δραστηριότητα, έκλεισε την παραμονή Πρωτοχρονιάς, όπου επισκέφτηκαν το Μέγαρο Μαξίμου και τραγούδησαν τα Ζακυνθινά Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, στον Πρωθυπουργό της Χώρας.

Θέματα που ίσως σας ενδιαφέρουν