Αλλάζει η Ευρώπη – Αποστολή της «Ημέρας» στην καρδιά του προβλήματος

strasboyrgo

Αποστολή στο Στρασβούργο
Σπύρος Καμπιώτης

Δεν είναι μόνο η κρύα ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι μηδενικοί βαθμοί κελσίου στην καρδιά της Ευρώπης, αλλά η “παγωμάρα” με την οποία αντιμετωπίζουν τις κρίσιμες εξελίξεις, τόσο οι πολίτες, όσο και οι πολιτικοί.
Η σύνοδος κορυφής στο Στρασβούργο ξεκίνησε χθές Τρίτη, με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατίας παντού.
Στην ερώτησή μας στην ελληνίδα ευρωβουλευτή κ. Ευα Καϊλή αν φοβάται ως πολιτικός αλλά κυρίως ως άνθρωπος, μας απάντησε: “δεν φοβάμαι, ανησυχώ”!
Αυτή η ανησυχία “σπάει κόκαλα”, αφού η καρδιά της Ευρώπης, προχωρά την καθημερινότητά της, φρουρούμενη σε όλα τα επίπεδα.
Στους δρόμους της Γαλλικής πόλης που φιλοξενεί το ευρωκοινοβούλιο, οι στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και οι πάνοπλοι αστυνομικοί είναι παντού.
Αεροδρόμια, τρένα, μετρό, αστικές συγκοινωνίες, πλατείες, κυβερνητικά κτίρια και πολυσύχναστα στέκια είναι τα σημεία της μεγαλύτερης φύλαξης.
Η εικόνα της πόλης είναι παγωμένη. Ο κόσμος από νωρίς στα σπίτια του, πολλά καταστήματα δεν ανοίγουν, ενώ άλλα λειτουργούν σε διαφορετικές ώρες από αυτές του ωραρίου τους.


strasvourgo_poliΒρυξέλλες: Μια σύγχρονη Ιερουσαλήμ
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και από τα επιτελεία των ευρωβουλευτών, αναφέρουν ότι εκεί τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα και το χειρότερο αβέβαια για το μέλλον.
Το ζήτημα δεν είναι να περάσουν αυτές οι κρίσιμες μέρες, ούτε να εξαρθρωθούν οι τρομοκράτες που δημιούργησαν όλα αυτά ή σκέφτονται να οργανώσουν το επόμενο χτύπημα. Το πρόβλημα στο Βέλγιο είναι, η από δεκαετιών, συσσώρευση μεγάλου αριθμού μουσουλμανικού πληθυσμού ο οποίος έχει δημιουργήσει ιδιότυπους θύλακες, αφού αρκετοί δήμοι των Βρυξελλών, ισχυρά, εκλέγουν μουσουλμάνους στην αυτοδιοίκηση.
Η δημοκρατία και ο ριζοσπαστικός τρόπος δράσης της ευρωπαϊκής λογικής, είναι ιδανικά τα οποία δεν συνυπάρχουν απαραίτητα με τα “άδυτα” της ισλαμικής κουλτούρας. Μιας κουλτούρας που λειτουργεί με τους αυστηρούς κανόνες που προστάζει η θρησκεία. Ο τρόπος που συγκροτείται, αναπτύσσεται και υπάρχει η μουσουλμανική οικογένεια, είναι απόλυτα ταυτόσημη με τους κανόνες που επιβάλλει το κοράνι. Οι θρησκευτικοί ηγέτες (ιμάμιδες κλπ.) υπηρετούν συγκεκριμένες χρονικές περιόδους για το έργο τους και φτάνουν στο Βέλγιο από βαθιά σκληρά θρησκευόμενες ισλαμικές χώρες.

Το αιώνιο ζήτημα – σε όλες τις περιπτώσεις – είναι η συνύπαρξη πολιτών με διαφορετικές θρησκευτικές επιρροές και απόψεις, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό επηρεάζουν την πολιτική και κοινωνική ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Σε σύγχρονη Ιερουσαλήμ, φαίνεται να εξελίσσεται το Βελγικό πρόβλημα. Η μόνη ελπίδα είναι να πρυτανεύσει η ανθρώπινη λογική. Για να συμβεί αυτό αν μη τι άλλο χρειάζονται εμπνευσμένοι ηγέτες και στις δύο πλευρές.
Η εύθραυστη θρησκευτική – κοινωνική ισορροπία στη βελγική πρωτεύουσα – τελευταία – ανάγκαζε την πολιτεία να “ακυρώνει ριζοσπαστικά”, ακόμη και το στόλισμα χριστουγεννιάτικου δέντρου στην κεντρική πλατεία της πόλης, για να μην υπάρχουν “θρησκευτικές προκλήσεις” που θα οδηγούσαν σε επεισόδια…
Η πλευρά των “Ευρωπαίων χριστιανών”, κάτω από ένα πέπλο φόβου που φουντώνει από τις τελευταίες εξελίξεις, κινείται “επικίνδυνα” υπέρ των πολιτικών – αστυνομικών λύσεων μια ακροδεξιάς λογικής που υπόσχεται “εκκαθαρίσεις” πληθυσμών. Που δεν δέχεται αλλόθρησκους πρόσφυγες, που απομακρύνεται από τη λογική της “ευρωπαϊκής οικογένειας μελών κρατών”, που κλείνει σύνορα και μιλάει για αναλλοίωτες και αναγκαίες εθνικές αξίες. Οι ευρωσκεπτικιστές και οι εθνικιστές φαίνεται ότι έχουν σημαντικές προτιμήσεις στις τελευταίες δημοσκοπήσεις των Ευρωπαίων.

strasvourgo_koinoboulio

Σούλτς: “Να συμφιλιωθεί η ελευθερία με την ασφάλεια”
“Εκείνοι που αποτυγχάνουν να συμφιλιώσουν την ελευθερία και την ασφάλεια αποτυγχάνουν σε όλα” επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χρησιμοποιώντας τη φράση που χρησιμοποιούσε ο αποθανόντας Γερμανός πρώην καγκελάριος, Χέλμουτ Σμιτ.
“Η ασφάλεια πρέπει να είναι οργανωμένη, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε την ελευθερία μας να περιοριστεί από εκείνους που θέλουν να μας φοβίσουν”, προσέθεσε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι οι βίαιες επιθέσεις στη Γαλλία πριν από δέκα ημέρες στόχευσαν και τις αξίες του ΕΚ.

Ενός λεπτού σιγή
Οι ευρωβουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατίας παντού, συμπεριλαμβανομένων του Μάλι, της Συρίας και του Ιράκ.
Ο καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος πέθανε στις 10 Νοεμβρίου, συνεργάστηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Βαλερί Ζισκάρ ντ ‘Εστέν, και έθεσαν τα θεμέλια για το ευρώ και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, υπενθύμισε ο κ. Σουλτς.
Η ευθύτητα του κ. Σμιτ, η ηθική πνευματική λαμπρότητα, και η αναλυτική του δεινότητα ήταν μοναδικά χαρίσματα. Ηγήθηκε της Γερμανίας με αυτοπεποίθηση σε δύσκολες εθνικές και παγκόσμιες οικονομικές συγκυρίες. Τα πιστεύω του για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας συμπυκνώνονταν στη φράση του Γάλλου φιλοσόφου Albert Camus: “εκείνοι που αποτυγχάνουν να συμφιλιώσουν την ελευθερία και την ασφάλεια αποτυγχάνουν σε όλα” επεσήμανε ο κ. Σουλτς.

Αλλαγές στα Ευρωπαϊκά σύνορα
Οι ευρωβουλευτές, σήμερα Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στις 08.30 ώρα Γαλλίας, θα συζητήσουν με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Προεδρία του Συμβουλίου τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις αστυνομικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις που ακολούθησαν.
Τα κράτη μέλη, θα αποφασίσουν να εντείνουν τη συνεργασία και την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου και της Europol για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες ή ενδεχόμενων “αλλοδαπών μαχητών”.
Με ψήφισμά του αναμένεται να προτείνει επίσης μέτρα, όπως η έγκαιρη διαγραφή παράνομου περιεχομένου που σπείρει τον βίαιο εξτρεμισμό στο διαδίκτυο.
Αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις αλλαγών σε ζητήματα ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Η αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2016, δείχνουν να στηρίζουν οικονομικά χώρες που πρέπει να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό.

strasvourgo_stolismos strasbourgo_xristougennaΤο Στρασβούργο των Χριστουγέννων
Ο Δήμος και τα συνεργεία του, πυρετωδώς ετοιμάζουν την πόλη να υποδεχτεί την γέννηση του Θεανθρώπου! Η πόλη φημίζεται σαν την καλύτερα στολισμένη σε όλη την Ευρώπη αποσπώντας πολλές διακρίσεις. Η εικόνα της πόλης είναι μαγική. Το βράδυ της Δευτέρας στην πλατεία του Δημαρχείου έγινε και το δοκιμαστικό άναμα του δέντρου.
Η αλσατική αρχιτεκτονική, συμπληρωμένη με τα χριστουγεννιάτικα φώτα, τις φάτνες και τα αγγελάκια, δημιουργούν ένα ονειρικό κλίμα που σε κάνει να ξεχνάς προσωρινά τους βομβαρδισμούς, τις τρομοκρατικές ενέργειες και την βαρβαρότητα των συμφερόντων της ανθρώπινης φύσης.

Σ.Σ. Η απόφαση να είσαι εδώ και να καλύπτεις δημοσιογραφικά, μια σπουδαία εβδομάδα αποφάσεων που θα επηρεάσουν τον πλανήτη, ήταν δύσκολη. Ευχαριστώ τον Γιώργο Γεωργιάδη για την επιρροή του για να είμαι εδώ (τελικά είχε δίκιο).