Με το βλέμμα στο μέλλον – Οδοιπορικό της “ΗΜΕΡΑΣ” στη Λέσβο της αλληλεγγύης

lesbos

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα της Παρασκευής στο Παρίσι αλλάζουν άρδην το σκηνικό στο Αιγαίο και γενικότερα στη Μεσόγειο, όσον αφορά στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τόσο οι Τζιχαντιστές με τα τυφλά χτυπήματά τους, όσο και οι αποφάσεις του Γάλλου Προέδρου Ολάντ για κλείσιμο των συνόρων, δημιουργούν κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας με θύματα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Θύματα και αυτά του ίδιου φανατικού εχθρού, που ισοπέδωσε τις πατρίδες τους και τους ξερίζωσε στην προσφυγιά.
587.098 άνθρωποι πέρασαν φέτος (μέχρι 31 Οκτώβρη) από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα.
31.800 πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου.
81.759 σώθηκαν από το Λιμενικό στα παγωμένα νερά του Αιγαίου.
Για πόλεμο που συνεχίζεται, μου μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, όταν τον συνάντησα στη Σκάλα Συκαμιάς, όπου ήρθε να δει από κοντά τους ντόπιους που δίνουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.
«Νεκροταφείο ψυχών» μου είπε ο Πρόεδρος όταν τον ρώτησα για την εικόνα που είχε σχηματίσει επισκεπτόμενος τη Λέσβο.

prosfygesΧρώμα πορτοκαλί
Η πρώτη εικόνα που συνάντησα τριγυρίζοντας τις βόρειες ακτές του νησιού ήταν τα χιλιάδες άχρηστα – μιας χρήσης – σωσίβια που πέταξαν οι πρόσφυγες στα βότσαλα, όταν βγήκαν από τις πλαστικές λέμβους.
Άχρηστα για τους κατατρομαγμένους και ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, άχρηστα και για τα «κοράκια» (όπως λέμε εμείς ο δημοσιογράφοι όλους όσοι τρέχουν να ξηλώσουν και να αρπάξουν οτιδήποτε έχει αξία πάνω στο σκάφος).
Τίποτα πια δεν θα είναι όπως πριν. Απορριμματοφόρα του Δήμου μεταφέρουν στη χωματερή της Εφταλούς δεκάδες χιλιάδες σωσίβια και λαστιχένιες λέμβους. Λένε πως κάποια εταιρεία θα αναλάβει την ανακύκλωσή τους. Μέχρι τότε κάποιοι εθελοντές προσπαθούν – μ’ ό,τι αφήνουν τα «κοράκια» – να ντύσουν τους σκελετούς των σκηνών στους καταυλισμούς.
Το λάστιχο από τις βάρκες το βάζουν στην οροφή και τα τοιχώματα για να προστατεύσουν τους πρόσφυγες από το κρύο και τη βροχή που έρχεται.
Με τα σχοινιά και τα ξύλα της λέμβου φτιάχνουν δάπεδα στις σκηνές και στερεώνουν τους σκελετούς.


lesbos_prosfygesΕθελοντές
Κάτοικοι του νησιού και πολίτες του κόσμου από κάθε μεριά της υφηλίου έχουν σπεύσει να βοηθήσουν στη Λέσβο. Πέρα από τις γνωστές «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» που δρουν οργανωμένα, συναντάς χιλιάδες – κυρίως νέους – ανθρώπους που βαδίζουν το μονοπάτι της αλληλεγγύης, χωρίς να έχουν τίποτε να πάρουν από αυτή τους την προσφορά, παρά μόνο ένα χαμόγελο.
Στη Νεάπολη, έξω από τη Μυτιλήνη, έχει στηθεί ο καταυλισμός του ΠΙΚΠΑ, όπου φιλοξενούνται οι ευπαθείς ομάδες. Παιδιά που ‘χασαν τους γονείς τους και γονείς χωρίς τα βλαστάρια τους. Καρκινοπαθείς, τραυματίες, ΑμεΑ, γέροντες.
Οι Γερμανοί έστειλαν σκηνές στο ΠΙΚΠΑ για να στεγαστούν αυτοί οι άνθρωποι που δεν μπορούν και δεν πρέπει να στηθούν στις ουρές της καταμέτρησης των κέντρων υποδοχής.
Οι εθελοντές μαγειρεύουν, ταξινομούν τα ρούχα, βοηθάνε τις νοσοκόμες και τους γιατρούς να μοιράσουν μερίδες φαγητού. Παίζουν τα παιδιά, θέλοντας να ξαναδούν τα χαμόγελα στα τρυφερά πρόσωπά τους.
«Είμαστε παιδιά και εγγόνια προσφύγων» λέει ο επικεφαλής των εθελοντών Μιχάλης Αϊβαλιώτης – Διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. «Όλοι συμμετέχουν στα προγράμματα, ξεχνώντας τα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας. Ξένα παιδιά έρχονται να συνδράμουν την προσπάθειά μας και μας συγκλονίζουν με τη θέλησή τους για προσφορά», πρόσθεσε.

Όλοι μαζί
Μ’ ένα σύνθημα «Όλοι μαζί» στα βόρεια του νησιού χιλιάδες άνθρωποι οργανώνουν τη «νέα ζωή» όχι μόνο των προσφύγων, αλλά και τη δική τους. Και όλων όσοι ετοιμάζονται να έρθουν στη Λέσβο.
Φοιτητές, εργάτες, επιστήμονες…
Μια Βαβυλωνία γλωσσών, φυλών, ηλικιών και χρωμάτων. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.
Το ζητούμενο, ΕΝΑ. Να τρέξουν και να δώσουν μια αγκαλιά. Ένα χάδι. Ένα ζεστό ρούχο. Μια οδηγία. Μια κουβέντα συμπαράστασης.
Από την ακτή κοιτάζω τις βάρκες που έρχονται. Το Λιμενικό δεν πλησιάζει, παρά μόνο συνοδεύει τα σκάφη. Η μαφία θησαυρίζει στην Τουρκία. Προχθές, έβαλαν 350 Σύρους σε μια θαλαμηγό και πήραν 3.000 το κεφάλι.
Έσοδα περισσότερα από 1.000.000 ευρώ. Έξοδα ούτε 100.000 ευρώ. Μια συμφωνία, μια περιουσία.
Μόνο θύμα οι άνθρωποι. Αυτοί που ξεριζώνονται και αυτοί που φοβούνται.
ΑΙΓΑΙΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ.